Blog

 

Samenwerken is de nieuwe trend en hopelijk een blijvende. Niemand weet immers alles of is overal even goed in. Leonardo Da Vinci was zo’n alleskunner, maar verreweg de meeste van ons, waaronder mijn persoon helaas, moeten zich toch bescheidener opstellen.

Het begin.

Samen lever je een betere prestatie dan alleen. Hier zal nagenoeg iedereen het wel mee eens zijn. Maar met wie ga je dan samenwerken? Hiervoor is het in de eerste plaats van belang dat je bewust bent van je eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Je eigen sterkte en zwakte analyse. En u snapt het al, uw zwakte punten zijn de beste ingrediënten voor uw zoektocht naar partners om mee samen te werken.

De zoektocht.

Omdat dit een blog is op bouwsite, beperken wij ons hiertoe. Welke partners zijn nu interessant om mee samen te werken? De bouw is tot op heden techniek gericht. Techniek is ratio en bevindt zich in de linker hersenhelft. Nu impliceert dit niet dat uw rechterhelft op non-actief staat, maar waarschijnlijk wel dat uw linker helft domineert. Keywords voor de linkerhelft zijn: .logica, detail, realiteit, praktisch, namen van dingen, feiten, woorden en taal, heden en verleden, rekenen en wetenschap, begrijpen, weten, herkennen, patronen/orde, strategie en veiligheid. Voor de rechterhelft zijn de keywords: het grote geheel, impulsief, verbeelding, symbolen en plaatjes, tijdsbesef, filosofie, religie, betekenis, overtuiging, waardering, ruimtelijk inzicht, fantasie, functioneel inzicht, mogelijkheden zien en risico nemen. Mocht u nu denken dat u voldoet aan alle keywords dan kan ik u toch aanraden om op de volgende link te klikken dan wordt het snel duidelijk.

http://www.balancedmind.nl/braintraining/welke-hersenhelft-is-dominanter-links-of-rechts.htm

Het vervolg.

U bent erachter? Dan kunnen we verder. Het is soms zinvol om samen te werken met mensen die op en lijn zitten en waarvan eenzelfde hersenhelft dominant is. Zo werk ik bijvoorbeeld ook samen met een grafisch ontwerper. Maar voor wat betreft de bouw. Hier zie je dat linkerhelften vooral graag samenwerken. Simpelweg omdat ze dit snappen en het ook meerwaarde heeft. Maar zoals we al eerder geconstateerd hebben zijn uw talenten niet zaligmakend en zou het verstandig zijn om een adequate aanvulling te zoeken op uw minder aanwezige talenten, de rechterhelften. U hoeft hun in principe niet eens te begrijpen, maar enkel net zo waarderen als u uzelf waardeert. Zelf werk ik veel samen met blauwe mensen, tenminste zo noem ik de groep die vooral in hun ratio opereert, maar ik heb ze wel hard nodig. Ik kan van alles verzinnen, echter als het technisch niet goed uitgevoerd kan worden dan heb ik toch een probleem. Kijk dat is dan weer het verschil. Ik heb een probleem als het technisch niet uitgevoerd kan worden, maar veel linkerhelften zien het niet als een probleem als het er niet uit ziet. Het is oneerlijk verdeeld in de wereld!

Een stap in de goede richting.

Als je iets als een ‘probleem’ ervaart dan moet er toch iets mee. Een blog schrijven bijvoorbeeld :-), maar in praktisch zin hebben we hier ook een stap in genomen. Peter van Pinxteren (voornamelijk links) en mijn persoon (voornamelijk rechts) hebben Ons Netwerk opgericht. Een bouw-club waarin we mensen verzamelen van beider kunnen, zowel links als rechts zodat we een mooi evenwicht creëren en echt bouwbreed vertegenwoordigd zijn en kunnen acteren in de markt. We hebben vijf keer per jaar een bijeenkomst in het midden van het land. Elke keer hebben we twee korte presentaties. Zowel een vanuit de techniek en een vanuit de beleving.  Deze nieuwe denkwijze gaat uit van gezamenlijke en gelijkwaardige kwaliteiten en belangen. Het wederzijds besef dat kennis en kunde elkaar complementeren om een optimaal resultaat te kunnen bieden. Ons idee, geboren in 2011 begint haar vruchten af te werpen. We hebben inmiddels een seizoen bijeenkomsten gehad en zijn blij verrast met het enthousiasme en initiatieven, in deze zijn we ook democratisch, van de leden.

Een plekje.

Mocht u nu denken, dit lijkt wel mijn verhaal. We hebben nog plekken vrij, dus als u denkt op welke wijze dan ook actief een bijdrage te kunnen leveren aan Ons Netwerk. Trendsettend willen zijn in plaats van trendvolgend laat het me weten.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.