In kort bestek

Bouwacademie

Dat het inkrimpen van het aantal werknemers in de bouw-, schilders- en onderhoudssector later pijn zou doen, was al tijdens de crisis voorspeld. Maar dat het als een boemerang met zo’n vaart terugkomt, verrast toch velen. Het tekort aan vakmensen is nijpend.

‘Opleiden een must!

Terecht dat het Kenniscentrum Onderhoud en Beheer Vastgoed (KOBV) daar een symposium aan wijdde. Onder de noemer ‘Opleiden is een must!’ mochten verschillende experts hun licht over dit onderwerp laten schijnen.

Het blijkt dat bij veel bedrijven eigenlijk geen duidelijke visie bestaat met betrekking tot opleiden en creëren van nieuwe instroom. Raar, want vaklieden zijn eigenlijk hun grootste kapitaal. En het onderwijs kan het niet alleen; er is juist vanuit de bedrijven actie nodig. Een langetermijnvisie voor opleiden zou eigenlijk in iedere bedrijfsstrategie moeten staan.

Boter bij de vis

Maar ook het aanzien van technische beroepen moet worden verbeterd. Prijzen van het ‘eerlijke vakmanschap’ en het ‘mooie werk’ dat wordt gemaakt is dan niet voldoende. Vaste contracten en carrièreperspectief horen daar ook bij. Boter bij de vis, anders lig je als sector straks op de arbeidsmarkt aan de laatste speen.

De term ‘Bouwacademie’ viel. Een pleidooi voor één opleidingslocatie voor alle bouwgerelateerde beroepen – van vmbo via mbo naar hbo – in samenwerking met opleidingsbedrijven. Deze optie verdient serieuze aandacht, aangezien je samen meer bereikt dan alleen. Er is voldoende kritische massa én verscheidenheid nodig om jongeren op verschillend niveau warm te maken voor een loopbaan in de bouw.

Handen ineen

Opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers moeten de handen ineen slaan om dit van de grond te krijgen. Er ligt immers een gemeenschappelijk belang.

Over Wouter Mooij

Wouter Mooij (1963) heeft nog steeds een zwak voor de agrarische sector, waar zijn roots liggen. Via de landbouwjournalistiek is hij in de wereld van het maken van vakbladen gerold. Tegenwoordig hoofdredacteur van Eisma’s Schildersblad en Sign+ Magazine, vakblad voor signmakers (visuele communicatie).

Bekijk alle berichten van Wouter Mooij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.