Ga naar hoofdinhoud

De blauwe envelop onder controle


Bij een bedrijfsoverdracht kijkt de belastingdienst belangstellend mee. Een bedrijfsoverdracht regel je niet zomaar even. Vooral als je de fiscale schade wilt beperken, zal men ruim van tevoren actie moeten ondernemen. Ook voor de waardebepaling heeft de belastingdienst veel interesse. Als je een plotselinge verkoop gaat regelen, dan kan dat veel geld kosten.

Het voorbereiden van een bedrijfsoverdracht is een moment waar veel ondernemers, met name DGA’s, behoorlijk tegenop zien. Het is erkennen dat je ouder wordt en dat het tijd is voor nieuw bloed in het bedrijf. Dit psychologische proces is per persoon verschillend, maar speelt altijd een rol van betekenis. Vaak kijkt de ondernemer ook op tegen de fiscale complexiteit van een overdracht. Voor sommigen is het juist een reden om deze beslissing zo lang mogelijk uit te stellen.

Door het bedrijf in de juiste fiscale constructie te brengen, kan de blauwe belastingbrief onder controle worden gehouden. Er zitten termijnen aan het wijzigen van de fiscale constructie en dat doe je dus niet op een zaterdagmiddag. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een termijn van jaren.

Stel u heeft een eenmanszaak of VOF en u gaat de activa of passiva van uw onderneming verkopen. Het gevolg is dat u direct moet afrekenen met de belastingdienst. U als ondernemer heeft te maken met de inkomstenbelasting tegen een progressief tarief van maximaal 52%. Wie echter aandelen in een BV verkoopt is maar 25% verschuldigd.

Vandaar dat veel ondernemers met een eenmanszaak of VOF hun bedrijf omzetten in een BV. Als je dus op tijd begint, dan kun je “fiscaal geruisloos” overstappen van de ene op de andere rechtsvorm. Maar als de belastingdienst het vermoeden heeft dat er een vooropgezet plan is om de onderneming binnen drie jaar van de hand te doen, dan treden er allerlei “anti-misbruik-regelingen” in werking.

Een kant en klaar recept voor uw bedrijfsoverdracht bestaat er niet en het is zinvol dit dan ook goed te bespreken en te bepalen met een deskundige op dit terrein.

Het niet tijdig beginnen is natuurlijk de eerste fout die u kunt maken bij een bedrijfsovername. Kortom: begin op tijd met deze belangrijke beslissing en voorkom een te hoge belastingaanslag.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zilveren C2C-certificaten voor Pilkington

Online verfwinkel weer stukje minder online

Amerikaanse olympiërs rodelen goed geschuurd

Open Dagen Cibap fysiek of online bij te wonen

SchildersVakkrant verwelkomt nieuwe columnist


Naar archief >