Blog

Was u er vroeg bij aan het begin van de bitcoin-hype? Vergeet dan vooral niet om dit bezit al mee te nemen in uw belastingaangifte over 2017. 

Want had u ruim een jaar geleden, op 1 januari 2017 al (delen van) bitcoins of andere digitale valuta, dan dient u de waarde van die valuta op te geven in Box-3.  Want net als uw spaargeld en uw aandelenbezit valt de waarde van de digitale munten belastingtechnisch onder uw vermogen. De koers van de Bitcoin maakt grote stijgingen en dalingen mee. Op 1 januari 2017 was de koers net geen 1000 euro.

Op 31 december 2017/1 januari 2018 was de waarde 10 keer hoger dan op 1 januari 2017. Had u dus bitcoins op die datum dan krijgt u een fors hogere aanslag van de Inkomstenbelasting. Maar dat geldt pas voor uw aangifte over 2018, die immers uitgaat van de waarde per 1-1-2018.

En pas op: als u uw bitcoinwaarde niet opgeeft kan de inspecteur een navorderingsaanslag plus boete opleggen.

Vraag anders even na bij: https://zzp-boekhouder.nl/administratiekantoor-haarlem

 

Over Peter Brink

Peter Brink is financieel deskundige. In die hoedanigheid schrijft hij voor uiteenlopende landelijke bladen. Daarnaast heeft hij een eigen boekhoudkantoor, gericht op zzp'ers, www.zzp-boekhouder.nl. In zijn blogs veel praktische financiële tips voor de zzp'er.

Bekijk alle berichten van Peter Brink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.