Blog

Het is eigenlijk nog een wonder, met de huidige olieprijs, dat de interesse voor duurzamer schilderen niet inzakt. Maar dat doet-ie dus niet. De inhoud van uw verfblikken verandert onder uw handen. Tijd voor serieuze zelfstudie.

En dan zijn er nog altijd schilders die niet weten dat al sinds 2007 (!) en daarna weer sinds 2010 (!) de ‘gewone’ buitenverven sterk veranderd zijn. En dat dus de ‘oude vertrouwde’ alkydverf die ze voor de zekerheid toch maar binnen blijven gebruiken helemaal niet ‘oud’ of ‘vertrouwd’ is. En dat die zeker kwaliteiten, maar ook nadelen heeft. Zoals vergelen en slecht doordrogen in een relatief donkere ruimte.

Ambachtelijk

En dan bestaan er ook nog steeds schilders die nog niet goed uit de weg kunnen met de ‘nieuwe’, watergedragen, lakken voor binnen, die inmiddels alweer minstens 15 jaar oud. Zoals je ook nog steeds schilders hebt die principieel niet met een rollertje werken, en klompenmakers, en mandenvlechters, en kantklossers, en nettenboeters.

Geurig

En heus, dat marcheert allemaal nog best, allemaal. Zolang de klant maar van geen toeten of blazen weet, zich graag iets op de mouw laat spelden door de schilder en bereid is om een paar dagen elders gaat logeren na een binnenschilderbeurt, totdat de geur van oplosmiddelen een beetje is weggetrokken.

Raar-laag

Maar denk nou niet, als modern schildersbedrijf dat alle cursussen bij de grossier gevolgd heeft, de alkydverf met een raar-lage laagdikte opbrengt en binnen de deuren bol-glanzend weet te lakken met een watergedragen verfje, dat u er al bent.

Sleutelen

Want ten eerste verandert de verf dus onder uw vingers. U weet al dat die Zwolse fabrikant ongemerkt al zijn muurverven op een aardappelzetmeelbindmiddel heeft omgezet. En dat u het verschil niet ziet. Maar realiseert u zich wel dat ook aan uw andere producten doorlopend gesleuteld wordt? Zo wordt het aandeel niet-herwinbare grondstoffen in uw vloeibare polymeerlaagje  teruggesynthetiseerd ten behoeve van herwinbare bio-ingrediënten.

Natuurolie

En ten tweede wordt er heel wat afgeprakt en afvuld in verffabrieken die het helemaal anders willen doen. Naast de natuurolie-kookverfproducten waarmee vooral menig Scandinavisch producent uw eco-bewustzijn poogt te kriebelen, zijn er ook fabrikanten die water bij de wijn, ofwel oliemoleculen bij de lijnolie voegen om heel acceptabele ‘pure’ verven te maken. (ook lekker verwarrend: ik ken ook een ‘Puur’ Scandinavisch verfproduct dat extreem zuiver is, maar juist weer wel op aardolie is gebaseerd).

Kwastbeleving 

Ik weet het wel: uw vaste leveranciers doen er alles aan om alles zoveel mogelijk hetzelfde te houden qua kwastbeleving, glansprestatie, droogtempo. Dus misschien zal het allemaal uw tijd wel duren en kunt u zich net zo goed op uw vaste merkgamma concentreren.

Ik zou zelf toch meer willen weten, meer willen experimenteren met alles wat er om u heen op de markt komt en verkwast wordt. Ik zou sterk het gevoel hebben dat ik anders de boot miste…

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

10 reacties op “Bioörienteren

 1. Beste Jan, mooie weergave van de actualiteit.
  Echter het geeft ook aan dat je sceptisch bent wat de producucengen allemaal uitvreten om het maar plat te zeggen. Vertrouwen is er niet echt.
  Dat is jammer. Elke verfproducent doet z’n stinkende best om zijn product zo modern en veilig mogelijk the maken met behoud van prestatie of zelfs het verbeteren van die prestatie.
  Verven zonder toxische stoffen of oplosmiddelen en als het kan van hernieuwbare grondstoffen. Dat is wat de schilder uiteindelijk gaat krijgen. Mooi toch. Een schitterend perspectief lijkt mij en als het aan ons ligt morgen beschikbaar en gebruiken. http://www.copperant.nl

 2. Beste Jan, mooie weergave van de actualiteit.
  Echter het geeft ook aan dat je sceptisch bent wat de producenten allemaal uitvreten om het maar plat te zeggen. Vertrouwen is er niet echt.
  Dat is jammer. Elke verfproducent doet z’n stinkende best om zijn product zo modern en veilig mogelijk te maken met behoud van prestatie of zelfs het verbeteren van die prestatie.
  Verven zonder toxische stoffen of oplosmiddelen en als het kan van hernieuwbare grondstoffen. Dat is wat de schilder uiteindelijk gaat krijgen. Mooi toch. Een schitterend perspectief lijkt mij en als het aan ons ligt morgen beschikbaar en gebruiken. http://www.copperant.nl

 3. Jan Maurits Schouten schreef:

  Dag Geert. Alle respect voor de fabrikanten. In deze blog wil ik vooral de schilders er op wijzen dat dit aan de gang is. Indien er helemaal niets verandert aan je vaste verfmerk, terwijl de producten ondertussen wel steeds ‘groener’ worden, hoeft je dat als schilder misschien ook niet te weten. Al is het fijn om te weten, en is het ook fijn om de kennis paraat te hebben als een klant je er vragen over stelt.

 4. klaasen schreef:

  In alle latex zit antischimmel, als dit er niet in zit, gaat het naar rotte eieren stinken ,de latex.en je kan het niet meer verwerken .
  Als er dan gewerkt word met latex en je ventileert niet ,beslaan de ramen door het vocht van de droging ,dit vocht adem je dus in ,je ademt dus antischimmel middel in ,ik denk dat weinig schilders dit weten , een remedie is dus ,altijd ventileren .dit is nog steeds aan de orde met de latex verven

 5. klaasen schreef:

  35 jaar geleden hebben we met een watergedragen product duizend woningen geschilderd ,de verfnaam heet Consolan een duits product en je kan het in standaard kleuren krijgen , de consolan kan je buiten gebruiken en deze verf bestaat nog steeds .
  ik heb al 35 jaar ervaring met watergedragen verf ,de ondergrond moet je eerst voorgronden om een juiste hechting te krijgen ,het was en is een fantastische verf om mee te werken ,ook met ,n rolletje van enza, een vachtrol, waar je de deuren en kozijnen mee kunt rollen het is even wennen om er mee om te gaan voor de schilders die alleen de kwast gebruiken ,je schildert meer vierkante meters per dag met een rolletje erbij

 6. In mijn werk als kleuradviseur en styliste kom ik te vaak schilders tegen die binnen met alkydverf willen werken. Als ik een acryl of ecologisch product adviseer dan kijken ze me aan alsof ik van mars kom. Een wolk gif bij de klant naar binnen werken kan echt niet meer. Kies voor wanden bijvoorbeeld een ecologisch verf van Amazona, op minerale basis.

 7. klaasen schreef:

  Heel veel zzpers werken nog met alkydverf binnen ,de reden is dat ze niet kunnen werken met acrylverf ,zzpers hebben geen last van de arbeidsinspectie ,als voorbeeld zal ik de nieuwe acrylverf van sikkens benoemen als systeem voor binnen ,het schildert als boter zo lekker met ,n enza rolletje narollen dat is rubbol bl rezisto primer in iedere gewenste kleur te maken ,afschilderen met rubbol rezisto semigloss of de high gloss ,zzpers weten niet dat de meeste akydverven verkleuren en je binnen ,n half jaar al vergeling krijg met de lichte kleuren , garantie? nee hoor ,dan ligt de schuld bij de verf
  ikke niet weten is het antwoord, u komt vaak schilders tegen Cristel van Bragt kan u een gemiddelde geven hoeveel schilders nog met alkyd werken? ,en of bedrijven dit ook nog zo doen ,ben benieuwd!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. klaasen schreef:

  Mijnheer Schouten de consumenten die bij praxis enzovoorts latex kopen, er staan duizenden emmers tegen prijzen die wel tot 30% in mindering worden gebracht ,die duizenden emmers latex is geen natuurlatex, deze latex bevatten biociden ,een antischimmel middel of er zit ethyleen monomethyl in ,of glycoethers , deze producten zijn giftig ,de kinderkamers enzovoorts worden met deze latex gebruikt ,op de latex bussen staat niets hierover beschreven ,ook niet voor de bedrijven die hun latex inkopen bij leveranciers , de watergedragen verven bevatten ook deze stoffen ook hier is niets van bekent bij de consument ,als je niet ventileer tijdens het schilders proces vergiftig je je eigen, tegen beter weten in ,dit bv is een kwalijke zaak

 9. klaasen schreef:

  ik heb een documentatie van rubbol bl rezoisto satin, dat is een zeer nieuw product ontwikkeld door sikkens , je zou verwachten dat je normaal in huis met dit produckt kan werken ,niets is minder waar , bij bewerkingen van verflagen zoals schuren en schilderen kunnen er gevaarlijke stofdeeltjes en dampen vrij komen ,bij voorkeur nat schuren ,werk in goed geventileerde ruimtes , kan een allergische reactie op de huid veroorzaken ,waarom is duidelijk, het bevat verschillende toevoegingen die huidirritatie veroorzaken . deze toevoegingen ga ik nu niet benoemen ,maar ze zitten er wel in,het is corrosief en sensibiliserend ,het dringt door de huid heen ,er zijn veel schilders die zonder handschoenen binnen werken ,en niet weten wat deze verf kan veroorzaken , en zo een huidirritatie zelf veroorzaken zonder besef dat je echt bescherming moet dragen om een watergedragen product te kunnen verwerken, ook de latexen zijn ook zo, er zit bronopol in wat heel gevaarlijk is ,wat ze ook schrijven is om een antigifcentrum te bellen bij het onwel worden van de rezisto verven ,dit geeft aan, dat de moderne verven ,watergedragen en oplosmiddelvrij zijn ,toch ondanks de moderne samenstellingen gewoon een gevaarlijk produckt is in het jaar 2016 ,van de vele veranderingen van samenstellingen van alleen al dit produckt van sikkens ,maar ook andere merken hebben hetzelfde probleem ,daarom stofmaskers gebruiken, handschoenen aan ,ventileren ,heel belangrijk allemaal, nogmaals, er zijn heel veel schilders die last hebben van huidirritatie ,gewoon omdat het corrosief is en dus inbrand in je huid.

 10. klaasen schreef:

  ik zie in dit blog weer geen reactie van de hoofdredacteur jan maurits schouten ondanks mijn schrijven waarin ik duidelijk naar voren breng dat de nieuwste watergedragen verven wel degelijk giftig zijn ,sikkens bv adviseert om het gifcentrum te bellen als je onwel word van watergedragen verf ,het nieuwste produckt van hun is rezisto,op zo,n blijk staat omschreven wat er voor risico,s er aan deze verf verbonden is ,de verf is corrosief het brand dus in je huid ,er zijn heel veel schilders die totaal niet weten hoe de huidirritatie nu ontstaat ,er word gesleuteld aan verven al jaren zonder dat de schilder er erg in heeft .
  mijn voorstel is om zelf blogs te mogen schrijven ,om de schilders er op te wijzen wat er zoal speelt in de schildersbranche in zijn geheel , mooi voorstel toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.