Blog

Repair Care

Al jaren zijn wij, als “groene” schilders op zoek naar goede, duurzame alternatieven voor epoxy reparatiepasta’s. Ik zelf heb nog geen alternatief product gevonden dat net zo fijn werkt als epoxy. Dus misschien is dit nieuwe product van Repair Care, BIO FLEX™ Allround, een mooie tussenoplossing. Al is het nog steeds een epoxy, op het gebied van duurzaamheid worden er wel echt stappen gezet.

Houtrot repareren

Allereerst wil ik zeggen dat ik een verleden heb bij het bedrijf Repair Care. We hebben nog steeds contact en ik pas hun spullen veel toe in de praktijk. Dat gezegd, ik gebruik ook regelmatig het spul van concurrenten en ik ben op de hoogte van wat er op de markt is en van de techniek. Goed. Wat is er nieuw aan dit product? Eigenlijk helemaal niets! Voor de gebruiker dan. Ik heb op de bouwbeurs in Utrecht een demoblok mogen vullen met deze nieuwe biobased reparatiepasta. Wat me opviel is dat de verwerking mij erg deed denken aan de verwerking van de DRY FLEX 4 en 16.  Waarschijnlijk als je ze echt direct naast elkaar gebruikt zal je best wat kleine verschillen kunnen vinden maar zoals ik het nu gebruikte was het gewoon DRY FLEX©. Ook de spelregels voor gebruik zijn hetzelfde. Slecht hout verwijderen, fixen, deppen, aanbranden, opbouwen, afmessen, gewoon zoals we het altijd doen. Niets nieuws onder de zon, wel zo makkelijk!

Repair Care
Introductie op de Bouwbeurs 2019 in Utrecht
Nieuw

Wat is dan het grote verschil? Het grote verschil is hoe deze epoxy is gemaakt. De grondstoffen. In een wereld waarin we afscheid moeten nemen van fossiele grondstoffen is Repair Care er in geslaagd om het aandeel fossiel in dit product flink terug te dringen. Deze zijn vervangen door biomassa. Grondstoffen met een plantaardige oorsprong. Dit betekent dat deze grondstoffen oneindig beschikbaar zijn. En veel minder vervuilend. Maar liefst veertig procent van de inhoud van de set is biobased. Dat is een grote stap voorwaarts in een niche waar dit nog nauwelijks speelt.

Biobased Repareren
Ook goedgekeurd door collega Gerco
Tussenoplossing

Toch noem ik het een tussenoplossing. Ik ben erg blij met de gezette stappen maar weet ook dat er achter de schermen gewoon doorontwikkeld wordt. De markt en ook de commercie vragen om  duurzame vervolgstappen. Ik ken Repair Care als een innovatief bedrijf dus ik twijfel er niet aan dat die  vervolgstappen er komen. Nog hogere percentages, nieuwe producten, recyclen van lege kokers, wie zal het zeggen. Zonder tussenoplossingen geen einddoel (100% biobased) dus deze BIO FLEX™ epoxy zal dit buitenseizoen mijn standaard worden voor houtrotreparaties. Ik vermoed de duurzaamste optie op dit moment.

Over Richard Hoogstraten

Richard is al meer dan 15 jaar ondernemend in de schildersbranche. Kwam in 1994 als vakschilder van het Nimeto. Heeft ervaring als schilder, houtrot-instucteur, (verf)technisch adviseur, projectleider. Sinds 2013 is duurzaamheid het speerpunt geworden. Als ambassadeur voor milieuvriendelijk schilderen onderzoek Richard de praktische kant van duurzaamheid voor schildersbedrijven. Onder Blauw Vlas adviseert, schrijft en fotografeert hij er op los. Hiermee helpt hij collega schilders, groot en klein, gezonder en minder milieubelastend te werken. Helpt hij opdrachtgevers bij de het maken van de juiste, duurzame keuzes. En verzorgt de Richard fotografie van schilderwerk voor publicaties, social media en print.

Bekijk alle berichten van Richard Hoogstraten

3 reacties op “Biobased Repareren

 1. Levert schreef:

  Richard,
  Toch maar even buiten de box kijken ( i.p.v. Repair CARE) heb je al gedacht Polyfilla Pro te bellen voor een afspraak en demo…Erik Verboom geeft graag ondersteuning en uitleg, 06-15479163

 2. Hoi Levert, bedankt voor je reactie.
  Zie Alinea twee: “ik gebruik ook regelmatig het spul van concurrenten en ik ben op de hoogte van wat er op de markt is en van de techniek”. Daar hoort ook Polifilla bij.

 3. Tiny Havinga schreef:

  Richard,
  Het nadeel van epoxy is dat het afsluit. Houtrot ontstaat vaak op een al kwetsbare plek. Door dan epoxy in te zetten is de kans op rot erboven aanwezig en ik zie dat maar al te vaak gebeuren! Zelf gebruik ik dan zoveel mogelijk 1-to-fill. Een grotendeels natuurproduct wat wel ademt en dus niet afsluit. Het is soms wat lastiger te verwerken en heeft meer tijd nodig om te hechten/drogen, maar iig duurzaam!
  Groet Tiny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.