Ga naar hoofdinhoud

Bezieling


Wat is de overeenkomst tussen de top van de Nederlandse gastronomie en die van schilderend Nederland? Bezieling! Ik kom tot die conclusie na de uitreiking van de Nationale SchildersVakprijs 2021, nadat ik eerder die week op de televisie in een talkshow drie chef-koks zag aanschuiven. Aanleiding was de publicatie van Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland. Hierin wordt jaarlijks een rijke schakering - van bistro tot sterrenrestaurant - in culinair Nederland beoordeeld. Aan tafel zat de top 3 van de Nederlandse gastronomie. Jonnie Boer is met zijn restaurant De Librije terug op de eerste plaats. Op de tweede plaats Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze, gevolgd door superkok Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen.

Gedrevenheid


Wat mij raakte, was de gedrevenheid van alle drie. Snelle stijger Sobecki omschreef het misschien wel het beste toen hem werd gevraagd of ze elkaar ook als concurrenten zagen? Nee, was zijn antwoord. Natuurlijk houden zij de culinaire ogen open, om te leren en zich te laten inspireren. Maar als je op dit topniveau wilt presteren, is het vooral zaak dichtbij jezelf te blijven. “Ik daag vooral mijzelf uit. Elke dag weer”, was het antwoord van Sobecki.

Ambassadeurs


Diezelfde bezieling zag ik ook bij de genomineerden voor de Nationale SchildersVakprijs. Niet alleen tijdens de prijsuitreiking, maar vooral toen we als jury de projecten op locatie bezochten. Het enthousiasme en de kennis waarmee deze toppers ons rondleidden, werkte aanstekelijk en imponeerde. Dit leidde tot categoriewinnaars die niet alleen vakwerk lieten zien, maar daarnaast steeds probeerden zichzelf en de verwachtingen van de opdrachtgever te overtreffen. Daarmee zijn ze terechte ambassadeurs van het schildersvak. De oproep aan de rest van schilderend Nederland die wil meedoen in de eredivisie: wees niet te bescheiden, wees trots op je werk, en deel dat met ons en de rest van wereld. Jullie zijn immers de ‘mooimakers’ van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Publieksprijs NSVP trekt recordaantal stemmers

Kilometertellers NSVP-juryleden draaien overuren

Dit zijn de nominaties voor de Nationale SchildersVakprijs 2022

Voorselectie SchildersVakprijs 2022 online

Nog twee weken om mooiste schilderwerk in te sturen


Naar archief >