Ga naar hoofdinhoud

Bewustwording en kansen


Als je rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten bij elkaar optelt, tik je bijna de 130.000 aan. Dat zijn bouwwerken, objecten of restanten daarvan die een grote cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde hebben. Erfgoed dat moet worden behouden én onderhouden.

Vaak geldt bij restauratiewerk dat het maar één keer fout kan gaan. Monumenten moeten namelijk niet alleen bouwkundig, maar ook wat betreft cultuurhistorie hun waarde behouden. En daar gaat het vaak mis. Niet moedwillig, maar uit onkunde of onverschilligheid. Bij het restaureren van historisch schilderwerk heb je bijvoorbeeld te maken met oude ondergronden en verflagen, soms is historisch kleuronderzoek nodig. Het verantwoord energetisch verduurzamen van monumenten is een andere, nieuwe uitdaging.

Al deze facetten vereisen specifiek vakmanschap. De overheid heeft de verantwoordelijkheid voor het resultaat van restauratie, renovatie of onderhoud de laatste jaren steeds meer bij de uitvoerende bedrijven en hun opdrachtgevers gelegd. In special Monument & Restauratie – die ook is als bijlage wordt meegestuurd met het laatste nummer van Eisma’s Schildersblad en SchildersVakkrant in 2022 – nemen we je mee in deze monumentale wereld. Om bewustwording te creëren en kansen te schetsen. De meeste artikelen zijn ook online te vinden in dit speciale Dossier.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Eisma’s Schildersblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Open Monumentendag trekt recordaantal bezoekers

Infobladen dampremmende en waterkerende folies

Pieter van Vollenhoven bij landelijke opening Open Monumentendag

Zeeuws orgel krijgt eerste schilderbeurt in 70 jaar

Bekende Amsterdamse gevelreclame gerestaureerd


Naar archief >