Blog

Persoonlijke smaak in de praktijk werkt contraproductief op duurzaamheid

Kleur. Ja maar dat is je persoonlijke smaak en over smaak valt niet te twisten. Dit antwoord krijg je al gauw als het over kleur gaat. Nu wil ik niemand zijn ongetwijfeld goede persoonlijke smaak betwisten, maar wel het feit dat je hier over kunt twisten.

Wat zou u kiezen?

Persoonlijke smaak heb je niet enkel met kleur, maar ook en vooral met eten. De een heeft liever kip en de ander een biefstuk. Tenminste als je geen vegetariër bent want dan is deze voorkeur niet aan de orde. Maar stel nu dat de kip voortreffelijk is bereid, lekker mals en goed gekruid en de kwaliteit optimaal. De biefstuk daarentegen is veel te lang doorbakken, de kwaliteit miserabel en taai. Wat zou u dan kiezen? Ik denk de kip.

Kleur.

Met kleur is het niet anders. Een harmonische kleurstelling die aangenaam overkomt heeft een hogere acceptatiegraad dan een persoonlijk kleurrijk manifest. Het verschil zit hier in de harmonie. Persoonlijke voorkeur heeft vaak één kleur of kleurgroep. Harmonie daarentegen heeft altijd ook minimaal een complementaire kleur in zich. In het voorbeeld ziet u links een harmonie in een gesplitst complementair contrasten in de rechter helft een ton sur ton.  Let wel!! Dit is geenszins een advies voor de bebouwde omgeving, maar slechts een voorbeeld van een harmonie.

De praktijk.

Het is zeer betreurenswaardig dat veel ontwerpers geen kennis hebben over kleur. Geen idee hebben hoe een harmonie te ontwerpen. Soms lees je ook wel eens van een ton sur ton harmonie. Heel vreemd want die bestaat niet! Ontwerpers geven kleur aan onze omgeving en bepalen ons welbevinden in dit opzicht. Architecten hebben zelfs wettelijk recht op de kleur van hun ontwerp. Dit is volgens mij de enige groep die wettelijk recht heeft op iets waar ze geen studie voor hebben gevolgd. Stel je voor dat je wordt geopereerd door iemand die hier geen studie voor gevolg heeft. Zelfs in de tijd van Rembrandt wisten de heelmeesters hier meer van dan de gemiddelde leek in deze tijd.

De gevolgen.

Tegenwoordig staat het op linkednl bol van de discussies over duurzaamheid. Hierbij gaat het altijd over allerlei technische en procesmatige zaken. Maar beste mensen. Duurzaamheid zonder fysieke duurzaamheid bestaat niet! Fysieke duurzaamheid is niet de persoonlijke smaak van de ontwerper. Fysieke duurzaamheid is kwaliteit in stedenbouwkundig ontwerp. Kwaliteit in architecturaal ontwerp. Kwaliteit in materiaal gebruik en last but not least kwaliteit in kleurontwerp.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

1 reactie op “Beter harmonie dan voorkeur

  1. Bas schreef:

    Ik ben het volmondig met je eens dat kleur een vrijplaats is waar, onder het mom van persoonlijke voorkeur, iedereen zijn gang kan gaan. Ik schaar mij achter jouw ervaring dat voor sommige bouwkundige ontwerpers kleur een soort van sluitpost lijkt. Niet gehinderd door enige kennis lijken ze zich soms te verschuilen achter de weg van de minste weerstand.

    Het toepassen van kleur vergt een gedegen studie die vele, nog onontgonnen parameters heeft.

    Dat biedt vollop mogelijkheden maar dat houdt ook in dat kleurtoepassing een erkende studie wordt.

    En daar zal niet iedereen het direct mee eens zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.