Blog

Ligt de beslissingsbevoegdheid over kleur wel bij de juiste persoon? Nieuwegein heeft de naam een van de lelijkste steden van Nederland te zijn. Sommige mensen doen dan ook echt alles om deze twijfelachtige reputatie in stand te houden. Sinds kort is Nieuwegein weer drie ernstig lelijke flats rijker.

Vijftien jaar geleden.

Vijftien jaar geleden heb ik voor drie flats in Nieuwegein Zuid een kleurontwerp gemaakt en voor de flat op het kruispunt een ontwerp voor een muurschildering.  Het was geschilderd in zacht sterk vergrijsde groentinten, met terra en lichte banen. Vooral voor het groen is het van belang dat dit goed in de omgeving past waar veel natuurlijk groen aanwezig is. Je moet tenslotte niet met de natuur gaan concurreren. Dit is een bij voorbaat verloren strijd. Het resultaat kunt u nog bekijken op mijn site http:/wwwvanloonkleuradvies.nl/portfolio. Uiteraard onder het kopje Nieuwegein. Hier kunt u ook nog de situatie van vijftien jaar geleden op vinden.

Vervangen.

Soms is het natuurlijk noodzakelijk om plaatmateriaal, kozijnen of voordeuren en degelijke te vervangen. Meestal krijg ik dan een belletje of ik hier nog naar wil kijken. Het plan zo nodig aan te passen. Maar niet in Nieuwegein. Hier denkt men er anders over. Dit kunnen zij zelf wel. Eerst gaan we de voordeuren vervangen en de bewoners mogen kiezen. Op zich kan dit prima, mits de keuze bestaat uit kleuren die bij het ontwerp passen. Dit is helaas niet goed gegaan. Het vervangen van de beplating in een blauwe lappendeken evenmin. (zie foto met treurwilg op de voorgrond.) De blauwe kleur past wel mooi, maar waarom weer een kleurvariatie die niets oplevert? Enkel verrommelt en de horizontale belijning doorbreekt?

En toen.

Tja, je moet een eenmaal geschilderde gevel natuurlijk na verloop van tijd weer eens over schilderen. En de gevel wordt dus groen. Niet het subtiele groen dat zich voegt bij de natuur, maar een meer chemisch groen. Ook niet enkel de delen die al groen waren, maar ook de muurschildering is groen! Weg muurschildering! Als ontwerper heb je weliswaar copyright, maar verder heb je echt geen enkele zeggenschap.

En nu.

Nu zal de flat de komende jaren zich als groen manifesteren en is Nieuwegein weer een stapje verder op de ladder van lelijkste stad in Nederland. Ik vraag me af wie over deze zaken beslist. Dit lijkt mij niet echt een beleidsvorm van een corporatie, maar het blijkt ook geen aandacht of prioriteit te hebben. Jammer!

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.