Ga naar hoofdinhoud

Angst slechte raadgever


Nederland verft zich arm. Dat was de teneur van een artikel dat half maart in het AD verscheen. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat het stuk meer reacties zou losmaken, zeker in onze eigen branche. Slechts een enkele regionale krant pikte het op en besteedde er een kort berichtje aan.

De uitlatingen in het artikel zijn afkomstig van de gerenommeerde wetenschappers Arjan Mol van de Technische Universiteit Delft en zijn Belgische collega Wim Schalley. Mol is Associate Professor ‘Corrosion Technology and Electrochemistry’ en Schaley corrosie-expert bij Acotec. Dus we mogen er vanuit gaan dat ze weten waarover ze het hebben.

Overheid

Hun opmerkingen betroffen dan ook specifiek het coaten van metalen constructies. Die worden, vooral door overheidsinstanties, zo vaak geschilderd dat het weggooid geld is. 6 miljard euro, om precies te zijn, zo hebben de heren berekend. Op welk onderzoek dit getal en deze aanname richting overheid zijn gebaseerd, weet ik niet. En ik heb mijn journalistieke plicht verzaakt om contact met hen op te nemen om inzicht te krijgen in de onderbouwing. Maar laten we er voor het gemak maar even vanuit gaan dat dit klopt.

Angst voor corrosie

Dit ‘smijten’ met belastinggeld wordt ingegeven door de angst voor corrosie. En angst is een slechte raadgever, zo werd ons al jong geleerd. Nu is corrosie een sluipmoordenaar, zo constateert Mol elders in het artikel. En er zijn ook eigenaren van metalen constructies (niet-overheid?) die juist vaak te lang wachten met het bestrijden van corrosie, stelt de onderzoeker. Zolang er geen roestvorming is te zien, stellen zij het onderhoud uit. Tot er geen houden meer aan is en de ondergrond door corrosie volledig is aangetast. Daar helpt geen enkel laagje coating meer tegen.

Gebrek aan kennis

Moraal van het verhaal. Er worden geregeld verkeerde keuzes gemaakt door gebrek aan kennis over corrosiebescherming. Afspraken over de te handhaven conditie van de metalen constructies (en onder corrosie gevoelige oppervlakken kunnen we ook cementeuze  ondergronden rekenen) en het monitoren daarvan neerleggen bij de vakman, kan dus veel geld besparen. Sowieso ongeveer 30 procent aan kosten voor onnodige schilderbeurten, aldus de onderzoekers. Corrosieschade  als gevolg van te laat ingrijpen, is hier waarschijnlijk een veelvoud van. En dan hebben we het nog niet eens over de indirecte kosten door het niet goed functioneren van deze installaties.

Russische boycot

Dit laatste hebben de Russen inmiddels goed begrepen. Waarschijnlijk door schade en schande wijs geworden. Door sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten investeert men nu veel meer in de eigen industrie en infrastructuur. Om die operationeel te houden, is de vraag naar metaalcoatings de laatste tijd enorm toegenomen. Producenten van metaalcoatings hebben helemaal geel last van een Russische boycot, dat kunt u van mij aannemen.

Vastgoedonderhoud

Terug naar Nederland en we laten de corrosie voor wat het is. Trek eens een parallel van het verhaal van Mol en Schalley naar het vastgoedonderhoud en het is duidelijk dat ook hier veel  geld is te besparen met conditiemetingen en resultaat gericht vastgoedonderhoud. Want wie het woningbezit of ander vastgoed in goede conditie houdt, zorgt dat het waardevast blijft. Maar planmatig onderhoud dat volgens een vooraf bepaalde, starre cycli wordt ingevuld, kost per definitie onnodig geld.

4 reacties op “Angst slechte raadgever

  • Klaas de Wit

    Ik kan het me niet voorstellen dat dat bijv. een organisatie zoals Rijkswaterstaat structueel iets overtollig laat behandelen, want dat mag je wel concluderen als het over 6 miljard gaat.
    Destijds was het zo dat de Regionale Directies verantwoordelijk waren/zijn voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur. De Bouwdienst Rijkswaterstaat (ingenieursbureau) adviseert de Regionale Directies op het terrein van onderhoud en op verzoek worden er inspecties uitgevoerd en/of onderhoud laat uitvoeren.
    Hiervoor worden eventueel vaktechnische inspectiebureau’s ingehuurd.
    Ontwikkeling op het gebied van onderhoud en beheer is een taak van de Bouwdienst.
    Ik mag aannemen dat men bij Rijkswaterstaat inmiddels toch wel voor de kunstwerken een ‘levenscyclus-kostenanalyse’ toepast.
    Auteur Roggeveen kon op mijn verzoek, waar ik vroeg om wat meer onderbouwing van het artikeltje – hoe komt men aan die 6 miljard – niets anders mededelen dat het afkomstig was van Mol en Malley.
    Krijg sterk de indruk dat het ‘zijn eigen verhaal’ geworden is of dat Mol en Malley wat opzienbarende uitspraken de aandacht trachten te trekken.
    Overigens onderhoud wordt niet alleen bepaalt door het verschijnsel corrosie, coatings takelen na verloop van jaren af.

  • Klaas de Wit

    Wat mijn conclusie betreft dat het een ‘eigen verhaal’ geworden is van Roggeveen wordt bevestigd door een aanvullend artikel van Gerard Vos met de titel ‘Bescherming tegen corrosie onnodig duur. Tot 35 procent aan kosten te sparen’ in Cobouw nr. 59/2016 van vrijdag 1 april, pagina 5.
    Omdat in dit bestand geen pdf bestand is te plaatsen volgt voor geïnteresseerden de
    integrale tekst.
    De aanpak van corrosie kost de Nederlandse maatschappij elk jaar onnodig veel geld, stelt Arjan Mol van de TU Delft.

    Tot 35 procent aan kosten te besparen

    Als universitair hoofddocent ‘Corrosietechnologie en Elektrochemie’ is Mol dagelijks bezig met de gevolgen van corrosie. Preventie en bestrijding van corrosie in Nederland kosten jaarlijks meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). “Dat komt neer op minstens 22 miljard euro.”

    Mol stoelt zijn bewering op een nieuw onderzoek van NACE, een wereldwijde autoriteit. NACE schat de jaarlijkse kosten van corrosie wereldwijd op 2,5 triljoen dollar. Mol: “Dan heb je het over zo’n 3,4 procent van het mondiaal nationaal product. Voor Nederland moet je denken aan een soortgelijk percentage. Als alle beschikbare kennis over corrosie en corrosiebescherming op de juiste manier in de praktijk wordt toegepast, scheelt dat zo’n 15 tot 35 procent aan jaarlijkse kosten.”

    “Corrosiebescherming is topsport”, stelt Mol. “Zowel in de ontwerp- als de bouw-, en beheer- en onderhoudsfase. Het is een complexe interactie van materialen en milieu. Probleem ligt in het feit dat kennis hierover lastig is te vatten in één persoon. Tijdens de gehele levensduur van constructies komen nogal wat beslissingsnemers aan bod, die niet altijd van de technisch-inhoudelijke kant van corrosie en corrosiebescherming op de hoogte zijn.”
    Daar komt bij dat opdrachtgevers voor nieuwe constructies of installaties niet altijd in een later stadium ook verantwoordelijk zijn voor het operationeel beheer en onderhoud. Mol: “De kennis moet doorwrocht zijn vanaf de mensen aan de tekentafel tot aan de installatie- en onderhoudsmonteurs in het veld. Er is in de praktijk bijna altijd sprake van over- of onderbescherming. Zelden is er sprake van een bijna optimale corrosiebescherming.”

    Managementsysteem
    Bovendien is beheer en onderhoud vaak een sluitpost op de begroting, meent Mol. “Corrosiebestrijding kan dan verworden tot dweilen met de kraan open. Je krijgt lapwerk in plaats van duurzame oplossingen, de uitzonderingen daargelaten natuurlijk.”

    Mol ziet dat een corrosiemanagement systeem (CMS) nauwelijks doorgevoerd is in de praktijk. “Ten grondslag hieraan ligt vaak een beperkt kennis- en trainingsniveau, een beperkte structurele corrosie-risicoanalyse en onvoldoende inbedding in strategisch bedrijfsbeleid en het reguliere bedrijfsmanagement systeem.”

    Al met al worden we zo in de praktijk vaak aan het begin of aan het eind gebeten. “Dit gebeurt in de investeringsfase of in de beheer- en onderhoudsfase.”

    Mol stelt dat we ons meer moeten richten op het overbrengen van kennis door de gehele industrieketen. Reden dat hij steeds vaker masterclasses geeft bij bedrijven en helpt om opleidingen inhoudelijk zo sterk mogelijk te maken.

  • Redactie

    Dank voor deze aanvulling.
    Weer een nieuw woord geleerd: Corrosiemanagement systeem (CMS)

  • Klaas de Wit

    Voor diegene die kennis willen nemen van het volledige rapport ‘Impact Breaks New Ground in the Study of Corrosion Management Report’, 216 pagina’s groot is te downloaden op impact.nace.org.
    Deze informatie is afkomstig uit het blad Oppervlaktetechnieken maart 2016, pag. 12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >