Blog

Administratie loont

Menig schilder zal op dit moment, zo vlak voor Kerstmis, bezig zijn met zijn administratie. Dit keer heb ik niet veel eindejaarstips. Er zijn wel een paar dingen waar u zich juist nu een over kunt buigen.

 

 

  • Zoals de niet-betalende klanten van dit jaar. Ze zijn dé ergernis van elke schilder. En menig schilder zal klanten hebben die ook niet betalen na aanmaningen en eventueel na het bezoek van een deurwaarder of incassobureau. Eigenlijk is het een dubbele strop: de klant betaalt u het geld niet, en u kunt de btw op de verkoopfactuur niet terugvragen. Officieel mag u geen creditnota maken en de BTW op die wijze verrekenen. Maar er is wel een mogelijkheid om die btw toch terug te vorderen en dus nog iets terug te te zien van uw factuur. U moet dan een schriftelijk verzoek doen. De belastingtelefoon, 0800-0543, kan u er meer over vertellen.
  • Bent u schilder en heeft u een bv? Dan dient u jaarlijks de jaarrekening van uw bv bij de Kamer van Koophandel te deponeren. De maximale deponeringstermijn is meestal dertien maanden na afloop van het boekjaar. Maar: er geldt een uitzondering. Bent u directeur en enig aandeelhouder, dan geldt voor u mogelijk een kortere deponeringstermijn. Die kortere deponeringstermijn – elf maanden en acht dagen – heeft te maken met de vereenvoudigde vaststelling van de jaarrekening van de bv als alle aandeelhouders tevens bestuurder zijn van de bv.Uw jaarrekening van 2015 moet dan dus uiterlijk vóór 8 december 2016 bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd. Dat is nog een eind weg. Wel is het zo dat dat vanaf 2016 alleen nog digitaal kan.Lijfrente bij arbeidsongeschiktheid
  • Bent u arbeidsongeschikt geworden dan kunt u als u in de voorgaande jaren voor een lijfrente gespaard hebt, vanaf 1 januari 2015 die lijfrente (gedeeltelijk) eerder opnemen zonder dat u revisierente bent verschuldigd.De regeling geldt alleen bij langdurige arbeidsongeschiktheid, als de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet is bereikt. Het maximum afkoopbedrag is € 40.000 voor 2015.
    De ontvangen afkoopsom moet u wel aangeven bij uw winst uit onderneming op uw aangiftebiljet, het is namelijk box 1-inkomen.Voor meer informatie: zie zzp-boekhouder

Over Peter Brink

Peter Brink is financieel deskundige. In die hoedanigheid schrijft hij voor uiteenlopende landelijke bladen. Daarnaast heeft hij een eigen boekhoudkantoor, gericht op zzp'ers, www.zzp-boekhouder.nl. In zijn blogs veel praktische financiële tips voor de zzp'er.

Bekijk alle berichten van Peter Brink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.