Blog

Een rolsteiger fatsoenlijk opzetten kunnen ze niet, maar verder ben ik vol lof over het bedrijf dat de afgelopen weken aan ons dak en dat van de buren hebben staan werken. Om niet snel te vergeten.

Ja, een schilder was er ook bij betrokken. Een keurig zzp’er die, gesoigneerd met getrimd baardje en Pelle-kapsel, geheel zijn eigen agenda volgde en de al eerder genoemde rolsteiger opklom om de boeiboorden en overstekken van ons buurhuis te schuren en te krabben en in de Sigma Allure te zetten (wat glimt dat goedje, zeg! Nou nog kijken of het dat tien jaar lang blijft doen)

Verval

Die rolsteiger stond best stevig, hoor, maar geen schoor zat waar hij hoorde en ook de kantplanken waren waarschijnlijk al bij de aanschaf achterwege gelaten. Hij behoorde toe aan een bedrijf dat loodgieten, metselen en dakdekken combineerde. De mannen hadden een vervelende want kostbare maar oh zo belangrijke klus te klaren: goten vervangen bij de buren, hen van lekkages verlossen en onze gedeelde schoorsteen behoeden voor definitief verval.

Handdruk

Typisch het soort bedrijf, kortom, waarvan je voornamelijk hinder en een hoge rekening verwacht. De praktijk bleek een stuk leuker: de jonge directeur, meewerkend voorman, een rossige, vrolijke verschijning, kwam op de eerste dag dat hij mij spotte (in haast onderweg naar de auto met de kinderen), een  royale hartelijke hand geven. Hij bleek de hele periode steeds zeer duidelijk te kunnen vertellen wanneer de steiger waar zou staan (onder ander ook in onze voor- en achtertuin), zodat wij daar met het openen en sluiten van de tuinpoort rekening mee konden houden.

Aansprakelijkheid

Bij het afbreken van de genoemde rolsteiger moet het een keer fout zijn gegaan: van het bankje in onze voortuin was een latje compleet versplinterd. Ik was al zuchtend aan het bedenken hoe een aansprakelijkheidsclaim het beste kon worden aangekaart, maar dat bleek niet nodig: de volgende dag al zat er een nieuw, op maat gezaagd en reeds in de grondverf gezet latje op mijn bankje gemonteerd!

Linkerhanden

Een afvoerpijpje dat wij niet meer gebruikten en dat dreigde voor lekkage te gaan zorgen werd zonder verdere facturatie verwijderd, pannen werden vervangen, alles omdat ‘ze toch op dat dak stonden vanwege die schoorsteen’

Maar de klap op de vuurpijl kwam wel op de dag dat ze verschrokken. We hebben een stenen muurtje met een rollaag waar twee stenen van waren losgelaten. Ikzelf en mijn schoonvader hadden lopen prutsen met snelcement, zonder resultaat. Op zeker moment erger je je niet eens meer aan zoiets en vergeet je het. Een van de heren vroeg mijn vrouw of ze nog reservestenen had en of hij die dan even terug mocht metselen. En zo geschiedde. Mijn verbijsterde echtgenote (die een zeer aantrekkelijke verschijning is, dat zal vast hebben meegeholpen, ik doe zelf ook alles voor haar, maar ik heb nu eenmaal twee linkerhanden) vroeg wat dat ging kosten, maar kreeg een gerustellend knikje ten antwoord.

Resultaat: ik ga bijna hopen dat een flinke voorjaarsstorm pannen van mijn dak gaat waaien. Kan ik fijn dat bedrijf weer bellen! 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.