Blog

Goede dingen komen allemaal tegelijk. Het verschil in kosten tussen werknemers en zzp’ers wordt verkleind en van de vakbonden mag iedereen er vijf procent bij. Feest voor iedereen, toch?

Nou ja, de zelfstandigenaftrek gaat naar beneden, zegt Wopke Hoekstra. Wie een goed inkomen verdient met zijn zijn zzp-bestaan zal het niet leuk vinden, maar best kunnen dragen. En misschien wel uitkijken naar die collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering die er nu dan eindelijk van lijkt te komen. Wie de eindjes als zelfstandige maar moeilijk aan elkaar kan knopen krijgt een trap na en zal vooral de stijgende kosten zien. Dat is ook een beetje de bedoeling. Moet je maar werk in loondienst gaan zoeken. Terwijl: als je in deze markt als zelfstandig schilder geen goed inkomen verdient, dan is er, met alle respect, iets aan de hand met je. Geen ondernemersneus of -lef of maar ten dele in staat om uren te draaien. Dan is het maar de vraag of de werkgevers je graag willen hebben.

Die willen dan volgens mij nog steeds niet, vooral omdat het twee jaar doorbetalen bij ziekte volgens mij nog steeds niet echt van tafel is (of heb ik wat gemist?) Dat is nog altijd een beurse plek in ons arbeidsbestel: de grote bedrijven moesten bestraft voor het dumpen van werknemers in de wao, de kleine bedrijven kregen die last te dragen. Met het huidige anti-groot-bedrijfsleven-klimaat in Den Haag zouden ze daar ook eens op moeten doorpakken.

En dan die looneis, he? De FNV gaat overal vijf procent eisen. Ze zetten altijd hoog in, dat noemen we onderhandelen, maar menen het dit keer wel. De ruimte zou er moeten liggen en de werknemers verdienen meer loon bij de huidige prijsstijgingen. Maar goed, in de schilderssector geldt geen cao, zoals je weet, alleen voor bedrijven die lid zijn van de branchevereniging. Die spreekt die cao af met de LVB. De gesprekken met die club zullen wel weer lopen, we horen daar weinig van. Verhogingen worden meestal bij wijze van mededeling aan de leden voorgelegd. Mag ik wat gokken? Eenmalig in oktober of november een leuk bedragje, en dan in januari een ruime procent en dan rond de zomer nog eens twee ofzo, min of meer met de inflatie mee. Je zou er als goede voorman en vakman bijna zelfstandige van worden, of niet?

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

2 reacties op “Vijf procent erbij en meer mensen in dienst

  1. Jos Meerkerk schreef:

    OnderhoudNL en LBV hebben intussen een nieuwe aanvraag voor het algemeen verbindend verklaren van ‘hun’ cao bij de minister ingediend. De vorige aanvraag van 2017 werd niet gehonoreerd, eens kijken of ze nu meer geluk hebben.

  2. Ad2 schreef:

    Normaal gesproken geen avv , deze cao is nog steeds door de strot geduwd door de strot geduwd door onderhoudnl samen met de zichzelf verrijkende koopbare zgn vakbond LBV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.