2012 Het jaar van de samenwerking • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

2012 Het jaar van de samenwerking


Allereerst voor iedereen natuurlijk nog een geweldig 2012. Wel een beetje aan de late kant maar volgens mij kan het nog best. Laten we dit jaar eens samenwerken als thema nemen. Klink lollig zult u denken, maar dit doe ik al of misschien bent u van mening dat u alle expertise in huis heeft.

De hele olifant in beeld.

Nu weten wij natuurlijk allemaal hoe een olifant eruit ziet, maar ik wil de olifant dit keer graag als metafoor gebruiken. Een vergelijking met de huidige complexiteit van vakgebieden en onze samenleving.  Kijk, wij hebben natuurlijk allemaal onze vakkennis en daar zijn we terecht trost op. We kunnen dit vergelijken met heel veel kennis over een deel van de olifant. De een weet alles over het oor, de ander over de slurf en weer een ander over de slagtanden.

De hele olifant.

Echter, hoe ziet nu eigenlijk die hele olifant eruit. Daarvoor moet je samenwerken. Open staan voor de expertise van de ander en een ander standpunt innemen om dit samen te bekijken. Pas dan krijg je zicht op de hele olifant. Nu lijkt dit allemaal heel belerend, maar dit is geenszins de bedoeling. Het idee is om de huidige positie eens onder de loep te nemen en te bekijken hoe we samen kunnen werken aan een duurzame toekomst.

Een voorbeeld.

Ik was vorig jaar op een congres waar ik een hoogleraar sprak die zich bezig hield met “De achter de deur problematiek.” Zeer gedreven vertelde zij over haar werk in de Vogelaarwijken. Natuurlijk is haar werk heel zinvol en levert een positieve bijdrage aan onze maatschappij. Echter de resultaten van haar werk zullen beïnvloed worden door de fysieke omgeving. De sociale context. Indien men zich richt op het individu en niet tevens op de sociale fysieke context zal een aanzienlijk deel van al je inspanning verloren gaan. Immers onze omgeving bepaalt voor een deel ons gedrag. Je kunt je voorstellen dat in een fysiek vervuilde omgeving je gedrag niet positief wordt beïnvloed. De omgevingspsychologie heeft dit aangetoond.

De sociale context.

Deze context bestaat onder andere uit een prettige omgeving. Zonder zwerfvuil, slecht onderhouden woningen en vaak stigmatiserend kleurgebruik. Ik vraag mij persoonlijk vaak af waarom men in sociaal zwakke wijken allerlei kleuren gebruikt die je in koopwijken nooit tegenkomt. Waarom men denkt dat “ze” dat leuk vinden. Terwijl je er zelf nooit zou willen wonen. Vreemd!

De hele olifant.

De achter-de-deur-problematiek en de fysieke omgeving zijn delen van de olifant. Om een beter zicht op de hele olifant te krijgen is het een voorwaarde om kennis te nemen van de expertise van de ander. Duurzaam veranderen kan enkel door samenwerking. Onze maatschappij is dusdanig complex dat we elkaar hard nodig hebben om dit te bereiken.

Een duurzame samenhang.

Duurzaam is het containerwoord van 2011. Er zijn allerlei normen bedacht. Vooral voor technische duurzaamheid. Echter technische duurzaamheid is maar een deel van de olifant. Sociale en fysieke duurzaamheid zijn net zo belangrijk. Dus laten we er in 2012 vooral van uit gaan dat we elkaar vooral nodig hebben om de wereld een beetje prettiger en mooier te maken. Nogmaals een geweldig 2012.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wits Noord ontwikkelt protocol voor binnenwerken

Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven


Naar archief >