Blog

Statushouders

De schildersbranche zit om personeel te springen. Een mogelijke oplossing is wellicht dichtbij, zo dacht ik bij het lezen van het eind mei verschenen rapport ‘Integratie door werk: meer kansen op werk voor nieuwkomers’ van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Uit dit rapport blijkt dat de arbeidsmarktpositie van statushouders in Nederland ongunstig is. Slechts een kwart van degenen die sinds 2014 naar Nederland kwam, vond betaald werk. Twee derde is afhankelijk van een bijstandsuitkering. De maatschappelijke participatie blijft ver achter. Teveel statushouders staan daardoor aan de zijlijn. Ze kampen onder andere met achterstanden op het gebied van opleiding, taalbeheersing en bruikbare werkervaring.

Het is juist belangrijk dat deze nieuwkomers meedoen en hun talenten kunnen ontplooien. In enkele gemeenten, regio’s en sectoren draaien op dat vlak weliswaar veelbelovende projecten, maar die kennis wordt nog steeds onvoldoende gedeeld, stelt de SER. Juist nu de arbeidsmarkt (vooral ook de schildersbranche) grote kansen biedt voor mensen die moeilijk aan werk komen, zijn er volop kansen voor statushouders.

De raad pleit dan ook voor effectievere ondersteuning van vluchtelingen met een verblijfsvergunning bij het zoeken naar werk.
Om tot een succesvolle integratie van statushouders op de arbeidsmarkt en in de maatschappij te komen, adviseert de SER het Rijk om hindernissen weg te nemen voor lokaal maatwerk en een sluitende regionale infrastructuur waarop gemeenten, werkgevers en werknemers een beroep kunnen doen.

“Dit vraagt om veranderingen in wetgeving, beleid en uitvoering”, zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Er moet, volgens haar, nadrukkelijk worden gestuurd op de kwaliteit van dienstverlening en het structureel beschikbaar stellen van voldoende financiële middelen aan gemeenten.

De gemeenten moeten vroeg met de (arbeids-)integratie beginnen en ondersteuning bieden die toegespitst is op de behoeften en mogelijkheden van statushouders. En taal moet in combinatie met participatietrajecten worden aangeboden.

Laten we hopen dat dit straks leidt tot veel nieuwe instroom van personeel in onder andere de schildersbranche.

Over Broer Feenstra

Journalistiek was van jongsaf aan een van de passies van Broer Feenstra (1963). Na de middelbare school volgde hij een journalistieke opleiding in Kampen/Zwolle. Daarna verdiende hij jarenlang de kost als freelance-journalist en schreef hij onder andere vele bijdragen voor Eisma's Schildersblad en SchildersVakkrant.
Sinds 2006 is Broer Feenstra als (adjunct-hoofd)redacteur in vaste dienst bij Eisma’s Schildersblad en levert hij daarnaast nieuwsberichten voor Schildersvak.nl én aan ieder nummer van SchildersVakkrant.

Bekijk alle berichten van Broer Feenstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.