De Nationale SchildersVakprijs 2023

 

Monumentaal herenhuis Tolkamer

Nominatie Nationale SchildersVakprijs 2023

Inzender:
Verhoeven, Arnhem

Categorie:
Onderhoudsschilderwerk

Stem voor dit project

Projectomschrijving
Onderhoud aan een dubbel herenhuis, gebouwd in 1886, waarbij de opdracht was de oude kleurstelling terug te brengen en verduurzamen van het gebouw waar mogelijk. Uitgangspunt voor aanvang van het buitenschilderwerk was instandhouding, conform de restauratieladder. Daar waar nodig is houtrotherstel uitgevoerd en een tijdens de oorlog beschadigd ornament is geïmiteerd. Het enkelglas in de (weer schuifbaar gemaakte) ramen is vervangen door vacuümglas. De juiste kleurstelling is teruggevonden in samenwerking met het Gelders Genootschap, waarbij we zoveel mogelijk de originele bindmiddelen (zoals lijnolie) hebben gekopieerd.

Motivatie inzender
Uitdagingen waren het handmatig verwijderen van de aanwezige verflagen op de gevels en het houtwerk, het kopiëren van het ornament en het aanbrengen van verguld- en polychromeerwerk. Het was noodzakelijk de aanwezige verflagen te verwijderen, omdat de oorspronkelijke lijnolieverf, waarover de laatste decennia acrylaat lagen waren aangebracht, was versteend en het totale pakket de gevel volledig afsloot. De wijze waarop een particuliere opdrachtgever omgaat met een monument en weloverwogen keuzes maakt, is uniek. Als eigenaar hebben ze ook een handtekening achtergelaten zoals het verguldwerk en het polychromeerwerk van het nieuwe snijraam.

Terug naar overzicht

Sponsoren


 

Nationale SchildersVakprijs

Met deze prijs willen wij  het kwaliteitsbewustzijn in de schilder-/onderhoudsbranche bevorderen. Daarnaast willen wij het kwaliteitsschilderwerk bij belangrijke derden verder promoten, zoals bij opdrachtgevers. Dit doen wij  door het belonen en prijzen van bijzonder schilder-/onderhoudswerk. De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar georganiseerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVAK.nl.

 

Contact

Nationale SchildersVakprijs, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVAK.nl zijn merken van Eisma Bouwmedia.

Eisma Bouwmedia
Informaticaweg 3
7007 CP Doetinchem
Tel. 088 294 49 00, e-mail schildersvakprijs@eisma.nl


De Nationale SchildersVakprijs is een activiteit van Eisma Bouwmedia. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze website zijn de volgende regelingen van toepassing.

Disclaimer | Privacyverklaring | Leveringsvoorwaarden | Cookiebeleid