De Nationale SchildersVakprijs 2022

 

Sint Anthony Gasthuis, Leeuwarden

Voorselectie Nationale SchildersVakprijs 2020

Inzender:
Zaanderwijk, Leeuwarden

Categorie:
Onderhoudsschilderwerk

Projectomschrijving:
In de tweede helft van de veertiende eeuw stichtten Leeuwarders aan de Grote Kerkstraat een gasthuis met een aan Sint Anthonius gewijde kapel waar armen en hulpbehoevenden onderdak vonden. Door schenkingen en aankopen breidde het gasthuis steeds verder uit. In 1877 werd, om in de behoefte te voorzien, het oude hoofdgebouw afgebroken en vervangen voor het huidige complex. Het nieuwe U-vormige gebouw werd in eclectische stijl gebouwd; dit was een ontwerp van Frederik Stoett. Het gebouw was in 2019 erg aan onderhoud toe. Vanuit de opdrachtgever Elkien kreeg het team van Zaanderwijk de opdracht om het monumentale pand te inspecteren. Tijdens de opname bleek dat het schilderwerk aan een grote beurt toe was. Er werd veel houtrot geconstateerd. Vele delen van het gebouw had enkel glas in de monumentale kozijnen. Vanuit de opdrachtgever kwam de vraag om dit te vervangen. Zaanderwijk heeft toen, in samenwerking met de gemeente Leeuwarden, een plan ontworpen om met een cloudpoint technologie de oude Ojief perfect via een grenen prefab frame op de binnenzijde aan te brengen waardoor het oude beeld behouden blijft. Op deze manier oogt het straatbeeld zo als het was na de restauratie in 1877. Deze nieuwe grenen ramen zijn na het plaatsen afgewerkt met een zijde glanzende verf. De oude kozijnen zijn gerestaureerd en hebben diverse nieuwe lagen verf gekregen. Boven de entree van het gebouw zit een oude klok met een gouden omranding, die wij opnieuw hebben verguld. De gehele buitenzijde rondom het gebouw is aangepakt in de originele kleuren van 1877. In de kelders, uit de veertiende eeuw, onder het gebouw hebben wij muurverf aangebracht die ervoor zorgt dat het zout onttrekt uit de muren. Oude voorzetramen zijn verwijderd, de bovenstaande ramen zijn voorzien van dubbel monumentaal glas. Het gehele buiten stucwerk is gerestaureerd en daarna gesausd met een muurverf die ervoor zorgt dat het zout nog uit de gevel kan komen. Wij waren ketenpartner in dit project. Verder werkten mee: Drachtster Glashandel, AR Steigers, Van der Meer dak en zinkwerk en Rooth multiservice. Als team Zaanderwijk hebben wij in een korte periode een oud monument weer in originele staat teruggebracht. Daarbij zijn oude elementen behouden en is er toch nieuw dubbel glas geplaatst. De bewoners waardeerden ons werk met gemiddeld een 9,4.

Terug naar overzicht

Sponsoren


 

Nationale SchildersVakprijs

Met deze prijs willen wij  het kwaliteitsbewustzijn in de schilder-/onderhoudsbranche bevorderen. Daarnaast willen wij het kwaliteitsschilderwerk bij belangrijke derden verder promoten, zoals bij opdrachtgevers. Dit doen wij  door het belonen en prijzen van bijzonder schilder-/onderhoudswerk. De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar georganiseerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van SchildersVakkrant, Eisma‚Äôs Schildersblad en SchildersVak.nl.

 

Contact

Nationale SchildersVakprijs, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVAK.nl zijn merken van Eisma Bouwmedia.

Eisma Bouwmedia
Informaticaweg 3
7007 CP Doetinchem
Tel. 088 294 49 00, e-mail schildersvakprijs@eisma.nl


De Nationale SchildersVakprijs is een activiteit van Eisma Bouwmedia. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze website zijn de volgende regelingen van toepassing.

Disclaimer | Privacyverklaring | Leveringsvoorwaarden | Cookiebeleid