De Nationale SchildersVakprijs 2022

 

Muurschildering de Gravenhorst, Dordrecht

Voorselectie Nationale SchildersVakprijs 2020

Inzender:
T. Nijhoff Schildersbedrijf, Dordrecht

Categorie:
Decoratie- en restauratieschilderwerk

Projectomschrijving:
Realiseer een muurschildering op de kopgevel van de Gravenhorst, die de dynamiek en vitaliteit binnenin het complex laat zien, luidde de opdracht van projectleider Lotti Hesper. Dit als afsluiting van de renovatie van het complex. De culturele krachten, wensen van bewoners en omwonenden moesten worden betrokken bij het ontwerp, de selectie en uitvoering. De kopgevel van de Gravenhorst bestaat uit een bakstenen ondergrond met een donkerrode smetrand van 3 m hoogte onderaan het gebouw. Het te schilderen oppervlakte, de bakstenen ondergrond, heeft de afmetingen van 15 bij 12 meter. Aan de rechterkant zijn vier ramen aanwezig, waarmee rekening moest worden gehouden.
Mijn ontwerp werd unaniem gekozen uit totaal elf kunstenaars. Het ontwerp bestaat uit een monochrome afbeelding van ruim 100 jaar geleden in de Dubbelsteynlaan West (de aangrenzende straat), die vorm is gegeven alsof je door een gat in de muur kijkt naar het verleden. Onderaan het gat, staan twee kinderen, de achterkleinkinderen van Gravenhorst bewoners en schoolkinderen van de Beatixschool tegenover de Gravenhorst. Boven aan het ontwerp staat de titel ‘Gravenhorst’ in dezelfde kleur als de smetrand onderaan het gebouw.
Bij de uitvoering heb ik met mijn voormalige leermeester Barre Verkerke samengewerkt. De ondergrond is dekkend geschilderd in een bijna witte muurverf. Daarna hebben we ’s avonds het ontwerp op de gevel geprojecteerd en met de airbrush de grove lijnen overgenomen op het gesausde gedeelte van de gevel. Voor het aanbrengen van de schildering, de grove lijnen, maar ook de details, is het werken met airbrush de ideale techniek. Met de kwast zou je, vanwege de gestructureerde muur, een rommelige afwerking krijgen. Het mooie van de airbrush is dat je er heel fijn mee kunt werken; letterlijk ‘haarfijn’, zoals de nuances in het haar van het meisje. We stonden ruim een week samen op een schaarhoogwerker om het ontwerp uit te voeren. Het geheel is uiteindelijk afgewerkt met een super matte topcoat, zodat het tegen alle weersinvloeden beschermd is.

Terug naar overzicht

Sponsoren


 

Nationale SchildersVakprijs

Met deze prijs willen wij  het kwaliteitsbewustzijn in de schilder-/onderhoudsbranche bevorderen. Daarnaast willen wij het kwaliteitsschilderwerk bij belangrijke derden verder promoten, zoals bij opdrachtgevers. Dit doen wij  door het belonen en prijzen van bijzonder schilder-/onderhoudswerk. De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar georganiseerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van SchildersVakkrant, Eisma‚Äôs Schildersblad en SchildersVak.nl.

 

Contact

Nationale SchildersVakprijs, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVAK.nl zijn merken van Eisma Bouwmedia.

Eisma Bouwmedia
Informaticaweg 3
7007 CP Doetinchem
Tel. 088 294 49 00, e-mail schildersvakprijs@eisma.nl


De Nationale SchildersVakprijs is een activiteit van Eisma Bouwmedia. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze website zijn de volgende regelingen van toepassing.

Disclaimer | Privacyverklaring | Leveringsvoorwaarden | Cookiebeleid