Museumhuis Van Eysinga, Leeuwarden • SchildersVAK.nl

 

De Nationale SchildersVakprijs 2021

 

Museumhuis Van Eysinga, Leeuwarden

Voorselectie Nationale SchildersVakprijs 2020

Inzender:
Bert Jonker Restaurator beschilderingen – Kleuronderzoek, Zwolle

Categorie:
Decoratie- en restauratieschilderwerk

Projectomschrijving:
In opdracht van Vereniging Hendrick de Keyser behangselschilderingen realiseren voor de eetkamer van Museumhuis Van Eysinga in Leeuwarden. Dit aan de hand van een familieportret van de familie van Eysinga, gemaakt in 1780 in diezelfde kamer. Hier is de familie op afgebeeld met op de achtergrond de schouw met aan weerszijden landschapsschilderingen. Het moest een interpretatie worden van de schilderingen die op het portret vaag te zien zijn, echter wel in techniek en uitvoering zoals in die tijd gebruikelijk was. Daarnaast moet op een wand van de kamer uitgelegd worden hoe een behangselschildering gemaakt wordt qua ondergrond, opbouw en uitvoering. Er zijn twee landschapsschilderingen gemaakt, elk aan weerszijde van de schouw. De afmetingen zijn 3.50 m hoog en 1.60 m breed. Er is een klassieke opbouw toegepast, aangebracht op geprepareerd linnen: op een okergele grondkleur is de voorstelling schetsmatig aangebracht in een dunne, donkerbruine olieverf. Hierbij is een horizonhoogte toegepast van 1,45 meter. Deze hoogte is belangrijk om een zo’n juist mogelijk trompe-l’oeil-effect te verkrijgen bij binnenkomst van de kamer. Hierna zijn de wolkenluchten en het landschap geschilderd. Als laatste zijn personen en dieren toegevoegd. Dit alles in de laat 18e eeuwse stijl. Bijzonder aspect bij deze opdracht is dat de ondergrond van deze schilderingen openslaande kastdeuren zijn.

Terug naar overzicht

Sponsoren


 

Nationale SchildersVakprijs

Met deze prijs willen wij  het kwaliteitsbewustzijn in de schilder-/onderhoudsbranche bevorderen. Daarnaast willen wij het kwaliteitsschilderwerk bij belangrijke derden verder promoten, zoals bij opdrachtgevers. Dit doen wij  door het belonen en prijzen van bijzonder schilder-/onderhoudswerk. De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar georganiseerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVak.nl.

 

Contact

Nationale SchildersVakprijs, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVAK.nl zijn merken van Eisma Bouwmedia.

Eisma Bouwmedia
Informaticaweg 3
7007 CP Doetinchem
Tel. 088 294 49 00, e-mail schildersvakprijs@eisma.nl


De Nationale SchildersVakprijs is een activiteit van Eisma Bouwmedia. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze website zijn de volgende regelingen van toepassing.

Disclaimer | Privacyverklaring | Leveringsvoorwaarden | Cookiebeleid