Molen op Tholen, Sint-Annaland • SchildersVAK.nl

 

De Nationale SchildersVakprijs 2021

 

Molen op Tholen, Sint-Annaland

Voorselectie Nationale SchildersVakprijs 2020

Inzender:
Schildersbedrijf van Oeveren, Tholen

Categorie:
Onderhoudsschilderwerk

Projectomschrijving:
De Gemeente Tholen is erg betrokken bij het onderhoud van de culturele monumenten in de provincie. Om het voorbestaan van haar erfgoed te bevorderen, gaf zij Schildersbedrijf van  Oeveren de opdracht om de molen van Sint-Annaland, gebouwd in 1684 en daarmee de oudste molen van Zeeland en tevens Rijksmonument, volledig in het nieuw te steken. In het kader van dit onderhoud diende de romp en de wieken (met een lengte van 21,80 m) van de molen opnieuw geschilderd te worden, alsook het overige houtwerk: van het trappetje tot aan de boilers op de grond. De combinatie van buitenschilderwerk, de monumentstatus en de lastige toegankelijkheid doordat de molen op een verhoging staat, maakte deze schilderklus extra uitdagend. Wij werkten daarom met twee (extra smalle) hoogwerkers die we nauwkeurig afstelden.
Vijf jaar geleden was de molen van Sint Annaland voor het laatst geschilderd en de laatste restauratiewerkzaamheden waren ruim 15 jaar geleden. Door de zichtbare onthechting moest er nu een goed plan van aanpak komen, waarin het onderhoud en schilderwerk van alle onderdelen werden meegenomen. Hierbij gingen we nauwkeurig te werk omdat we ook te maken hadden met flinke aantastingen van het hout, scheuren en openstaande houtverbindingen. Pas nadat deze gerepareerd waren, kon het werk beginnen: reinigen, schuren, gronden en aflakken. De romp van de molen is rood geverfd, de houten kap zwart en de wieken in groen en wit. Ook zorgden we voor een strakke afwerking van de verticale witte banden langs de romp. Essentieel bij dit project was een doordachte planning en goede werkvolgorde. Door de schaarse stroomvoorzieningen op de locatie was het belangrijk dat de accu’s van de schuurapparaten steeds volledig opgeladen waren, zodat we geen vertraging opliepen. Wij wilden de klus in 3,5 week klaren, voordat het weer omsloeg en er ongedierte in de molen kwam. Tijdens dit project hebben wij samengewerkt met een timmerman die de houtrot herstelwerkzaamheden voor zijn rekening nam. De molenaar zorgde ervoor dat de molen op tijd omwentelde zodat wij de wieken konden schilderen.

Terug naar overzicht

Sponsoren


 

Nationale SchildersVakprijs

Met deze prijs willen wij  het kwaliteitsbewustzijn in de schilder-/onderhoudsbranche bevorderen. Daarnaast willen wij het kwaliteitsschilderwerk bij belangrijke derden verder promoten, zoals bij opdrachtgevers. Dit doen wij  door het belonen en prijzen van bijzonder schilder-/onderhoudswerk. De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar georganiseerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVak.nl.

 

Contact

Nationale SchildersVakprijs, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVAK.nl zijn merken van Eisma Bouwmedia.

Eisma Bouwmedia
Informaticaweg 3
7007 CP Doetinchem
Tel. 088 294 49 00, e-mail schildersvakprijs@eisma.nl


De Nationale SchildersVakprijs is een activiteit van Eisma Bouwmedia. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze website zijn de volgende regelingen van toepassing.

Disclaimer | Privacyverklaring | Leveringsvoorwaarden | Cookiebeleid