Interieur Noorderkerk, Amsterdam • SchildersVAK.nl

 

De Nationale SchildersVakprijs 2021

 

Interieur Noorderkerk, Amsterdam

Voorselectie Nationale SchildersVakprijs 2020

Inzender:
Het mooie werk, Amsterdam

Categorie:
Decoratie- en restauratieschilderwerk

Projectomschrijving:
De Noorderkerk uit 1623 is de eerste reformatorische kerk in Amsterdam en gebouwd door architect Hendrick de Keyser. De kerk was leeg opgeleverd+ er was geen inrichting, geen meubilair, geen kerkorgel, er was alleen een kleine preekstoel. De aanhangers van deze nieuwe geloofsrichting zagen de kerk als gemeenschapshuis en ze hielden hun diensten in het begin zoals ze hagenpreken hielden in het open veld, staand rondom de preekstoel. Geleidelijk is het interieur ontstaan en weer gewijzigd. In 1844 heeft architect P.J. Hamer de diagonaalopstelling gemaakt die we nu nog zien, maar dan in kleinere vorm. De kerk heeft nog steeds dit 19e eeuwse interieur.
Tijdens de grote restauratie van 1993 tot 1998 is er onderhoud gedaan aan het schilderwerk op de kerkbanken en kerkdeuren in de kerkzaal. Drie van de vijf losse kerkbanken, die samen in het midden van de kerk staan en een cirkelvorm naar de preekstoel vormen, zijn toen in een opvallend andere kleur overschilderd. Hierdoor was een storend beeld ontstaan dat iedereen die de kerk bezocht kon zien. Verder was er schade aan de verflagen na 25 jaar van gebruik.
Eerst is kleuronderzoek uitgevoerd aan het schilderwerk op de kerkbanken en kerkdeuren. Statigrafisch onderzoek. Hiervan is een rapport opgemaakt. Daarna uitvoering van al het schilderwerk met behoud van de monumentale verflagen.  Wij hebben zelf onze eigen lijmverf gemaakt van twee soorten poederpigmenten, dierlijke huidenlijm, arabische gom, spijkolie en water. In totaal ging het om 750 vierkante meter onderhoud en kleurcorrectie van de geschilderde eikenhoutimitaties. Het betreft drie losse kerkbankblokken en vier wandbankblokken, drie dubbele kerkdeuren en twee enkele deuren. We werkten schades plaatselijk bij en we schilderden de nieuwe eikenhoutimitatie direct op de huidige eikenhoutimitatie die als ondergrondkleur diende. Ook deden we onderhoud aan de eikenhouten blokbanken die een transparante kleurlaag hebben (dit is 330 m2). Daarbij verwijderen wij waslagen met hete lucht en brengen een zelfgemaakte olieglacis aan om verkleurde plekken bij te kleuren en brengen daarna opnieuw beschermende waslagen aan.
Ik heb dit project met vier eindexamen stagiairs van Nimeto Utrecht uitgevoerd. Zij kozen voor de richting Decoratie & Restauratie. Deze vierdejaars volgden allemaal het Excellentieprogramma. Het was dus een echt leer- en werkproject van vijf maanden. Het werken op zo’n hoog niveau met vier stagiars was de grootste uitdaging, maar ik denk dat ik met dit project heb bewezen dat het goed is om te investeren in jonge mensen om ze een ambacht te leren.

Terug naar overzicht

Sponsoren


 

Nationale SchildersVakprijs

Met deze prijs willen wij  het kwaliteitsbewustzijn in de schilder-/onderhoudsbranche bevorderen. Daarnaast willen wij het kwaliteitsschilderwerk bij belangrijke derden verder promoten, zoals bij opdrachtgevers. Dit doen wij  door het belonen en prijzen van bijzonder schilder-/onderhoudswerk. De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar georganiseerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van SchildersVakkrant, Eisma‚Äôs Schildersblad en SchildersVak.nl.

 

Contact

Nationale SchildersVakprijs, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVAK.nl zijn merken van Eisma Bouwmedia.

Eisma Bouwmedia
Informaticaweg 3
7007 CP Doetinchem
Tel. 088 294 49 00, e-mail schildersvakprijs@eisma.nl


De Nationale SchildersVakprijs is een activiteit van Eisma Bouwmedia. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze website zijn de volgende regelingen van toepassing.

Disclaimer | Privacyverklaring | Leveringsvoorwaarden | Cookiebeleid