Ga naar hoofdinhoud

Zo kies je de juiste kleur wit voor op de muur


Bij de kleur wit denken de meesten natuurlijk aan ‘wit’. Toch zijn er ontzettend veel verschillende soorten wit, waarvan de bekende RAL9001 (wit) en RAL 9010 (gebroken wit) natuurlijk de bekendste zijn. Het kiezen van de juiste kleur wit voor op de muur kan dan ook best een uitdaging zijn. Er zijn namelijk talloze tinten wit waaruit je kunt kiezen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en effecten op de ruimte. Omdat we ons heel goed kunnen voorstellen dat je niet direct weet welke kleur bij je interieur past, hebben we een aantal handige tips voor je. Stel dat je je muur net hebt laten voorzien van dunpleister, dan kan het zijn dat een RAL9010 beter tot z’n recht komt, dan wanneer je kiest voor normaal wit.

Waarom de juiste kleur wit?

De kleur wit speelt een cruciale rol in de uiteinde uitstraling van het geheel, aangezien het de basis vormt voor de rest van de kleurenschema’s en inrichting. Het is daarom goed om de juiste tint wit te kiezen die past met zowel je persoonlijke smaak als de stijl van je huis. Stel dat je de muur achter de bank eerst laat renovlies behangen, dan is het wel fijn dat je deze in een kleur doet die ook past bij je bank, de vloer en de rest van je interieur. Daarnaast kan de kleur wit ook invloed hebben op hoe groot of klein een ruimte lijkt, evenals op de gehele sfeer. Heb je een kleine kamer, dan is het vaak aan te raden om te werken met lichte kleuren. Je zult dan zien dat de ruimte optisch veel groter oogt.

Verschillende tinten wit

We hebben het al even gehad over RAL 9001 en RAL 9010. Toch zijn er nog een aantal meer kleuren die ontzettend populair zijn als we het hebben over het kiezen van de juiste kleur wit op de muur. Het is dus ook niet gek om dit te overleggen met iemand die kennis heeft van muren en de daarbij horende kleuren.

Zuiver wit

Zuiver wit is een heldere, neutrale en klassieke tint die perfect is voor moderne interieurs. Deze tint heeft geen ondertonen en geeft een frisse uitstraling aan elke ruimte. Zuiver wit kan echter ook koel aanvoelen, dus het is belangrijk om rekening te houden met andere elementen in de kamer, zoals meubels en verlichting.

Warmwit

Warm wit is een iets gelige variant van wit die zorgt voor een warme en gezellige sfeer in huis. Deze tint is ideaal voor kamers waarin je ontspanning en comfort wilt bevorderen, zoals de woonkamer of slaapkamer. Warmwit kan echter ook de neiging hebben om een ruimte kleiner te laten lijken, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het kiezen van deze kleur.

De juiste kleur voor jouw muur

Bij het kiezen van de beste kleur wit voor jouw muur zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Denk allereerst aan de gewenste stijl van de ruimte. Als je een modern en strak interieur wilt, past zuiver wit wellicht het beste bij jou. Voor een warme en gezellige sfeer is warm wit een goede keuze. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid natuurlijk licht in de ruimte. Kamers met veel natuurlijk licht kunnen koelere tinten zoals koelwit goed verdragen, terwijl kamers met weinig natuurlijk licht baat hebben bij warmere tinten zoals crème wit. Vergeet ook niet naar de kleuren van je meubels en accessoires te kijken. Ga je voor een volledige bijzondere verbouwing, dan kun je het beste beginnen met het maken van een moodboard, aangezien je dan je volledige woning moet herinrichten.

Dit artikel is partnercontent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.