Wonen in oude bibliotheek

Plaatselijk schildersbedrijf De Noordhoek Schilderwerken legt in de Grote Kerkstraat te Leeuwarden de laatste hand aan de afwerking van de oude Buma bibliotheek. Twee rijksmonumentale panden, die een herbestemming krijgen als appartementencomplex. Door toepassing van diverse verfsystemen van Sigma Coatings staat het gebouw er straks, zowel van binnen als van buiten, piekfijn bij.

Sigma-verfsystemen geven monumentaal pand extra grandeur

Wonen in een monumentaal pand, op een unieke plek in de binnenstad, in alle rust en met uitzicht op een fraaie binnentuin. Dat kan vanaf augustus op de Grote Kerkstraat 27-29 te Leeuwarden, waar een voormalige bibliotheek – bestaande uit twee aangrenzende panden – in de voorbije maanden door plaatselijk bouwbedrijf De Vries werd getransformeerd in een complex met 8 huurappartementen en 1 kantoorruimte. De bibliotheek werd in 1876 gebouwd om onderdak te bieden aan een – door de Friese classicus Lieuwe Annes Buma nagelaten – verzameling klassieke boekwerken op het gebied van de Griekse en Romeinse taal en letterkunde. Zo kreeg het complex de naam ‘Buma bibliotheek’.
Het Leeuwarder De Noordhoek Schilderwerken voert alle binnen- en buitenschilderwerk uit.

Mooie klus

“Een mooie klus”, zegt mede-directeur Edgar van Daalen van het bedrijf. “We kozen hier voor Sigma Coatings, dat vervolgens voor ons een verftechnisch advies maakte.” De start was in februari met buitenschilderwerk aan de houten geveldelen van het pand Grote Kerkstraat 27. De buitentemperatuur was toen nog laag. De keus voor de sneldrogende Sigma Rapid Primer als grondverf en de sneldrogende lakverf Sigma Rapid Gloss als eindafwerking was dan ook logisch. Beide producten, gemaakt op basis van gemodificeerde alkydhars, zijn namelijk al vanaf 0 graden Celsius verwerkbaar en hebben een uitstekende koudedroging.”

Onderhoud

Volgens Van Daalen was de gemiddelde toestand van de houten geveldelen matig tot slecht, omdat het pand enige jaren had leeg gestaan. De schilders stuitten op aangetast hout, alg- en mosaangroei, plaatselijke onthechting, naden e.d. Dat vroeg eerst het nodige schoonmaak- en herstelwerk. Op de cementgebonden stuclaag op de achtergevel van het pand brachten de schilders Sigma Silicat Topcoat Matt aan, hoog waterdampdoorlatende, watergedragen gevelverf op basis van sol-silicaat. “Deze verf heeft een goede regendichtheid en UV-bestandheid en een geringe vuilaanhechting”, aldus Van Daalen.

Luiken

Architect Dirk Frederik Wouda ontwierp de bibliotheek in 1876 in de stijl van de Delftse School. Het heeft de vorm van een stadsstins: twee vleugels die haaks op elkaar staan en een pleintje vormen. Dé blikvanger op dit pleintje (Grote Kerkstraat 29) zijn de transparant geschilderde, houten raamluiken. “Deze hadden veel van hun uitstraling verloren door weersinvloeden en vuilaanhechting”, zegt Van Daalen.

“Door machinaal schuurwerk wisten we ondeugdelijke verflagen te verwijderen. Intacte lagen werden opgeruwd. Kaal gekomen hout is vervolgens gebeitst met respectievelijk Sigmalife VS-X-Satin en Sigmalife DS-TX Gloss tot de oorspronkelijke laagdikte en kleurstelling. Deze transparante edelbeits heeft een bolle en hoge glansgraad, die veel weg heeft van een jachtlak. De nerftekening van het hout wordt er fraai mee geaccentueerd.” De omringende deuren, kozijnen, ramen, gevelroeden, gehengen en overig hang- en sluitwerk op het pleintje kregen dezelfde afwerking. Het stalen hekwerk dat het pleintje van de Grote Kerkstraat scheidt, zetten de schilders in de Sigma Rapid Gloss.

Binnenwerk

Rond 1970 verhuisden de boeken uit de Buma bibliotheek naar de Provinciale Bibliotheek in Leeuwarden en werden de twee panden aan de Grote Kerkstraat gemeentearchief. Sinds 2007 stond de oude Buma bibliotheek echter leeg. Een projectontwikkelaar maakt er dan nu een wooncomplex van. Voor De Noordhoek zitten de meeste arbeidsuren in het binnenschilderwerk. De appartementen variëren in grootte van 60 tot 200 m2. Hier worden alle bestaande gestuukte plafonds en wanden en nieuwe gipswanden geschilderd. “We vlakken deze ondergronden standaard zelf uit. Dan kunnen we snelheid houden in onze werkzaamheden”, zegt Van Daalen. “We brengen op de wanden en plafonds Sigmatex Matt aan, mat glanzende en schrobvaste muurverf.”

Op de binnenkozijnen, deuren, trappen en plinten in het appartementencomplex komt Sigma S2U Nova Satin, watergedragen, zijdeglanzende lakverf op basis van polyurethaan-acrylaat met LTA+-technologie. Dit product is goed bestand tegen huidvet en slijtage en verbetert de krasresistentie. Sommige ruimten herbergen nog authentieke balken plafonds. Deze worden bijgekleurd met Sigmalife DS Acryl Satin, een watergedragen, zijdeglanzende, duurzame transparante kleurbeits. “Eind september ronden we het project af. Dit complex mag dan weer gezien worden in de Leeuwarder binnenstad”, zegt van Daalen.

Boekenstellingen

Zodra de wanden zijn gesausd, worden op diverse plekken weer oude boekenstellingen op de wanden aangebracht.

In de oude Buma bibliotheek blijft de bestaande staalconstructie van de oude archiefstellingen gehandhaafd. Deze wordt in de tussenwanden en het plafond geïntegreerd, zodat ze zichtbaar zijn. Zodra de wanden zijn geschilderd, worden op diverse plekken weer oude boekenstellingen op de wanden aangebracht (zie foto). Zo hebben de nieuwe bewoners het idee dat ze in een bibliotheek wonen.

 

Publireportage

In de rubriek ‘Publireportage’ wordt, in samenwerking met een ketenpartner, – in dit geval Sigma Coatings – in woord en beeld getoond hoe zijn producten worden toegepast binnen intrigerende projecten. Branded content, maar met inhoud.