Ga naar hoofdinhoud
Partnercontent

Welke werkzaamheden worden er van een schilder verwacht?


Wanneer we het hebben over de werkzaamheden van een schilder, dan is het natuurlijk logisch dat dit hoofdzakelijk het schilderen of sausen van muren, ramen, plafonds en kozijnen is. Toch is dit vandaag de dag allang niet meer zo. Zo wordt er tegenwoordig veel meer van een schilder gevraagd, dan dat dit jaren geleden het geval was. Niet zo gek dus dat schilders dus ook steeds vaker worden gezien als allround. Om je een idee te geven wat er tegenwoordig allemaal van een schilder wordt verwacht, hebben we de belangrijkste werkzaamheden voor je op een rijtje gezet.

Schilderen en kennis van verf

Schilderen gaat veel verder dan alleen het aanbrengen van een beetje saus of verf op de muren en plafonds. Waar de meeste mensen vroeger kozen voor RAL 9001 of RAL 9010, zien we tegenwoordig allerlei andere soorten en kleuren. Zo is structuurverf op de muur helemaal in trek, maar doen ook de bekende kleuren van Farrow & Ball het ontzettend goed. Juist omdat de keuze zo enorm is, is het voor een schilder belangrijk te weten waar ze het over hebben. Je dient dus niet alleen te weten welke kleuren er allemaal zijn, maar ook welke verf geschikt is voor welke ondergrond. Zo kun je je wel voorstellen dat je kiest voor een ander type verf op een houten plafond, dan op een stenen muur.

Behangen

In het verlengde van schilderen, zien we dat steeds meer mensen kiezen voor behang. Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de slaapkamer. Het voordeel van behang is, dat het vaak voordeliger is, dan dat een volledige muur moet worden gesaust. Daarbij komt ook dat het vooral in de kinderkamer ontzettend leuk is om te werken met bepaalde printen, wat je door te schilderen niet kunt. Wel is het zo dat niet iedere schilder even bedreven is in behangen en het dus kan zijn dat je hier een ander voor nodig hebt. Naast de klassieke behangsoorten, zien we ook glasvlies steeds vaker terugkomen. Nu vraag je je misschien af, wat is glasvlies behang? Dit is behang dat niet alleen zorgt dat je gemakkelijker kunt sausen, maar laat ook kleine oneffenheden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ideaal dus voor een wat oudere muur, die je liever niet eerst wilt laten stucen.

Glaszetten

Steeds vaker zien we dat het vak van glaszetter en schilder in elkaar overgaat. Het zetten van glas is daarom dan ook bijna een vast onderdeel van de werkzaamheden van een schilder. Je kunt je voorstellen dat wanneer er nieuwe kozijnen worden geplaatst en deze ook moeten worden voorzien van een likje verf, het net zo handig is dat de schilder de ruiten ook plaatst. Dus lijken al deze werkzaamheden jou ook wel wat en heb je interesse in schildersvak, dan is het zeker de moeite waard om eens naar een open dag te gaan of een dagje mee te lopen met één van de bedrijven bij jou in de buurt.

Dit artikel is partnercontent van De Verfmenger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.