Ga naar hoofdinhoud

Villa Aardenburg krijgt grondige make-over volgens ERM-richtlijnen


Villa Aardenburg in Doorn ademt historie. Het statige monument stond bijna twee jaar in de steigers, maar inmiddels naderen de renovatiewerkzaamheden hun voltooiing. Voor de vakmannen van Achterberg Schilders is dit ongetwijfeld een prachtige omgeving om hun beroep te mogen uitoefenen. Het bedrijf uit Ede behaalde op dit project de ERM-certificering.

Het schilderwerk is uitgevoerd volgens URL 4009 van Stichting ERM.

Op de zuidflank van de Utrechtse Heuvelrug ligt landgoed Aardenburg met de gelijknamige villa uit 1861. Het ministerie van Defensie werd na de Tweede Wereldoorlog eigenaar van Aardenburg en opende hier een herstellingsoord voor militairen. Tot op de dag van vandaag is op het landgoed het militair revalidatiecentrum gevestigd. Villa Aardenburg herbergt op de begane grond vergader- en ontvangstruimten. Op de eerste etage en zolderetage zijn kantoren gevestigd. Het park er omheen is deels openbaar toegankelijk.

Verborgen gebreken

Villa Aardenburg, gebouwd in neoclassicistische stijl, is in opdracht van Defensie tussen 2005 en 2008 gerenoveerd. Destijds zijn echter verkeerde keuzes gemaakt, met nadelige gevolgen op langere termijn. Zo was de kroonlijst afgetimmerd met triplex waardoor vocht weinig kans kreeg uit het hout te trekken. Daarnaast kon het zinken dak onvoldoende ventileren met lekkages en houtrot tot gevolg.

‘Deze verborgen gebreken kwamen pas aan licht, nadat we de steigers hadden geplaatst’, vertelt Johan Jansen, technisch directeur bij Achterberg Schilders. Het bedrijf voert het binnen- en buitenschilderwerk uit in opdracht van Bouwbedrijf Kreeft uit Ede, dat de renovatieopdracht gegund kreeg door het Rijksvastgoedbedrijf.

Om de verborgen gebreken te herstellen, bleken dermate ingrijpende werkzaamheden nodig, dat een omgevingsvergunning moest worden aangevraagd. Architectenbureau Wevers en Van Luipen uit Utrecht stelde het herstelplan voor het kwetsbare monument op. ‘In december 2021 zijn we gestart met het verwijderen van de 86 luiken. Door de onvoorziene onderzoeken en de vergunningaanvraag lag het werk daarna geruime tijd stil. In het vierde kwartaal van 2022 konden we weer gas geven’, zegt Jansen.

De 86 luiken zijn met een Hoeflon kraan uitgehesen. ‘De zwaarste luiken wegen maar liefst 100 kilo’, aldus Art Achterberg, commercieel directeur bij Achterberg Schilders. De luiken werden voor het voorwerk ondergebracht in het op het landgoed gelegen koetshuis. In een tent zijn de luiken vervolgens geschilderd, om te kunnen werken onder identieke condities. ‘Zo konden we krimpen en uitzetten en dus scheurvorming voorkomen.’

Daklijsten herstellen

Na het oppakken van de werkzaamheden in het vierde kwartaal van 2022, werd gestart met het vakkundig herstellen van de houten daklijsten. ‘Onze aanvankelijke opdracht voor het binnen- en buitenschilderwerk werd uitgebreid’, vertelt Art Achterberg. ‘Dat betrof vooral herstelwerk van het dakbeschot en een aantal kozijnen en kroonlijsten.’

Een rondgang door de monumentale villa leert dat er binnen nog volop geschilderd wordt. Stickers en handgeschreven briefjes op deuren en ramen met codes helpen de schilders bij het aanbrengen van de juiste kleuren. In totaal worden zo’n dertig uiteenlopende kleuren gebruikt. ‘Het gebruik van Sikkens is voorgeschreven door de opdrachtgever’, zegt Johan Jansen.

Hij vertelt dat door de architect bij het renovatieplan ook een kleurenplan is opgesteld. ‘Op basis van een kleuronderzoek kwam de architect op een okergele kleur en olijfgroen voor de luiken. Daarmee heeft de villa een compleet andere uitstraling gekregen in vergelijking met de lichte kleuren die zo’n vijftien jaar geleden bij de renovatie zijn gebruikt. Voor de binnen te schilderen delen worden zoveel mogelijk de bestaande kleuren gebruikt’, legt de technisch directeur uit.

Villa Aardenburg Achterberg Schilders
Stickers en handgeschreven briefjes op deuren en ramen met codes helpen de schilders bij het aanbrengen van de juiste kleuren.

ERM-richtlijnen

Het hele project is uitgevoerd onder de richtlijnen van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Achterberg Schilders heeft met dit project zelf het ERM-certificaat behaald. Jansen: ‘Dat betekent natuurlijk dat we al het schilderwerk met de kwast hebben uitgevoerd, inclusief de luiken.’

Art Achterberg geeft aan dat het behalen van de ERM-certificering voor het bedrijf lange tijd geen must was. ‘Maar nu we het certificaat hebben behaald, hebben we er veel profijt van. We hebben er mooie monumentale opdrachten mee binnengehaald, waaronder de Beurs van Berlage in Amsterdam en De Zwaluwenberg in Hilversum.’

Over de vraag wat dit project voor hen bijzonder maakt, hoeven Jansen en Achterberg niet lang na te denken. ‘Het is een prachtig gedetailleerd pand, gelegen op een schitterende locatie. Ook voor de opdrachtgever en de aannemer heb ik enkel lovende woorden. De sfeer onderling is buitengewoon goed. Het neigt naar een ouderwetse bouwplaats, zeg ik weleens. Waar mensen nog wat voor elkaar over hebben. Met elkaar gaan we voor een goed eindresultaat en iedereen is in dat traject een belangrijke schakel’, geeft Jansen aan.

Inmiddels bevindt het project Villa Aardenburg zich in de afrondende fase. In het voorjaar van 2024 wordt het pand weer in gebruik genomen. Dat betekent niet dat Achterberg Schilders het landgoed dan ook verlaat. Het bedrijf wacht hier een volgende uitdaging. Volgend jaar wordt het zwaar verwaarloosde koetshuis onder handen genomen. Jansen: ‘Daar gaan we lijnolie standolie verfproducten van Rigo toepassen.’

Eén reactie op “Villa Aardenburg krijgt grondige make-over volgens ERM-richtlijnen

  • Klaas de Wit

    Veelvuldig komen er bij de praktijkartikelen – ook zo bij dit artikel – niet hoe de uitgangstoestand van het schilderswerk er uit zag en hoe de herstelwerkzaamheden zijn verricht alsmede de producten die er zijn toegepast (van Sikkens). Het artikel belicht meer het schildersbedrijf en de historie van het gebouw en kleurgebruik. Het is toch een schildersvakkrant? Weet het antwoord al: Te weinig ruimte op een A3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Extra geld voor onderhoud Zeeuws cultureel erfgoed

Directiewissel bij De Variabele

Architecten: minder nieuwbouw, meer renovatie

Subsidie voor Zuid-Hollandse erfgoedprojecten

Opleiding Renovatie en Transformatie


Naar archief >