Ga naar hoofdinhoud

‘Verbinden’ via de Schilderbakfiets


Het is inmiddels een vertrouwd straatbeeld in de steden Apeldoorn, Arnhem, Amsterdam, Zwolle, Deventer en Zutphen: schilders die onder de naam ‘De Schilderbakfiets’ op elektrische bakfietsen naar klanten rijden om schilderwerk uit te voeren. De initiatiefnemer is Martijn Ebbinge. Als eigenaar van een succesvol bouwbedrijf in Warnsveld (Gld.) zag hij dat veel kleine klussen bij zijn (vooral particuliere) opdrachtgevers vaak blijven liggen.

“Denk bijvoorbeeld aan een houten vloertje leggen, plinten plakken, een schilderij ophangen, tuinierswerk of het schilderen van een deur. Klussen die mensen vaak zelf niet aanpakken maar waarvoor mijn aannemerij te groot is. Een markt die ik niet kon laten liggen”, vertelt hij.

Daarom zette Ebbinge in2018 een tweede bedrijf op: de Klusbakfiets, met als doel klanten een betaalbare klusjesman voor het kleinere werk te bieden. Dat bleek meteen een doorslaand succes te zijn in Warnsveld/Zutphen. Daarna begon hij ook een vestiging in Deventer en inmiddels kwamen daar nog eens vierfilialen in andere steden bij. “Overal draait het tot dusver prima.”

De Gelderse ondernemer wordt, naar eigen zeggen, soms gek van alle dieselbussen in het straatbeeld die dagelijks her en der bestellingen afleveren. Hij kiest er daarom bewust voor om zijn klusjesmensen uitsluitend op duurzame wijze met elektrische bakfietsen op pad te sturen. Het geeft zijn bedrijf ook een stuk herkenbaarheid.

Specialisatie
Ebbinge zegt: “Van mijn medewerkers wordt verwacht dat ze alles kunnen, maar de een is nu eenmaal beter in timmeren, de ander in schilderen en weer een ander in tuinieren. Daarom heb ik na een tijdje besloten om, naast de Klusbakfiets, te kiezen voor specialisaties. Sindsdien bieden we ook de Schilderbakfiets, de Tuinierbakfiets en de Isolatiebakfiets, met meer kwaliteit tot gevolg. Via de specifiek benoemde bakfietsen willen we dat duidelijk uitdragen.”

Hij heeft, verdeeld over de zes vestigingen, inmiddels dertig schilders in dienst. Zij hoeven van Ebbinge geen schildersopleiding te hebben gevolgd. “Ik selecteer uitsluitend mensen die sociaal en maatschappelijk betrokken zijn en daarnaast twee rechterhanden hebben. Personen die snel contact maken met de klant en ook even tijd maken voor een praatje. Dat sociale aspect vind ik veel belangrijker dan de focus op winst te leggen.”

Volgens Ebbinge zijn zijn schilders allesbehalve “prutsers die maar wat aanklooien”, maar leveren ze kwaliteit. “Van kleinschalige schilderklusjes, behangen tot compleet binnen- en buitenschilderwerk in en aan een huis.”

Naast de duurzame en gemoedelijk ogende bakfietsen wil Ebbinge dus ook met het personeelsbeleid aangeven hoe hij in het leven staat. “Ik stuur vooral op onze cultuur. Wie willen we zijn? Hoe kijken we naar de wereld? En wat kunnen we daaraan bijdragen? Het is een gevoel dat bij alle medewerkers leeft. De sfeer is goed en onderlinge verbondenheid groot.” Voor iedere vestiging stelt Ebbinge een werknemer als zogenoemde partner aan, die – naast twee rechterhanden – leidinggevende capaciteiten heeft, de collegae goed kan aansturen, alle werkopnames doet en de planning maakt.

Kwaliteitswerk
Volgens Ebbinge zijn zijn schilders allesbehalve “prutsers die maar wat aanklooien”, maar leveren ze kwaliteit. “Van kleinschalige schilderklusjes, behangen tot compleet binnen- en buitenschilderwerk in en aan een huis, er komen de meest uiteenlopende projecten op ons pad. Ja, we voeren ook spuitapplicatie uit. Onze opdrachtgevers zijn vooral particulieren, maar daarnaast ook onderwijsinstellingen, bejaardencentra en VvE’s.”

“Om zoveel mogelijk klanten van dienst te kunnen zijn, werken we met een laag uurtarief van € 35,- per uur exclusief BTW en de kosten voor materialen. Verder rekenen we € 15,- excl. BTW voor algemene en servicekosten. Alle verf kopen we van de groothandel, die ons desgewenst ook van verftechnisch advies voorziet.”

Nieuw personeel werft Ebbinge via social media, flyers, krantenadvertenties of Indeed. Zijn volgende doel is om ook statushouders en personen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werven. “Per vestiging wil ik binnen mijn personeel enkele opleiders aanwijzen die deze mensen het vak leren. De sociale cohesie in de samenleving versterken is voor mij een belangrijk doel. Mijn streven is om binnen afzienbare tijd in nog eens zes steden een vestiging te openen, waaronder Amersfoort en Enschede.”

Ebbinge: “De sociale cohesie in de samenleving versterken is voor mij een belangrijk doel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Sjors Krikken gaat voor persoonlijk contact

Exoskelet voor schilders behoeft verdere doorontwikkeling

Nederland pleit voor EU-regels duurzame chemische industrie

30 miljoen subsidie voor emissievrije bedrijfsauto’s

Onderzoek werpt nieuw licht op ‘watergedragen’


Naar archief >