Veiligheidsrisico's voor schilders • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidsrisico’s voor schilders


Schilders hebben lichamelijk zwaar werk, waardoor het belangrijk is om goed op de lichaamshouding te letten en voldoende rust te nemen. Zo geeft een op de vijf schilders aan vaak moe te zijn door het lange staan, het werken in dezelfde houding en het regelmatig bukken. De juiste hulpmiddelen kunnen het werk wel lichter maken.

Schilderwerk minder zwaar maken


Het is extra belastend voor je lichaam wanneer je laag bij de grond of boven ooghoogte moet werken, doordat dit vaak gebeurt in een gedraaide of gehurkte houding, of juist met gestrekte armen. Gebruik waar mogelijk hulpmiddelen zoals een steiger, hoogwerker of bordes zodat je zoveel mogelijk op de juiste hoogte werkt. Boven de 2,5 meter kies je altijd voor een van eerdergenoemde hulpmiddelen. Voorkom ook onnodig bukken door de verfbus bijvoorbeeld op een verhoging te plaatsen. Kies voor ergonomisch gevormd handgereedschap en zorg waar mogelijk voor zoveel mogelijk variatie in de werkzaamheden.

Schadelijk stof

Bij schilderwerkzaamheden, en vooral de voorbereiding daarvan, kan er veel stof vrijkomen. Dit stof is niet alleen slecht voor je eigen gezondheid, maar ook voor de kwaliteit van de verflaag. Wat je kunt doen is zoveel mogelijk gebruik maken van een stofzuiger waarmee je het vrijgekomen stof direct opzuigt. Kies ook altijd voor hoogwaardige en mens- en milieuvriendelijke materialen om mee te werken. Doordat er de laatste jaren haast altijd wordt gekozen voor verf op waterbasis, zijn de schadelijke gevolgen die ontstaan door het inademen van bijvoorbeeld oplosmiddeldamp al flink afgenomen. De verf, verfverdunners en huidreinigers waarmee je werkt kunnen wel overgevoeligheid veroorzaken of de huid aantasten.

Schilderwerken op hoogte

Er zitten veel voorwaarden aan het werken op hoogte. Hier moet je je als bedrijf aan houden. Voor ZZP’ers geldt dat zij zich niet verplicht aan de Arboregels hoeven te houden, tenzij er ook anderen op dezelfde klus aan het werk zijn. Bij het werken op hoogte mogen ladders of trappen alleen worden gebruikt voor kortdurende lichte werkzaamheden op wisselende locaties. Indien mogelijk moet je kiezen voor een veiligere oplossing en je mag maximaal twee uur per dag op een ladder werken. Het is niet toegestaan om langer dan een armlengte te moeten reiken. Bij werken op hoogte draag je verplicht een veiligheidsharnas. Deze regels zijn er natuurlijk niet voor niets, want er vinden nog regelmatig ongelukken plaats op de werkvloer. Zorgverzekeraars vergelijken is altijd verstandig, of je nu in loondienst werkt of zelfstandige bent. Wanneer er een ongeval op het werk plaatsvindt en de werkgever de aansprakelijkheid erkent, is hij of zij verantwoordelijk voor het betalen van het eigen risico.Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Premieverhoging schilderspensioen dreigt

AkzoNobel neemt decoverven Titan over

Strijd nog onbeslist na eerste aflevering SP&M-Challenge

Inspectie SZW deelt onterechte en te hoge boetes uit

Trump: grensmuur moet zwart


Naar archief >