“Als schildersbedrijf voelen we verantwoordelijkheid om de klimaatverandering te bestrijden en onze planeet te beschermen. Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot in 2030 in ons land met 49 procent te verminderen vergeleken met 1990. Wij willen als bedrijf onze footprint verlagen en binnen afzienbare tijd CO2-neutraal zijn. Veel opdrachtgevers zullen dat straks ook eisen”, legt eigenaar-directeur Corno Sosef uit. De transitie naar duurzaam vastgoedonderhoud is niet van vandaag op morgen gerealiseerd, erkent hij.
Afvalscheiding
Zijn bedrijf is al enkele jaren bezig om maatregelen te nemen richting een meer milieuvriendelijke aanpak. “Zo hebben we momenteel 45 zonnepanelen op het dak van ons bedrijfspand liggen, maar dat worden er straks 75. Daarmee kunnen we onder andere energie opwekken voor de elektrische bedrijfswagens”, zegt Sosef.
“We rijden nu nog met zeven dieselvoertuigen, maar die gaan we fasegewijs vervangen. De eerste twee elektrische bedrijfswagens zijn besteld.”


Corno Sosef is ambitieus: “We willen binnen enkele jaren uitgroeien tot het duurzaamste schildersbedrijf van Zuidwest-Nederland”
Afval wordt bij Sosef Schilders gescheiden in de eigen milieustraat en materialen en middelen worden geselecteerd op hun footprint. “Zo werkt ons personeel op iedere werkplek met drie kleuren vuilniszakken om het afval hier meteen te scheiden. De rode is bedoeld voor plastic, de blauwe voor papier en de grijze voor chemisch afval. Dat werkt prima. Voorheen ging alles in één container en daar wilden we vanaf. Dat vraagt ook betrokkenheid van onze werknemers. De opdrachtgever ziet op deze wijze ook meteen dat we milieuvriendelijk werken.”
Duurzame alternatieven
Volgens Sosef bestaan er tegenwoordig op het gebied van materialen en verf genoeg duurzame alternatieven. “Daar willen we volop mee gaan werken. Zo probeert ons bedrijf voortaan zoveel mogelijk projecten met biobased verfproducten uit te voeren. We reserveren ook tijd om onze schilders te instrueren en te trainen hoe ze deze verven optimaal kunnen verwerken. In dat kader organiseren we onder andere toolboxmeetings.”
Het bedrijf wil daarnaast werken met kwasten waarvan de steel is gemaakt van hout dat uit duurzame bosbouw afkomstig is. “Zo nemen we alle producten waarmee we werken, kritisch onder de loep. Met milieuvriendelijke alternatieven kun je dezelfde garanties bieden als met de gangbare middelen”, stelt Sosef.
Een voordeel is, volgens Sosef , dat zijn bedrijf al veel opereert in segmenten waarin duurzaamheid belangrijk is. Dat is met name het geval in de overheidssector en die van onderwijsinstellingen en kinderdagverblijven. “Die opdrachtgevers nemen de component duurzaamheid standaard al mee in aanbestedingen. Maar we zien het ook terug bij zakelijke opdrachtgevers, die meer gerichte vragen over onze manier van werken stellen. Bijvoorbeeld over de kosten. Er wordt vaak geroepen dat duurzaam vastgoedonderhoud meer kost dan de traditionele aanpak. Wij denken deze theorie te kunnen weerleggen en willen laten zien dat de kosten helemaal niet hoger hoeven uit te vallen.”
Particuliere markt
Met de keus voor een duurzame aanpak neemt Sosef Schilders afscheid van de particuliere markt. Wat wel blijft, is de winterschilderactie die ooit voor deze markt werd ontwikkeld. Om het bedrijf in de wintermaanden aan binnenwerk te helpen, gaat de offerte in de maanden november tot en met februari met 10 procent omlaag.
Een groeiend aantal schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven dat in de grote steden werkt, investeert in E-Cargofietsen om hiermee op milieuvriendelijke wijze naar en van projecten in drukke stadscentra te rijden. “Wij doen dat niet, aangezien onze meeste opdrachtgevers zich in de directe omgeving van onze thuisbasis Honselersdijk bevinden. Wij hoeven dus nauwelijks in de centra van de grote steden te werken”, legt Sosef uit.
Met de invoering van de genoemde maatregelen zet Sosef Schilders – naar eigen zeggen – al een grote stap naar een ‘groene’ koers. “Maar omdat de ontwikkelingen niet stil staan, staan wij ook niet stil. De komende jaren bewegen we volop mee met de progressie die duurzaamheid nog altijd maakt”, zegt Sosef.


Sosef reserveert tijd om de eigen schilders te instrueren en te trainen hoe ze de biobased verven optimaal kunnen verwerken
Sosef Schilders
Het is 1937 als Cor Sosef een schildersbedrijf begint aan de Dijkstraat in Honselersdijk. Als vierde generatie gaan Paul en Corno Sosef aan het begin van deze eeuw in het familiebedrijf aan de slag. In 2015 besluiten de broers de activiteiten te splitsen. Paul gaat verder in de specialistische afwerking van wanden en plafonds.
Onder de nieuwe naam Sosef Schilders gaat Corno verder als allround schildersbedrijf. Die stap is genomen om in beide takken van sport op hoog niveau actief te kunnen blijven. In twee afzonderlijke bedrijven kunnen, volgens de broers, beter accenten worden gelegd om daarmee in te spelen op de steeds hoger liggende eisen van opdrachtgevers. Sosef Schilders telt momenteel ruim twintig medewerkers.


Sosef Schilders wil haar footprint verlagen en binnen afzienbare tijd CO2-neutraal zijn. Veel opdrachtgevers zullen dat straks ook eisen, stelt het bedrijf