Ga naar hoofdinhoud

Sikkens Garantiekozijn toegepast in groot Haags project


VGO-bedrijf Vastgoedzorg Van der Weide uit Voorschoten voert, in opdracht van woningcorporatie Haag Wonen, in de Haagse Schilderswijk momenteel het grootste - 164 woningen - Sikkens Garantiekozijn-project tot nu toe uit. Kenmerken: alleen de door houtrot aangetaste delen worden vervangen door Polyfilla PRO Durodeen kunststof en monitoring vindt plaats door de onafhankelijke organisatie Kiwa. Directeur Michael van Lochem is laaiend enthousiast.

Projectleider Albert Jansen laat zien hoe een deel van het kozijn wordt vervangen door Durodeen

“Het is eigenlijk ook waanzin als je deze kozijnen volledig zou vervangen terwijl gemiddeld 70 procent van het kader nog in goede staat is.” Michael van Lochem, directeur van Vastgoedzorg Van der Weide uit Voorschoten, stipt de essentie aan van het project in Den Haag waar hij ons samen met zijn projectleider Albert Jansen rondleidt.

Centraal staat het toepassen van het Sikkens Garantiekozijn. Jansen: “Als je ziet hoe enthousiast de jongens in de uitvoering zijn. Geweldig.” Over de kostenbesparing, de reparatiemethodiek en de materialen heeft de directeur van Van der Weide niets dan lof. “Maar voor ons is het ook een leerproject”, geeft hij eerlijk aan. “Zo is de omvang qua houtrot groter dan in eerste instantie op basis van 30 procent prikken was ingeschat.”

Na het aanbrengen van een primer worden de te ‘lijmen’ delen geprimerd met Polyfilla PRO W370 en vervolgens wordt de pasta vol in de ‘voeg’ (minimaal 10 mm breed) gebracht

Nieuw concept
Sinds 2018 timmeren Sikkens en Polyfilla PRO, beide merken van AkzoNobel, samen aan de weg met een nieuw concept: het Sikkens Garantiekozijn (zie kaders). Volgens Fred van den Heuvel, manager National Accounts van Sikkens, dé oplossing voor houtherstel in woning(bouw)projecten.

“De insteek is om niet langer meer het gehele kozijn te vervangen, maar alleen delen die nodig zijn. De combinatie van de juiste techniek, duurzame en kwalitatieve materialen en de optimale kennis – alles geborgd in een KOMO-gecertificeerd systeem met onafhankelijke controle – zorgt voor gegarandeerde budgetzekerheid, een lage milieubelasting en efficiënter onderhoud”, legt Van den Heuvel uit.

Er is op het Haagse Schilderswijkproject extreem veel houtrot in de onderdorpels

Levenslange garantie
De doelstelling van het Sikkens Garantiekozijn is het houten kozijn te behouden waar het kan. Niet elk project komt daarvoor in aanmerking, legt Van den Heuvel uit: “Onze technische mensen kijken eerst of een project uitvoeringstechnisch geschikt is. Daarna volgt een officiële inspectie; een quickscan met een externe adviseur.”

“Vervolgens overleggen we met de opdrachtgever. Dat kan een vastgoedbelegger, gemeente, woningbouwcorporatie of het uitvoerend bedrijf zijn. Staan alle seinen op groen, dan maken we vervolgens een doorrekening van de kosten van het project op basis van 30 procent houtinventarisatie”, aldus Van den Heuvel.

“Elk project is maatwerk en kent een ander omslagpunt. Op basis van een gezamenlijk opgesteld meerjarig onderhoudsplan (MJOP) kunnen we vervolgens budgetzekerheid garanderen gedurende de hele exploitatieperiode. Want we geven levenslange garantie op het kozijn. We volgen in dit traject strikt de BRL en al deze procestappen staan beschreven in het KOMO-certificaat.”

Ruim 160 woningen
Samen met Van den Heuvel bezoeken de Haagse Schilderswijk waar 164 woningen onder handen worden genomen door Vastgoedzorg Van der Weide volgens dit concept. “’s Lands grootste project tot nu toe”, aldus directeur Michael van Lochem, die in 2018 een prestatieovereenkomst voor drieduizend woningen in de Schilderswijk afsloot met woningcorporatie Haag Wonen.

“Daar vallen allerlei complexen onder. Deze woningen rond de Berckheydestraat vormden echter een probleem. Acht jaar geleden is hier massaal houtrot gesaneerd. Nu hebben we weer extreem veel houtrot vastgesteld in de onderdorpels. De kwaliteit van de houten kozijnen – meranti – is echt niet slecht”, zegt Van Lochem.

Rondleiding op het grootste Sikkens Garantiekozijn-project tot nu toe door (v.l.n.r): Albert Jansen (projectleider), Fred van den Heuvel (National Accounts Sikkens), Remco Harinck (key accountmanager Sikkens) en Michael van Lochem (directeur Vastgoedzorg Van der Weide)

De oorzaak moet, volgens hem, worden gezocht in continue vochtbelasting aan de binnenkant. Mede veroorzaakt door slecht functionerende draairamen naar binnen, verkeerde aluminium glasprofiellatten en ventilatieproblemen in de woningen. “Vandaar dat we aan de achterkant van de woningen – aan de voorzijde mag niet uit esthetisch oogpunt – allemaal extra ventilatieroosters plaatsen.”

Drie scenario’s
Omdat de kozijnen verder nog in perfecte staat zijn, onderzocht Van der Weide welke opties mogelijk waren, zowel uit kosten- als duurzaamheidsoogpunt. “De eerste optie was alles traditioneel herstellen zoals het was, met de garantie dat je eigenlijk weet dat je over een jaar of zeven weer dezelfde problemen hebt”, legt Van Lochem uit.

“Scenario 2 was het Sikkens Garantiekozijn, waarbij we alleen de meest kwetsbare delen vervangen. Het derde scenario was complete vervanging door kozijnen van kunststof of hout. Uiteindelijk bleek scenario 2 het beste. Want je borgt de kwaliteit van het kozijn voor de opdrachtgever, biedt budgetzekerheid en maakt een enorme verduurzamingsslag.”

Van Lochem: “We zijn nu in staat circa 70 procent van het kozijnhout te behouden, plaatsen HR++ glas en verbeteren de draairamen. We hebben de aanslag van de onderste glaslat vervangen door een op maat gemaakt exemplaar van Durodeen. Het systeem zoals wij het hier nu toepassen, omvat circa 60 procent van de totale vervangingswaarde. De opdrachtgever is dus ongeveer 40 procent goedkoper uit, terwijl hij dezelfde – geborgde – prestatie krijgt geleverd, alleen wel duurzamer.”

Bij alle woningen worden de aluminium glasprofiellatten van de binnenbeglazing vervangen door latten van Durodeen zodat condensvorming, en daarmee houtrot, wordt voorkomen

Twee containers
Het totale project omvat ongeveer 1.200 kozijnen. De voorbereidingen startten eind maart en halverwege april gingen de werkzaamheden echt los. Continu zijn tussen de acht à tien personen aan het werk, waarvan zes de houtrotreparaties uitvoeren.

Op de locatie staan twee grote containers (één met materialen en één als zaagafdeling) van waaruit het lamineren en de deelvervanging van de kozijnen wordt voorbereid. Ook worden alle kozijnen voorzien van Durodeen neuslatten. Het glaszetten is uitbesteed. Begin november had Van der Weide ongeveer 70 procent van de 164 woningen onder handen gehad.

Durodeen inzetstukken liggen opgeslagen in een container
De Durodeen componenten en de Polyfilla PRO reparaties worden één keer in de primer gezet en vervolgens één keer afgelakt met Sikkens Rubbol SB

Polyfilla PRO Durodeen
“Herstel op maat met producten die op elkaar zijn afgestemd.” Dat is een notendop het Sikkens Garantiekozijn, stelt Erik Verboom, commercieel manager bij Polyfilla PRO. “Het lamineren of de deelvervanging wordt gedaan met recyclebaar Durodeen kunststof dat in Nederland wordt geproduceerd. Wij hebben hiervoor gekozen omdat dit materiaal absoluut geen vocht opneemt. Daarmee sluit je andere problemen uit. Bijvoorbeeld door optrekkend vocht uit de muur. Voorts is de rek of krimp van Durodeen minimaal en de hechting van de verf is uitstekend.”
Volgens Verboom wordt er in de praktijk vaak te zuinig houtrot gesaneerd. Om die reden volgt het Sikkens Garantiekozijn vaste protocollen. “We weten bijvoorbeeld dat een schimmel ongeveer 15 centimeter ver kan zitten. Daarom moet het inzetstuk minimaal 30 centimeter breed zijn vanaf de geconstateerde houtrot. Dat soort borgingen zitten allemaal ingebouwd in het systeem. Ook de inspanningen die nodig zijn om een kozijn te repareren, zijn bekeken. Bijvoorbeeld meerde gaten uitfrezen en vullen met pasta of heel snel met een multitool een groot stuk uit het kozijn zagen en vervangen door een nieuw stuk Durodeen. We hebben heel veel handelingen gestandaardiseerd, waardoor het sneller gaat en foutmarges zijn geminimaliseerd. Een KOMO-gecertificeerd systeem. Polyfilla PRO of Sikkens controleren niet de uitvoering, maar Kiwa als onafhankelijke instelling. Allemaal garanties die zijn ingebouwd.”

Volgens het KOMO-protocol mogen maximaal twee pastareparaties per kozijn worden uitgevoerd, bij meer houtrot moet deelvervanging plaatsvinden

Hollodeen deurstijlen
De onderkant van de deurstijlen in dit project waren er ook slecht aan toe en worden, samen met de deurdorpels, vervangen door Hollodeen kunststof. Een zwart en keihard materiaal, met de eigenschappen van hardsteen, dat voor 100 procent recyclebaar is, maar niet overschilderbaar. De ophanging aan de houten deurstijl gebeurt middels excentrisch verbindingsbeslag.

De onderkant van de deurstijlen in dit project waren er ook slecht aan toe en worden, samen met de deurdorpels, vervangen door Hollodeen kunststof

Sikkens Garantiekozijn biedt drie garanties
1. Budgetzekerheid – Borging van kwaliteit door onafhankelijke inspectie (Kiwa) en KOMO-keurmerk. De producten van Sikkens en Polyfilla PRO zijn optimaal op elkaar afgestemd en hebben beide een zeer lange duurzaamheid. Lange termijn garantie door herstel op maat en Sikkens Garantiekozijn mag alleen worden uitgevoerd door VGO- of ISO/VCA-gecertificeerde bedrijven.
2. Lage milieubelasting – Alleen de meest kwetsbare onderdelen van het kozijn worden vervangen. Dit leidt tot een besparing van wel 95 procent op waardevolle grondstoffen. Tevens is Polyfilla PRO Durodeen voor 30 procent recyclebaar.
3. Efficiënter onderhoud – Duidelijk onderhoudsplan met de focus op deelreparaties. Verder is er door het Sikkens Garantiekozijn minder overlast voor bewoners. Hierdoor past deze oplossing goed in voor vastgoedprojecten op basis van RGS, aldus Sikkens.

Met deze lijmpads worden de Durodeen-neuslatten bevestigd
Albert Jansen bij het eindresultaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden kijken in de keuken bij Van Wijhe Verf

Evers & Evers Glas wint Inclusief Award

AkzoNobel bouwt nieuwe onderzoekslaboratoria

Nieuwe ambassadeur voor Open Monumentendag

Eén op de vijf zzp’ers stopt binnen vijf jaar


Naar archief >