Ga naar hoofdinhoud

Schildertechnische vaardigheden trainen op grachtenpandproject


Door het coronavirus hebben opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) het moeilijk om hun landelijk vastgelegde onderwijsprogramma uit te voeren. Het mbo moet het voor een groot deel hebben van praktijklessen, niet van educatie online. Nimeto Utrecht voert daarom de schildertechnische vaardigheden voor de opleiding specialist restauratie-decoratie in projectvorm uit. Dit in samenwerking met Sleper Schilderwerken Utrecht, onderdeel van Van Wijk Vastgoedonderhoud.

Volgens Willem Sevensma, coördinator bureau bedrijfscontacten van Nimeto Utrecht, is de coronacrisis duidelijk voelbaar in het middelbaar beroepsonderwijs. “Studenten krijgen momenteel online het theoretisch onderwijs. De praktijklessen moeten, in verband met de anderhalve meter afstand, in kleinere groepen in de school worden uitgevoerd. Hierdoor heeft een student minder contacturen.”

“In deze coronacrisis is het niet altijd gemakkelijk om vanuit de thuissituatie lessen te volgen. Ons docententeam zoekt daarom constant naar didactische werkvormen om het onderwijspakket op een zo goed mogelijke manier inhoud te geven. Schildertechnische vaardigheden trainen in projectvorm is daarbij een goede manier om aan de leerdoelen te voldoen. Studenten zien deze manier van lesgeven – samen werken aan één opdracht – helemaal zitten.”

Projectonderwijs
Nimeto Utrecht werkt jaarlijks met projectonderwijs, maar dan later in het leerjaar. Door de eerste coronagolf hebben zij een project dat voor juni stond gepland, verschoven naar oktober/november 2020. Het is buitenschilderwerk aan grachtenpanden in de binnenstad van Amsterdam die bewoond worden door de Christelijk Communitaire Gemeenschap ‘Oudezijds 100’.

Studenten werken aan de gevel van het grachtenpand

Deze woongroep biedt concreet hulp door inloop, maatschappelijke opvang, begeleid wonen, medisch maatschappelijk werk en medische zorg voor onverzekerden. Als huisvesting heeft de woongemeenschap elf panden in Amsterdam. De gebouwen aan de Oudezijds Achterburgwal zijn opgetrokken in een neoclassicistische stijl. Het zijn allemaal rijksmonumenten en vragen veel onderhoud. De onderhoudskosten drukken gigantisch op het totale budget van de stichting.

Bob Veldman, bedrijfsleider bij Sleper Schilderwerken: “Daarom heeft de Van Wijk-groep een van de panden ‘geadopteerd’ ten aanzien van onderhoud. Het is een mooi deze woongemeenschap, die zich inzet voor mensen uit alle hoeken van de samenleving, te ondersteunen. Wij als Van Wijk zochten voor de adoptie naar meerdere partijen om de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Daarbij kwamen we in contact met Willem Sevensma van Nimeto Utrecht.”

Samenwerking
Veldman en Sevensma hebben met de leiding van de woongemeenschap diverse gesprekken gevoerd om de onderhoudswerkzaamheden door studenten als ‘onderwijsproject’ te laten uitvoeren. Sevensma: “Samen met Lyke Florentinus-Boiten van Oudezijds 100 hebben wij bepaald welke grachtenpanden als eerste aan onderhoud toe waren. Deze monumentale gebouwen zijn uitermate geschikt om ervaring in schildertechnische vaardigheden op te doen voor onze studenten van de afdeling restauratie en decoratie.”

“Het organiseren van zo’n project vraagt natuurlijk wel extra inspanning en inzet van de betrokkenen, maar het is ook een (logistieke) uitdaging. Het is bijzonder om zo samen te werken als bedrijfsleven en beroepsonderwijs. Ondanks de coronacrisis willen wij, als voorbereiding op de stage, studenten toch ervaring in de beroepspraktijk laten opdoen.”

Uitvoering
De tweedejaars studenten decoratie en restauratie voerden van 26 oktober tot en met 6 november schilder- en onderhoudswerkzaamheden uit aan de voorgevels van drie panden die onderling zijn verbonden.

De hijsbalk wordt door één van de studenten onderhanden genomen

De werkvoorbereiding en begeleiding vond plaats door derdejaars studenten, ondersteund en gecoacht door Frank Buijtendorp. Buijtendorp is gespecialiseerd in restauratie-en decoratieschilderwerk en heeft meer dan dertig jaar ervaring. Verder is ook vakdocent Krijn Kraaijeveld van Nimeto bij het werk betrokken.

Kraaijeveld is heel enthousiast over de ervaringen die de studenten tijdens deze projectweken opdoen. “Dit project past precies binnen het curriculum (leerplan, red.) van de decoratie- en restauratieschilder. Het schilderwerk wordt uitgevoerd op monumentale ondergronden van historische gebouwen. De handelingen bestaan uit duurzaam onderhoudsschilderwerk volgens een vooraf bepaald behandelplan.”

Het leerproject in de steigers

Kraaijeveld: “Het uitvoeren van monumentaal schilderwerk is een belangrijke basis in de opleiding. Deze training sluit perfect aan op de vaardigheden die een restauratieschilder moet bezitten. Een restauratieschilder besteedt in de praktijk namelijk 80 procent van zijn of haar tijd aan schilderwerk gericht op het in stand houden van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen.”

Enthousiasme
Derdejaars student Daan van Helden: “Wij hebben de tweedejaars een toolboxmeeting en instructies rond het V&G-plan gegeven. Daarnaast maakten wij de studenten wegwijs in het gebruik van de steiger. Gelijktijdig onderhouden wij de contacten met Plug, Sleper en van Wijk en doen de materiaalbestellingen. Dit zijn voor ons werkprocessen uit het leerplan van de opleiding.”

Het is prachtig om te zien hoe studenten het ‘echte werk’ in de praktijk oppakken. Krijn Kraaijeveld: “Voor hen is het een grote overgang ten opzichte van de praktijklessen in de school. Langere reistijden, buitenwerkzaamheden uitvoeren, werken in weer en wind. Het is even wennen, maar ze zijn zeer enthousiast, pakken het werk goed op en nemen hun verantwoordelijkheid.”

Frank Buijtendorp overlegt met studenten over organisatie en aanpak van het project.

Sevensma is het daar helemaal mee eens. “Zo doet iedere student kennis en vaardigheden op door te werken met een houtrotfrees tot het besnijden en lakken van gevelonderdelen. Uiteindelijk is er een mooi stuk schilderwerk geleverd met veel leermomenten voor de studenten decoratie en restauratie van Nimeto Utrecht met het in achtneming van de coronaregels.”  

Auteur en Foto’s: Gerard Scholten

Sponsoren
Naast studenten van Nimeto, hebben ook bedrijven hun steentje bijgedragen om de onderhoudswerkzaamheden te realiseren aan de drie grachtenpanden van de Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100. Het verftechnisch advies is opgesteld door verfgroothandel Plug Amsterdam. Deze verfgroothandel leverde ook belangeloos materiaal en gereedschappen voor dit project. Steigers en de steigeropbouw werden gesponsord door Instant DEG steigerverhuur uit Amsterdam. Het houtrotherstel voerde Van Wijk VGO kosteloos uit.

De drie grachtenpanden van de communitaire gemeenschap



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Sjors Krikken gaat voor persoonlijk contact

Exoskelet voor schilders behoeft verdere doorontwikkeling

Nederland pleit voor EU-regels duurzame chemische industrie

30 miljoen subsidie voor emissievrije bedrijfsauto’s

Onderzoek werpt nieuw licht op ‘watergedragen’


Naar archief >