Ga naar hoofdinhoud

RGS-normenboek ‘Kwaliteit in Balans 2022’ verschenen


Stichting RGS lanceerde vorige maand het normenboek ‘Kwaliteit in Balans 2022’, een standaardwerk voor resultaatgericht samenwerken (RGS). Dit gebeurde in een webinar met ruim 400 deelnemers van corporaties, bouw- en vastgoedonderhoudsbedrijven. Volgens de stichting vormt de publicatie - samen met de in 2021 vernieuwde Leidraad RGS - het hart van de methodiek van resultaatgericht samenwerken.

v.l.n.r. Lilian van Zandbrink (Aedes), Edwin Meeuwsen (OnderhoudNL), Erik van Assen (Aedes), Frits van Isenbügel (Talis), Mark Valies (Rutges Vernieuwt), Ricardo Romers (Smits Vastgoedzorg) en Geert Vijverberg (Consulting) tonen het nieuwe normenboek

Steeds vaker vragen woningcorporaties en andere vastgoedpartijen bij het verduurzamen en onderhouden van hun vastgoed om resultaatgericht samenwerken (RGS). De methode heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een kostenbesparende en resultaatgerichte manier van werken.

Vorige maand presenteerde stichting RGS (brengt kennis samen van onder meer woningcorporaties, kennis- en onderwijsinstellingen en brancheverenigingen zoals Aedes, Bouwend Nederland en OnderhoudNL) in een webinar het nieuwe normenboek Kwaliteit in Balans (KiB), waarin normen voor de kwaliteit van zaken zoals schilderwerk, dakbedekking en metselwerk zijn opgenomen. “Deze publicatie ondersteunt de functionele vraagspecificatie die RGS hanteert, en helpt kwaliteit meetbaar en bespreekbaar maken”, legde webinar-presentator Lilian van Zandbrink uit.

Het nieuwe normenboek vervangt het eerdere boek uit 2016. “Actualisatie was hard nodig”, stelde Van Zandberg. “Deze nieuwe versie sluit goed aan op de in 2021 vernieuwde Leidraad RGS. Samen vormen ze het hart van de methodiek van resultaatgericht samenwerken.”

In KiB staan circa 100 normen met ruim 220 subnormen, verdeeld over 7 kwaliteitsthema’s: veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid, gebruikskwaliteit, duurzaamheid, toekomstwaarde en wonen. Dit moet opdrachtnemers en opdrachtgevers helpen bij het specificeren van de vraag, het formuleren van uitgangspunten voor de kwaliteit, de vertaalslag naar prestatie-eisen, de projectopname en de keuze voor het best passende scenario, aldus stichting RGS.

Standaardisatie
Geert Vijverberg van Vijverberg Consulting (Delft) maakte deel uit van de werkgroep die het normenboek samenstelde. Zijn bedrijf houdt zich bezig met beheer, onderhoud en renovatie van vastgoed. Hij stelde in het webinar dat KiB ervoor zorgt dat opdrachtgevers en opdrachtnemers dezelfde taal spreken. “We moeten het met z’n allen doen. Dat is de kern van ketensamenwerking. De opdrachtgever specificeert, maar de opdrachtnemer moet het maken. KiB zorgt voor standaardisatie van het samenwerkingsproces tussen partijen. Daarmee draagt RGS bij aan het versnellen van de vastgoed- en verduurzamingsopgave en aan het verbeteren van resultaten zoals vastgoedkwaliteit en bewonerstevredenheid.”

Mede-werkgroeplid, Mark Valies van Rutges Vernieuwt (specialist in renovatie en onderhoud van woningen en gebouwen) uit De Meern, voegde hieraan toe dat de in 2021 vernieuwde Leidraad het belangrijkste instrument is bij RGS, “maar om tot uitvoering te komen heb je die normen nodig om je beleid goed te kunnen vaststellen.” We zijn als KiB-werkgroep – ten behoeve van ons normenboek – ook veel in gesprek geweest met externe experts over onderwerpen als asbest, brandveiligheid, chroom-6 en zware metalen in coatings. Dat waren best intensieve trajecten. Wat betreft chroom-6 zijn we nog in afwachting van een stuk wetgeving, maar dat is vertraagd en ligt nog steeds op het bureau in Den Haag, maar we lopen daarop alvast vooruit in ons normenboek. De concept-teksten van deze wetgeving zijn meegenomen in KiB.”

We moeten het met z’n allen doen, dat is de kern van ketensamenwerking en KiB zorgt voor standaardisatie van het samenwerkingsproces, stelt stichting RGS

Praktijkervaringen
“In het nieuwe normenboek zijn onder andere ingrijpende aanpassingen van diverse normen en normklassen doorgevoerd, mede op basis van praktijkervaringen van gebruikers van de oude versie”, vertelde Vijverberg.

“Verder bleek er door innovaties in de praktijk behoefte aan nieuwe normen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan PV-panelen, warmtepompen en duurzaamheid. Er zijn ook normen afgevallen die in praktijk nauwelijks werden gebruikt of waar de opdrachtgever weinig invloed op had, zoals een parkeernorm.”

Valies ging in op de vraag hoe KiB zich verhoudt tot NEN 2767 (norm voor het objectief en uniform meten van de fysieke kwaliteit van bouw- en installatiedelen van gebouwen en/of infrastructuur) waar veel corporaties mee werken. “Bij veel corporaties is het of/of, maar samen met NEN zijn wij, na diepgravend onderzoek, tot de conclusie gekomen dat beide methodieken goed naast elkaar kunnen worden gebruikt. NEN 2767 is geschikt om de huidige fysieke staat van een gebouw te bepalen, met KiB kun je de gewenste toestand over een X aantal jaar vastleggen in een prestatie-afspraak. Beide zijn dus complementair aan elkaar.”

Continu proces
Vijverberg en Valies zijn blij dat het intensieve vernieuwingstraject van het normenboek nu is afgerond. “Het blijft een continu proces. De technische ontwikkelingen gaan steeds sneller, dus we zullen het normenboek steeds vaker moeten updaten.”

Het duo benadrukte dat Nederland voor een grote nieuwbouw- en verduurzamingsopgave staat. “Een methode als RGS helpt om te versnellen en om de kwaliteit te verbeteren. Het normenboek KiB speelt daarin een belangrijke rol. Als je dezelfde taal spreekt, dan kan de opdrachtgever meer op hoofdlijnen uitvragen en kan jij als aannemer adviseren over de beste aanpak om de gewenste kwaliteit te bereiken.”

Secretaris Edwin Meeuwsen van stichting RGS is trots op de nieuwe publicatie. Volgens hem zit zijn organisatie bepaald niet stil. “We hebben een nauwe samenwerking met Leercirkel RGS. Gezamenlijk doel is de RGS-kennis te delen en deze naar de markt te brengen.”

“Binnen de Leercirkel ‘sparren’ leden van OnderhoudNL, Bouwend Nederland en Aedes met elkaar over RGS-thema’s. Daar komen weer nieuwe behoeftes uit voort. Leuk is ook om te melden dat Leercirkel samen met twee andere netwerken, stichting Pioneering in Oost-Nederland en Platform Ketensamenwerking Bouwkolom Noord-Nederland, een nieuwe publicatie nagenoeg klaar hebben. Deze heet ‘Beginnen met RGS’ en biedt een korte kennismaking met dit fenomeen en is bedoeld voor schilders, installateurs, bouwbedrijven en andere aannemende bedrijven.”

Kwaliteit in Balans is een publicatie van de stichting RGS en gratis te downloaden via www.rgsnl.nl/publicaties/kwaliteit-in-balans-normenboek-2022. Desgewenst kan ook een gedrukte versie worden besteld (€ 50,00 excl. BTW).

Techniek Nederland nu
ook bij stichting RGS

Per januari sluit ook Techniek Nederland zich aan bij stichting RGS, zo maakte Doekle Terpstra in het webinar bekend. Hij verheugt zich op de samenwerking binnen deze organisatie: “Installateurs zijn een belangrijke schakel in de hele renovatie- en verduurzamingsketen. Er ligt een enorme verduurzamingsopgave en wij zien deze in de praktijk bewezen methode van samenwerking ook als middel om de verduurzaming te versnellen. Daarbij hebben we elkaar hard nodig. Onze leden hebben al veel ervaring op mogen doen met opdrachtgevers en partners in de keten die dit toepassen. Het is dus goed om RGS samen verder te ontwikkelen.”
www.rgsnl.nl

Eén reactie op “RGS-normenboek ‘Kwaliteit in Balans 2022’ verschenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Heren’ van het schildersvak blazen 125 kaarsjes uit

Decoratieve technieken en kunst op event Boss Art Deco

Mbo-schildersopleidingen bieden Open Huisdagen

‘Ondernemingsklimaat in Nederland verder verslechterd’

Predicaat Hofleverancier voor Van Es Glas en Verf


Naar archief >