Ga naar hoofdinhoud

Meranti populair hardhout


Meranti is een van de populairste houtsoorten in de bouw. Ongeveer vijftig jaar geleden werd deze houtsoort hier op de markt gebracht. Meranti is een verzamelnaam voor een aantal houtsoorten afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het in Nederland geïmporteerde hout komt vooral uit Maleisië en Indonesië.

Opdrachtgevers en voorschrijvers ontdekten een halve eeuw geleden de voordelen van meranti hardhout. Voor kozijnen en draaiende delen werd, en wordt, vaak rode meranti toegepast. Het hout is kwastvrij, onderhoudsvriendelijk, betrouwbaar en goed bewerkbaar. Daarnaast wordt zogenaamde witte meranti veel gebruikt voor de vervaardiging van fineer en triplex (meranti laat zich goed schillen) en voor binnentoepassingen. Meranti wordt voor veel toegepast voor kozijnen, ramen en deuren, betimmeringen, plinten en traptreden. Rode meranti wordt geleverd door meer dan honderd boomsoorten. De internationale handel gebruikt diverse benamingen, zoals bukit, seraya, nemesu en heavy temba. In deze laatste soorten heeft de Nederlandse handel zich gespecialiseerd om hiermee een uniforme kleur en gewicht te bewerkstelligen. Merantibomen bereiken een gemiddelde hoogte van 30 tot 40 meter, maar er zijn er ook die een hoogte van 70 meter halen. De gladde, cilindrische stam heeft veelal een lengte van 25 tot 30 meter bij een diameter die varieert van 50 tot 90 centimeter.

 

Herkenning

Tussen het spint en kernhout bestaat een duidelijk kleurverschil. De spintzone is 2 tot 6 centimeter breed en doorgaans grijs rosebruin. In de zwaardere soorten zit een vleugje purper. Het kernhout wisselt qua kleur van soort tot soort, en ook binnen eenzelfde soort treden kleurvariaties op. Na droging en onder invloed van het licht donkert het hout sterk na, tot veelal donker roodbruin. Nat hout vertoont op het langsvlak donkere strepen van gomachtige stoffen. De strepen verdwijnen tijdens het drogen. In kops hout en op de langsvlakken tekenen zich op onregelmatige afstand van elkaar fijne witachtige lijntjes af. Deze worden veroorzaakt door reeksen harsgangen met een lichtgekleurde, vaste inhoud. Rode meranti heeft een regelmatige structuur en heeft geen uitgesproken tekening.

 

Pinholes

In het kernhout kunnen kleine boordergaatjes voorkomen met een doorsnede van ten hoogste 1 mm. Deze gaatjes (pinholes) zijn volgens de keuringsvoorschriften toelaatbaar. De boordergaatjes zijn afkomstig van bepaalde nathoutboorders (insecten). Ze tasten alleen het hout op stam of zeer vers hout aan. In gedroogd hout zijn deze nathoutboorders vernietigd en zijn de pinholes verder onschuldig. TNO-onderzoek heeft aangetoond dat de aanwezigheid van pinholes geen belemmering hoeft te zijn om dit hout voor de fabricage van kozijnen te gebruiken. Voor het schilderen is het soms wel lastig. Esthetisch vindt men de pinholes niet fraai. Bovendien kunnen gedurende het drogen van een verf, ter plaatse van de pinholes, blaasjes ontstaan wanneer de temperatuur tijdens het drogen toeneemt door zonbelasting. De lucht in de boordergaatjes zet dan uit en vormt een blaasje in de verflaag.

 

Geen beperkingen

Er zijn geen technische belemmeringen om meranti dekkend, transparant of zelfs blank af te werken. Voor buitentoepassing voldoen de verschillende verfsystemen prima. Zowel watergedragen als oplosmiddelhoudende systemen zijn vanaf de grondlaag toepasbaar. De houtnerf kan soms wel wat problemen geven ten aanzien van de nerfafdekking. Het hout kan namelijk aan het oppervlak grofporig zijn. Vaak zijn dan meerdere lagen nodig om de nerf goed te bedekken. De houtsoort is goed met traditionele alkydhars-, high solid alkydhars- en watergedragen alkydemulsie- of acrylaatdispersie verven schilderbaar. In de timmerindustrie wordt uitsluitend met watergedragen verf gewerkt. De resultaten hiermee zijn zeer goed.


Veelbelovende resultaten warmtewerende coatings

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Wijzonol steunt bos- en bodemonderzoek

TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Wetenschappers maken ‘levende’ verf met blauwalg


Naar archief >