Ga naar hoofdinhoud

Mag je een Velux dakraam verven?


Het merk Velux staat bekend om kwaliteit. En dat geldt ook voor de dakramen van dit merk. Maar om de kwaliteit van dakramen te behouden is onderhoud nodig. Een vraag die vaak gesteld wordt is: mag je een Velux dakraam verven? In dit artikel vertellen we je daarom alles over het verven en het onderhoud van dakramen van dit merk.

Let op het materiaal

De eerste belangrijke vraag die relevant is om een goed antwoord te geven op de vraag of en hoe je een Velux dakraam mag verven is van welk materiaal het raam gemaakt is. Er zijn over het algemeen twee materialen te onderscheiden: houten en kunststof Velux dakramen. Deze twee vergen allebei een eigen manier van onderhoud.

Houten Velux dakramen schilderen

De houten Velux dakramen zijn vaak gemaakt van grenen, met aan de buitenzijde een afwerking van aluminium. Dit zorgt ervoor dat ze heel goed beschermd zijn tegen weersinvloeden en er weinig onderhoud nodig is. Standaard worden ze dubbel geïmpregneerd en vanaf 1996 dubbel wit afgelakt geleverd. Zorg om de twee tot maximaal vier jaar voor een nieuwe laag verf, zodat het dakraam niet aangetast kan worden door vocht. Let wel op dat je de rubberen sleep- en sluitrubbers ontziet tijdens het lakken om de levensduur van het dakraam te vergroten.

Doorloop de volgende stappen voor het schilderen van een houten dakraam:

  • Stap 1: haal het draaiende gedeelte uit het dakraam (raadpleeg de handleiding)
  • Stap 2: laat het laat het hout even goed drogen
  • Stap 3: schuur het hout lichtjes op met fijn schuurpapier en maak het goed schoon
  • Stap 4: verf het kozijn met een acryllak of acrylverf 
  • Stap 5: als de beschermlaag droog is, plaats je het draaiende gedeelte weer terug   

Kunststof Velux dakraam schilderen

Hoewel houten Velux dakramen al heel onderhoudsarm zijn, zijn kunststof Velux dakramen nog onderhoudsarmer. Je hoeft deze dakramen in principe niet meer te schilderen en dat is natuurlijk een groot voordeel. Maar dat betekent niet dat je het dakraam niet mag schilderen. Misschien wil je deze graag in een andere kleur hebben. Let er dan wel op dat je de juiste primer en topcoat gebruikt die geschikt is voor kunststof. En ook hierbij is het belangrijk dat je de rubberen sleep- en sluitrubbers ontziet tijdens het verven.   

Bekijk voor meer specifieke informatie de handleidingen voor onderhoud van Velux dakramen.  

‘Take-back-service’ van Velux

Besluit je om je dakraam te vervangen in plaats van te verven? Dan is het goed om te weten dat Velux een ‘Take-back-service’ aanbiedt. Dit betekent dat je je oude dakramen kunt inleveren en dat ze deze vervolgens demonteren en de grondstoffen hergebruiken. Een duurzame manier om je oude dakraam een goede bestemming te geven. In 2011 heeft het merk overigens gewaarschuwd voor mogelijk glasbreuk bij dakramen die zijn geproduceerd en verkocht tussen 1997 en 2003, dus let daarop mocht je je dakraam in dit jaar hebben gekocht.

Je mag een Velux dakraam dus zeker verven, maar het is belangrijk om daarbij te letten op het materiaal en de juiste verf te gebruiken. Met behulp van de bovenstaande informatie weet je wat belangrijk is als het gaat om het  verven van je dakraam en wat je kunt doen als je je Velux dakraam wilt vervangen.

Dit artikel is partnercontent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.