Ga naar hoofdinhoud

Kunst met een verfspuit


Het apparaat is er niet voor bedoeld, maar het kán dus wel: heel precies, zonder overspray kleurvlakken spuiten met een PPG SprayMaster. Dat liet Sigma Coatings zien tijdens een gezellige dag met 20 schilders in Utrecht. Het levert een kunstwerk op als geschenk aan de buurt.

‘Spuiten met een PPG SprayMaster is duurzaam’, stelt Rocco van Dick, key accountmanager bij Sigma Coatings. Het apparaat, dat zijn bedrijf vorig jaar lanceerde, is ontwikkeld om watergedragen lak mee te spuiten, zowel binnen als buiten. De machine kan op de rug gedragen worden, de verf (Sigma S2U Allure Spray) wordt bij de groothandel afgevuld in de juiste kleur en in een soort kunststof fles gedaan. De fles plaats je in zijn geheel in het apparaat en sluit daar rechtstreeks op de machine aan. Daardoor ontstaat een gesloten vacuümsysteem, waarin filters niet verstopt kunnen raken en de verf niet uitdroogt. De druk wordt opgebouwd met een compressor die ook voor de ‘stuurlucht’ zorgt in het pistool. Daarmee kun je heel precies een volle laag spuiten. Van Dick: ‘Te verwachten is dat buitenverven op den duur steeds minder oplosmiddel mogen bevatten. Watergedragen verf is dan een prima alternatief. En door het te spuiten krijg je een heel goed eindresultaat en kun je snel werken.’

Zo ongeveer een jaar na introductie zon Sigma Coatings op een stunt om de SprayMaster verder onder de aandacht te brengen. Van Dick: ‘We hebben van het begin af een rustige, gedegen marktintroductie gewild. Het doel was niet om meteen zoveel mogelijk apparaten te verkopen. Het doel is om samen met de schilders hiermee ervaring op te doen. Bij heel verschillende bedrijven: zzp’ers die geïnteresseerd zijn in innovaties en de nieuwste technieken en ook bij grote vastgoedonderhoudsbedrijven die de voordelen inzien en er hun mensen mee laten experimenteren. Op die manier maken schilders een reële inschatting: heeft het voordeel, dan schaffen ze hem wel aan.’

Rosalie de Graaf: ‘Normaal werk ik met spuitbussen, niet zo duurzaam, geef ik toe’

Op deze dag, eind augustus, heeft Sigma zo’n 20 van die ‘early adopters’ uitgenodigd om hun apparaat mee te nemen naar Utrecht. Rosalie de Graaf, kunstenares gespecialiseerd in muurschilderingen met haar bedrijf RoosArt, heeft van PPG de opdracht heeft gekregen een ontwerp te maken met als onderwerp biodiversiteit. Doel: het verfraaien van de leefomgeving en laten zien dat de SprayMaster met ongekende precisie en zonder overspray en dus zonder gevaar voor de omgeving of geparkeerde auto’s in de buitenlucht kan worden ingezet.

‘Deze flat, aan de Vulcanusdreef, is pasgeleden door woningcorporatie Mitros grondig gerenoveerd, met heel veel aandacht voor duurzaamheid en natuurinclusiviteit’, aldus Van Dick. De flat, in de Rivierenbuurt werd onlangs grondig door de corporatie aangepakt. Hij werd gerenoveerd, er kwam een biodiverse siertuin, vleermuis- en bijenbehuizingen en de zonnepanelen op het dak. Van Dick: ‘Een mooie combinatie: met duurzame verf leveren we duurzaam schilderwerk op een duurzame flat, de spuitmachines worden gevoed door de zonnepanelen. Hoe gaaf is dat?’

Het natuurinclusieve komt ook terug in het ontwerp van De Graaf: een kronkelige boom in het gras met bloemen, insecten, diertjes en een grote reiger. De kunstenares: ‘Heel leuk om te ontwerpen. Het is niet helemaal wat ik normaal schilder, mijn stijl is hyperrealistisch, ik ga uit van bestaande foto’s en die dan op grote proporties. Hier hadden we een ontwerp nodig dat je in kleurvlakken kunt opdelen omdat het dus met de SprayMaster moet worden gespoten.’ Er worden door de schilders 23 verschillende kleuren gespoten. De Graaf: ‘Als kunstenaar werk ik eigenlijk altijd met spuitbussen en per schildering gebruik ik wel honderd kleuren. Voor deze actie met de SprayMaster heb ik dat wel een stuk terug moeten brengen.’

Rocco van Dick van Sigma Coatings bedacht deze stunt om de PPG SprayMaster tot het uiterste te testen

De Utrechtse muur is, ook voor RoosArt, behoorlijk groot: 25 meter hoog en de breedte, inclusief hoek, is 8 meter. Aangezien de muur pas uitgerepareerd en opnieuw gevoegd is, hoefde er weinig voorbehandeling plaats te vinden. Medewerkers van Sigma schilderden met de kwast en roller en met behulp van drie elektrische hoogwerkers die de firma Hoogwerkt.nl gratis ter beschikking stelde de muur eerst in RAL 5024, ‘hemelsblauw’. Daarna bracht De Graaf rasterpunten aan en tekende haar ontwerp in schaal over op de muur. De kleurvlakken spoot ze met een SprayMaster, elke kleurvlak kreeg zijn eigen kleurnummer. De schilders mochten vervolgens met hun Spraymaster de kleurvlakken met het juist kleurnummer inkleuren.

Het spuiten op de ‘schildersdag’ ging van een leien dakje. Sigma maakte er een feestje van, met speciaal bedrukte hoodies, eten en drinken en een ‘green screen’ waar de schilders een promo voor zichzelf konden opnemen. Verder waren veel mensen van de technische buitendienst aanwezig voor tips, trucs en het oplossen van voorkomende problemen. Uiteraard wisselden de schilders onderling ook veel kennis en ervaring uit.

Schilders en technische mensen van Sigma wisselen kennis en ervaring uit

Van Dick: ‘Normaal spuit je natuurlijk niet met zo’n geconcentreerde straal. Aan de nozzle kun je niets instellen, maar de druk op de verf, de luchtdruk en de stuurlucht kun je wel instellen met drie verschillende knoppen. Normaal is één stand goed voor alle toepassingen: 2-1-2. Maar hier luistert het allemaal wat nauwer.’ De vlakken die de schilders moesten inspuiten waren soms niet meer dan 10 centimeter breed, maar het leek overal prima te gaan. Er waren geen verfdruppels of -spatten te zien op het gras, de aangrenzende geveldelen, laat staan op de auto’s verderop. Er werd dan ook volop van kleur gewisseld.

Van Dick: ‘We hebben 20 schilders en 23 kleuren. Dat was met opzet: zo zou je als schilder nauwelijks van kleur hoeven wisselen. Maar wat er nu gebeurt is dat de schilders hier heel vaak van kleur wisselen.’ En dat blijkt, vergeleken met andere spuitapparatuur, heel eenvoudig. De verfhouders kunnen eenvoudig gewisseld worden, tussendoor moet het apparaat worden doorgespoeld, dat gaat met een reinigingsmiddel dat ook in zo’n houder zit, en er hoeft maar een klein bekertje van het materiaal te worden gebruikt (circa 300 ml).

Bekijk op SchildersVAKTV de video over dit project

De verfflessen met kleurnummers. Je klikt ze in het apparaat dat een gesloten systeem vormt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Publieksprijs NSVP stevent af op fotofinish

FD Gazelle Award voor Mavro International

Marlies van Wijhe gaat de VVVF voorzitten

Kors viert jubileum met open dag


Naar archief >