Ga naar hoofdinhoud

Kozijn in kader van EPS


Het Triotherm+ systeem van de Duitse firma Blaugelb bestaat uit profielen van hoog gecomprimeerd EPS waar het raam- of deurkozijn in wordt geschroefd. Het vervangt het traditionele stelkozijn en zorgt voor een doorlopende isolatielijn tussen de spouwmuurisolatie en het kozijn.

Bouwbedrijf Thus uit Beek bouwt in Wehl een door architect Sander Giesen ontworpen passiefhuis. Opdrachtgever is Peter Stein, werkzaam als zelfstandig vertegenwoordiger voor drie kozijnfabrikanten. Hij droeg voor zijn woning het Triotherm+ systeem aan, dat is geleverd door de Duitse bouwgroothandel Meezenburg, waarvan een medewerker zelf de uitvoering van de eerste ramen voor zijn rekening heeft genomen.

Het Triotherm+ systeem wordt bevestigd met polymeerlijm

Met oplopende pakketten isolatie in de gevel en kozijnen met steeds betere U-waardes wordt het stelkozijn de zwakke plek in het kozijndetail. Het Triotherm+ systeem, bestaand uit profielen van hoog gecomprimeerd, geëxpandeerd polystyreen(EPS) waar het raam- of deurkozijn in wordt geschroefd is daarvoor een oplossing. Goedkoop is het niet, maar Stein doet geen concessies op kwaliteit. “Als je een passiefhuis bouwt met overal goede isolatiewaardes, ga je op dat punt toch niet besparen?”

Bevestiging

De profielen zijn 85 mm breed en in verschillende dieptes van 70 tot 230 mm leverbaar (in Wehl zijn ze 200 mm). De profielen worden op maat gezaagd en via een zwaluwstraatverbinding tot een geheel gemaakt. Met twee rillen polymeerlijm (Blaugelb Hybrid Polymer Power Fix) worden de EPS profielen tegen de bouwmuur bevestigd.

“Dat zit al muurvast”, zegt Stein. “Je kunt er zelfs op staan. Maar daarna wordt het ook nog met schroeven bevestigd. Duitse degelijkheid, inderdaad.” Onder elk raam zijn twee profielen aangebracht als extra steunen, want “er zitten flinke kozijnen in”.

Luchtdichting

De geïsoleerde kunststof kozijnen zijn van Elwiz uit Polen (Energio Passiv), hebben drielaags glas (Uw 0,5) en zijn gecertificeerd door het Duitse Passiv Haus Institut in Rosenheim. Bij de deuren (Passiefhuisdeuren van de Duitse firma Brunkhorst Türen) en het eerste raam zorgt een compriband rondom voor de luchtdichte aansluiting op het Triotherm+ systeem.

Mock up van het systeem. Hier met compriband tussen kozijn en EPS voor de luchtdichting

Voor de overige raamkozijnen zijn de bouwers overgestapt op luchtdichte tapes aan de binnen- en buitenzijde. De opdrachtgever heeft de kozijnen besteld met extra profielbreedte aan de zichtkant, zodat het met tape bedekte deel straks achter het metselwerk valt. Stein mikt op een qv10 van 0,10, ruimschoots binnen de norm voor het Passiefhuis.

De woning is uiteraard uitstekend geïsoleerd, met Rc-waarden van 8,0 m2.K/W voor vloer en 9,4 voor de gevel. Die is opgebouwd met Wienerberger Poroton Plan16 DF9, 100+80mm Kingspan Therma50, een luchtspouw van 30 mm en een buitenspouwblad van 10 cm metselwerk. Het dak (Rc-waarde 9,2) is bijzonder: een getoogde kap opgebouwd uit gelamineerde houten spanten, gemaakt door Hendriksen Prefab uit Ulft en voorzien van 33 pv-panelen.

Installaties

Ook wat installaties betreft heeft Stein diverse apparaten uit Duitsland gehaald. Voor verwarming van de woning zorgt een mini-warmtepomp in combinatie met een efficiënte houtkachel (Luvano Luma). Deze vormen één systeem.

Een doorlopende isolatielijn dankzij het EPS kader. Het kozijn is aan de binnen- en buitenzijde luchtdicht afgeplakt

“In de zomermaanden kan de warmtepomp het alleen af en zorgt deze voor warm tapwater, wanneer nodig met hulp van een elektrische spiraal. Als de temperatuur daalt, krijg ik een melding wanneer het moment is aangebroken waarop het efficiënter is om een blok hout in de haard te doen”. Legt Stein uit. De geïsoleerde en luchtdichte schoorsteen is ontwikkeld voor passiefhuizen (Schiedel Absolut Energiespar-Schornstein).

‘Zo nu en dan vraag’
Het Triotherm+ systeem wordt ook geleverd door de Belgische groothandel Lecot, dat in Nederland een vestiging heeft in Best. Navraag leert dat het product hoofdzakelijk op de Belgische markt wordt verkocht. “In Nederland begint er zo nu en dan vraag naar te komen”, zo laat de groothandel weten. Een vergelijkbaar product is er van het merk Compacfoam.

De EPS-profielen zijn op maat te zagen

Auteur: Paul Diersen
Foto’s: Henk Riswick en Paul Diersen 
     


Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt

Restauratie van zeldzame interieurs Bossche stadhuis

Meiden kijken in de keuken bij Van Wijhe Verf


Naar archief >