Kleurmetamorfose voor Nijenstede

Het exterieur van Woonzorgcentrum Nijenstede in Amersfoort was dringend toe aan een renovatie. Reden voor de eigenaar om de buitenschil flink onderhanden te nemen en tevens een kleurmetamorfose te laten ondergaan. De Van Rennes Groep uit Wageningen en Sigma Coatings waren nauw bij het project betrokken.

Duurzame Sigma-producten beperken onderhoud aan woonzorgcentrum Amersfoort

In Nijenstede wonen ruim honderd ouderen met somatische – en psychogeriatrische problemen. Het centrum heeft eenpersoonsappartementen en appartementen voor samenwonenden en echtparen. Onlangs werd de buitenschil van het gebouw flink onderhanden genomen. Dik van Wijk, projectmanager bouw bij Beweging 3.0 (zorgorganisatie achter Nijenstede), geeft uitleg. “Onze gevelbeplating is van Trespa dat op een rachelwerk met isolatie zit geschroefd. Sommige van die platen lieten los, waardoor ingrijpen noodzakelijk werd. Daarnaast was het houtwerk dringend aan een nieuwe laklaag én een nieuwe kleurstelling toe. Het was nog geschilderd in verschillende bruintinten uit de jaren tachtig.”

Namens Sigma Coatings werd regiomanager Wim van Cappellen ingeschakeld een verftechnisch advies voor het schilderwerk uit te brengen. “SigmaCare is ons expertisecentrum, waar we al onze kennis op het gebied van langetermijn-vastgoedonderhoud, verfinnovatie, kleur en duurzaamheid in bundelen. We zijn gestart met een zogenoemde 100 procentsinventarisatie waarin we de conditie van al het houtwerk hebben vastgelegd. Uit het onderzoek bleek dat op veel plaatsen het houtwerk was ingewaterd en er houtrot was ontstaan.”

Op sommige plaatsen was herstel met het tweecomponenten epoxy houtreparatiemiddel Sigma Flexidur niet meer mogelijk omdat de reparatiepellen te groot waren en moesten de timmerlieden het houtwerk (deels) vervangen. “Het schildersbedrijf waar wij mee hebben samengewerkt, Van Rennes Groep, is gecertificeerd verwerker van Flexidur. Dat wil zeggen dat de schilders bij Sigma een opleiding hebben gevolgd om met Flexidur te werken.”

Veel schuurwerk

Een van die schilders is Peter Noppen die samen met zijn collega’s onder de supervisie van projectleider Ben Ploeg stond. ‘Ik heb hier vooral veel moeten schuren, want uit de inventarisatie bleek ook dat er een slechte hechting was tussen de onderlinge verflagen”, zegt Noppen. “Daarom moest er worden geschuurd tot we de vaste laag hadden bereikt, om vervolgens te gronden en daarna af te lakken met Sigma S2U Allure Gloss. De plekken waar met Flexidur is gewerkt, zijn twee keer in de grondlak gezet en dan afgelakt.” Van Cappellen omschrijft Sigma S2U Allure Gloss als een zeer duurzame, oplosmiddelhoudende hoogglans lakverf die geschikt is voor vierseizoenenonderhoud, verwerkbaar van 0 tot 30 graden Celsius.

Kleurmetamorfose

Leo Faasen, kleurexpert van het Amsterdamse kleurontwerpbureau Fasiani, werd door Sigma Coatings ingeschakeld om de buitenschil van Nijenstede een kleurmetamorfose te laten ondergaan en zo de ‘jaren tachtig-uitstraling’ te laten verdwijnen. “Nijenstede is een gebouw dat voor mensen hun huis en directe leefomgeving vormt. Voor velen is een wandeling naar de stad te ver, dus de beleving van de directe woonomgeving is extra belangrijk. Het kleurplan dat ik heb ontwikkeld, is gebaseerd op vier punten: uitnodigend, aanwijzend, verrassend en karakteristiek”, legt Faasen uit.

Wie het exterieur nu aanschouwt, ziet dat de entrees in een terracotta kleur zijn geschilderd waarmee ze een aanwijzende functie hebben voor de bewoners. Verder is een schakering van afgestemde kleurtinten aquablauw en aquagroen, samen met lichte zandtinten en een vergrijsd blauw, zichtbaar. Kleuren die in samenhang met elkaar combineren en in elkaar versmelten. Vooral op de binnenplaats is de grauwheid verdreven en is het complex nu lichter, veel kleurrijker en echt uitnodigend.

Tevreden

Bij het renovatieproject van de buitenschil waren in totaal zeven partijen betrokken. Vandaar dat met grote regelmaat een bouwvergadering werd belegd waarin de voortgang en de mogelijke problemen werden besproken. Zo bleek het hout van de balustrades op de binnenplaats dermate aangetast dat van herstel geen sprake meer kon zijn. Ze zijn volledig vervangen voor nieuw.

Van Wijk: “Als je het werk bekijkt, zie je het vakmanschap van alle partijen. Zo zijn de nieuwe delen hout niet meer te zien door een grondige bewerking en een strakke afwerking. Nergens naadjes of kieren en alles weer glanzend in de lak. Dat geeft een prachtig eindresultaat! Onze bewoners hebben niet of nauwelijks last gehad van het renovatiewerk en hoefden niet tijdelijk te verhuizen.”

Van Cappellen knikt. “Doordat er is gewerkt met Sigma Flexidur en Sigma S2U Allure Gloss, kunnen we zeven jaar garantie op het werk geven, wat – gezien de detailleringen – erg bijzonder is. Je hoeft het in die periode alleen maar goed schoon te houden. Zo betaalt topkwaliteit zich snel terug.”

Publireportage

In de rubriek ‘Publireportage’ wordt, in samenwerking met een ketenpartner, – in dit geval Sigma Coatings – in woord en beeld getoond hoe zijn producten worden toegepast binnen intrigerende projecten. Branded content, maar met inhoud.