Bijna miljoen bestelauto’s in Nederland • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Bijna miljoen bestelauto’s in Nederland


Het aantal bestelauto’s is voor het vijfde jaar op rij gestegen. Begin 2020 telde Nederland bijna 940 duizend bestelauto’s, het hoogste aantal ooit. Er waren 2,7 procent bestelauto’s meer dan een jaar eerder en 15 procent meer dan in 2015. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over bestelauto’s, waarvoor data over voertuigen, bedrijven en kilometers zijn gecombineerd. Wat komt er voor een schilder kijken bij de keuze van de juiste bus?

De meeste bestelauto’s zijn eigendom van bedrijven. Begin 2019 stond 91 procent van alle bestelauto’s op naam van een bedrijf (inclusief eenmanszaken). Vergeleken met 2015 is in alle bedrijfstakken een stijging van het aantal bestelauto’s te zien. Het aantal bestelauto’s van particulieren nam af van 94,5 duizend in 2015 tot 82,9 duizend op 1 januari 2019. De bouw had begin 2019 met bijna 256 duizend de meeste bedrijfsbestelauto’s in bezit, dit is 31 procent van alle bedrijfsbestelauto’s. Ze zijn met name eigendom van aannemers, loodgieters, schilders en glaszetters. Er zijn bijna 10.000 schildersbedrijven in Nederland met naar schatting gemiddeld vier busjes per bedrijf. Enige jaren geleden waren er nog circa 30.000 schilders in vaste dienst bij een schildersbedrijf. Dat was 85 à 90 procent van de totale beroepsgroep. Nu zijn er nog maar 15.000 geregistreerde schilders in loondienst. De andere helft is ZZP’er en de meeste daarvan heeft een eigen bus. Dit betekent dat er totaal circa 50.000 schildersbussen in ons land rondrijden.

Werktafel kopen

Van de vaste investeringen in roerende goederen, dus niet de bedrijfshuisvesting en gebruiksgoederen zoals kwasten en verf, hoort die in het wagenpark tot de grootste. Andere investeringen zijn die in specialistisch gereedschap zoals spuitcabines, steigers, hoogwerkers en projectinformatie-, calculatie- en administratiesystemen. Ook stellingkasten en werkbanken horen tot het vaste ‘gereedschap’ van een schilder. Een nieuwe houten of RVS werktafel kopen? Van standaard stalen werkbanken met lades tot in hoogte verstelbare werktafels, verrijdbare werkbanken of werkbanken die inklapbaar zijn. Je vindt ze eenvoudig online.


Verstandig kiezen

Terug naar het wagenpark. Het zoeken naar de meest geschikte bedrijfswagen is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Op de site van Greven Bedrijfswagens lezen we dat een schilder een ruime bedrijfswagen nodig heeft met vooral een goede kastinrichting. Zoeken naar spullen kost onnodig veel tijd. Vaste plekken voor de materialen waar een schilder mee werkt scheelt veel zoektijd. Met meerderen op pad, dan moeten er ook voldoende zitplekken zijn voor collega’s. De inrichting van de bedrijfswagen moet hier dan ook op afgestemd worden. Populaire bedrijfswagens voor schilders zijn volgens Greven de Volkswagen Transporter, de Volkswagen Caddy (Maxi), de Opel Vivaro, de Citroën Jumper en de Peugeot Expert. Maar steeds meer gemeenten stellen steeds strengere eisen aan de vervoermiddelen die nog in de (binnen-) stad mogen rijden. Elektrisch vervoer lijkt ook voor een schilder een mogelijk alternatief


Kies je voor een gesloten bus dan gebruik je de bus voornamelijk voor het vervoer van uitrusting voor je werkzaamheden, klein tot middelgrote lading en rond de drie personen. Je gebruikt een bus met gesloten laadbak voornamelijk voor het vervoer van een uitrusting voor je werkzaamheden, middelgrote tot grote lading en maximaal drie personen. Je gebruikt een personenbus voornamelijk voor het vervoer vanaf vier of meer personen, enige middelen voor je werkzaamheden en kleine lading of bagage. Plaats je ook glas? Dat is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden bij het zoeken naar de perfecte bedrijfswagen. Het vervoeren van ramen vraagt veel ruimte. Je kunt dit oplossen met een aanhanger waarin de ramen eenvoudig en veilig geplaatst kunnen worden. Maar je kunt ook kiezen voor een oplossing in de bedrijfswagen zelf.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Premieverhoging schilderspensioen dreigt

AkzoNobel neemt decoverven Titan over

Strijd nog onbeslist na eerste aflevering SP&M-Challenge

Inspectie SZW deelt onterechte en te hoge boetes uit

Trump: grensmuur moet zwart


Naar archief >