Ga naar hoofdinhoud

Druk met energetische verbetering


Ze exposeerden vorige maand op de Energiebeurs in Den Bosch en niet op de SGA Vakdagen Hardenberg. Dat is tekenend voor de koerswijziging die de Hemink Groep heeft ingezet. Samen met twee vaste partners timmert het onder de naam Het Energieteam nadrukkelijk aan de weg op het gebied van energetische vastgoedverbetering. “Een prima stap, want met uitsluitend onderhoudswerk red je het niet meer”, aldus algemeen directeur Jan van den Berg.

Van oudsher staat de Hemink Groep uit Borne bekend als vastgoedonderhoudsbedrijf. De laatste jaren maakt de onderneming ook steeds meer naam met een nieuwe tak: de energetische verbetering van vastgoed. Samen met twee partners, installatiebedrijf Van Dam Groep (Rijssen/Rosmalen) en dakbedekkings en -onderhoudsbedrijf Consolidated Nederland (Raalte/Amsterdam) vormt het hiertoe Het Energieteam.

Een aparte BV die zich als zelfstandig bedrijf profileert. Het Energieteam is specialist in het slim aanpassen en verbeteren van gebouwen, waardoor het energielabel aanzienlijk verbetert, kosten worden bespaard, het wooncomfort wordt verhoogd, de buitenschil een metamorfose ondergaat en de vastgoedportefeuille verduurzaamt.

“Wij, als Hemink Groep, nemen de isolatie en afwerking van de buitenschil voor onze rekening, Van Dam doet alle installatiewerk en Consolidated draagt de zorg voor het dak”, legt algemeen directeur Jan van Den Berg van de Hemink Groep uit, die tevens adviseur Gevel van Het Energieteam is.

Werkwijze

Hoe gaat Het Energieteam te werk? Eerst onderzoekt het de complete woning en totale schil van een gebouw. Door alle facetten van zowel isolatie, ventilatie en installatie mee te nemen, ontstaat er een optimaal advies aan de opdrachtgever hoe het gebouw energetisch te verbeteren. Tevens worden verschillende scenario’s doorgerekend, met ieder hun eigen bijbehorende voordelen en besparingen.

Zodra de voordelen (energielabelverbetering en verlaging onderhoudskosten) bij de opdrachtgever bekend zijn, gaat Het Energieteam met de bewoners in gesprek om ook hun voordelen toe te lichten (verhoging wooncomfort en verlaging energielasten).

De daadwerkelijke realisatie van de verbouwing/renovatie voert het bedrijf vervolgens deskundig en binnen het afgesproken tijdsbestek uit. “Onze dienstverlening sluit naadloos aan op de vraag vanuit woningbouwcorporaties, gemeenten en commerciële vastgoedorganisaties”, zegt commercieel manager Debora Citgez.

Van den Berg vervolgt: “Ik durf te stellen dat onze aanpak flink goedkoper is dan die van andere marktpartijen. Neem bijvoorbeeld de Stroomversnelling, waar men een gemiddelde renovatieprijs van 60.000 euro per woning hanteert. Dat vinden wij veel te duur. Wij bieden kwalitatief goede energetische verbetering met een gezonde balans tussen investering en opbrengsten. In onze optiek hoeft een gebouw niet per se naar energielabel A, als B ook goed genoeg is. Het gaat erom dat het betaalbaar moet blijven voor de klant. De opbrengst moet voor hem in balans zijn met de kosten.”

Meerjarenonderhoudsplan

Veel aannemers willen zich onderscheiden door energetische verbetering aan een woning in een dag af te ronden, zodat de bewoners er zo weinig mogelijk last van hebben. “Daarvoor wordt dan veel extra personeel ingezet, zodat het een drukte van belang is in die woning. Wij vinden juist dat zo’n spoedaanpak niet zoveel zin heeft. Met een klein team pakt Het Energieteam een woning liever verspreid over meerdere dagen aan. Bewoners vinden dat doorgaans geen probleem”, vertelt Van den Berg.

Na oplevering blijft Het Energieteam standaard nog een jaar verantwoordelijk en betrokken bij het uitgevoerde project. “Graag nemen wij daarna ook de nazorg uit handen en stellen wij volgens Resultaatgericht Samenwerken (RGS) een meerjarenonderhoudsplan op: wij zijn 25 jaar lang verantwoordelijk voor zowel het planmatig onderhoud en servicewerkzaamheden.”

“Doordat Het Energieteam al tien jaar operationeel is, heeft het bedrijf veel expertise opgebouwd en daarmee een voorsprong op veel vastgoedonderhoudsbedrijven en andere aannemers die de laatste jaren in markt van energetische verbetering zijn gestapt”, denkt Citgez.

“Ook bijzonder is dat we alle werkzaamheden zelf uitvoeren en niet uitbesteden.” Dagelijks zijn zo’n veertig mensen, afkomstig uit de drie bedrijven, fulltime aan de slag voor Het Energieteam: schilders, glaszetters, houtrotsaneerders, timmerlieden, installateurs en dakspecialisten.

Bewonersconsulenten

Het Energieteam heeft drie bewonersconsulenten fulltime in dienst. “Uit ervaring weten wij dat het contact met de bewoners intensief en nauwkeurig dient te verlopen. Wij houden hen tijdens een project continu op de hoogte van de planning en voortgang. Daarnaast zijn wij goed bereikbaar voor vragen: telefonisch, per mail en daarnaast worden in een modelwoning op locatie spreekuren gehouden door onze consulenten. Zo ontzorgen we de opdrachtgever ook volledig op het gebied van communicatie met de bewoners”, zegt Citgez.

Het Energieteam is uitgegroeid tot een belangrijke pijler van Hemink. “We zijn tijdig in de markt van energetische vastgoedverbetering gestapt, want alleen met onderhoud kom je er als groot bedrijf vandaag de dag niet meer”, stelt Van den Berg.

“Via onze goede Hemink-netwerk zijn we in de voorbije jaren binnengekomen bij veel opdrachtgevers. De gunfactor en het vertrouwen is er dan al, maar vervolgens moet je hen nog bewijzen dat je het specialisme in de vingers hebt. Dat gaat ons tot dusver prima af!” Zie ook www.energieteam.nl

Solar Freezer
“Als je innoveert, ben je nooit uitgeleerd”, zegt algemeen directeur Jan van den Berg van de Hemink Groep. “Een noviteit waar we als Het Energieteam veel van verwachten en vanaf 2016 mee aan de slag gaan, is de Solar Freezer van het gelijknamige bedrijf uit Hengelo. Dit is een installatie waarin zonnecollectoren worden gecombineerd met een warmtepomp en een flexibele rubberen ‘bufferzak’. De zak wordt in de kruipruimte van het huis geplaatst en wordt gevuld met water, dat wordt verwarmd door de zonnecollectoren.”
De warmtepomp is gekoppeld aan de bufferzak en onttrekt de warmte aan het water. Dat koelt af tot min 1 graad en wordt zo in schaafijs omgezet. Tijdens het proces komt veel energie vrij voor de centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler. Het ijs in de waterzak wordt telkens opnieuw ontdooid met behulp van de energie uit de zonnecollectoren, waardoor het proces zich kan blijven herhalen. “Het resultaat is een 100 procent gasbesparing tegen lage operationele kosten”, aldus Van den Berg. “We hebben de Solar Freezer al succesvol uitgetest in een proefwoning. Energieopslag is de toekomst.”

 

0-Hoekwoning 2 0-Hoekwoning 1 Een door Het Energieteam aangepakte hoekwoning. Rechts voor en links na de metamorfose.

 


RGS-webinar over ‘variantenstudie in één dag’

Kennisfestival Resultaatgericht Samenwerken

Online Bouw Academie presenteert E-learning RGS

Video | Schilderen met een geit in je nek

Twee nieuwe (gesubsidieerde) trainingen Savantis voor hoger management


Naar archief >