3 tips voor de aanschaf van werkschoenen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

3 tips voor de aanschaf van werkschoenen


Als je aan verzuimmanagement denkt, denk je waarschijnlijk niet onmiddellijk aan werkschoenen. Toch kan de aanschaf van de juiste werkschoen een bedrijfsongeval of verkoudheid voorkomen. Hoe? In dit artikel geeft Claudia Stienstra, klantadviseur bij Proforto, drie tips waar je op moet letten voor een gezonde en veilige werksituatie.

 

Er is weer werk. Misschien heb je zelfs zo veel opdrachten dat je even moet puzzelen om je planning rond te krijgen. Maar waar niemand ooit tijd voor heeft, is ziekte. Vorig jaar vonden er 93.000 arbeidsongevallen plaats die tot 4 of meer dagen verzuim leidden. Buiten het persoonlijk leed, baal je dan ook van de inkomstenderving. Met de volgende drie tips weet je waar je op moet letten voor een gezonde en veilige werksituatie.

 

Tip 1: Zorg voor grip

Als schilder werk je zowel binnen als buiten op diverse ondergronden. De grip die je op een ondergrond hebt kan erg verschillen. Daarbij kan verf of olie de grond extra glad maken, wat kan leiden tot onverwachte situaties. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je struikelt, valt of uitglijdt (al helemaal niet op een hoge steiger) en een paar dagen uit de running bent. Let er bij het aanschaffen van de werkschoen dus op of schoenen uitgerust zijn met een antislip normering. De meeste ongevallen op de werkvloer worden namelijk veroorzaakt door vallen, uitglijden en struikelen!

 

Tip 2: Voorkom verwonding

Schilder je op een locaties in aanbouw? Let dan op met scherpe voorwerpen! Een spijker of ander ander scherp voorwerp prikt zo door je zool heen, met pijnlijke situaties als gevolg. In het gunstige geval hoef je alleen plaats te nemen in de wachtkamer voor een tetanusprik. Maar het kan ook zo gebeuren dat je een wond hebt die verbonden moet worden en waardoor je enkele dagen niet kunt lopen. Een werkschoen met een S1P of S3 normering is standaard uitgevoerd met een onpenetreerbare tussenzool.

 

Tip 3: Hou je voeten droog

Het komt regelmatig voor dat je als schilder buiten aan het werk bent. In vochtige situaties of bij regenval is het prettig als je voeten droog blijven. Zeker nu de herfst weer in aantocht is. Zorg daarom voor werkschoenen die uitgevoerd zijn met waterafstotend materiaal. Natte, koude voeten maken je namelijk vatbaarder voor een verkoudheidsvirus, omdat je lichaam dan hard werkt om je temperatuur op orde te houden. Werkschoenen met een S2 of hogere veiligheidsnormering zijn uitgevoerd met een maximale waterdoorlatendheid.

Meer over Claudia

Claudia is werkzaam bij de klantenservice van Proforto, een webshop gespecialiseerd in bedrijfskleding. Als klantadviseur beantwoordt zij de meest uiteenlopende vragen en staat zij dagelijks professionals te woord.

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Proforto.