Ga naar hoofdinhoud

Verfspuiten in de praktijk


Steeds meer schilders beginnen met verfspuiten, maar het is natuurlijk niet nieuw. Sommige bedrijven passen de techniek al vele jaren toe. In de aanloop naar de verfspuitspecial van SchildersVakkrant, vertelt een bedreven spuiter over zijn passie en ervaringen.

Het team van Looijen Schilderwerken werkt binnen alleen nog maar machinaal.

Looijen Schilderwerken uit Vuren heeft een groot aantal verschillende spuiten op het bedrijf staan, zowel voor latex als lak. “We doen nauwelijks meer anders”, zegt mede-eigenaar Marvin Westerduin.

Het bedrijf begon negen jaar geleden al met spuiten, maar huurde daar toen iemand voor in. In 2019 besloten Marvin Westerduin en Willem Looijen het zelf te gaan doen, toen ze een grote supermarkt in Amsterdam van binnen helemaal lichtgrijs mochten spuiten. “Toen hebben we een pomp gekocht en Wagner gevraagd om begeleiding. We hebben anderhalf jaar lang geleerd voordat we er helemaal achter waren hoe het werkt, wat de invloed is van temperatuur en tips en dergelijke. Je denkt dat je een installatie koopt en kunt gaan blazen, maar zo werkt het niet.”

Inmiddels heeft het bedrijf zes mensen die goed kunnen spuiten en ook snel kunnen afplakken. “Als we latex spuiten, plakken we uit voorzorg alles af.”

Juiste product en spuit

Westerduin en Looijen hebben een groot aantal spuiten, waaronder Wagner-pompen maar ook HVLP-pompen (hoog volume, lage druk) en de nieuwste GX-pomp op accu van Graco. “Je moet het juiste product en de juiste spuit kiezen. De HVLP-pompen geven heel weinig nevel en met de juiste tip kun je heel kleine spuitbaantjes maken. Daar kun je bijvoorbeeld heel mooi een trap mee spuiten.”

“Mensen denken vaak dat de stukadoor de muur glad aflevert, maar dat is echt niet zo”

Looijen Schilderwerken kiest vooral voor verfspuiten vanwege de kwaliteit. “We leveren kwaliteit. Iedereen die bij ons komt werken leren we om het werk zo mooi mogelijk af te leveren.” Daarbij biedt Looijen een volledig pakket inclusief voorbewerking: spuiten van een primer, kitten, repareren en liefst ook schuren. “Mensen denken vaak dat de stukadoor de muur glad aflevert, maar dat is echt niet zo.”

De kwaliteit levert het bedrijf vele vaste opdrachtgevers op, alsmede veel mond-tot- mond reclame. Ook de posts op socials helpen. Zo weet zelfs de opdrachtgever van een datacenter in Denemarken het bedrijf te vinden om 12.000 m2 te spuiten.

Buitenwerk spuiten

Waar Westerduin ook graag naar toe wil, is het spuiten van buitenwerk. Met een HVLP-pomp met synthetische verf is het resultaat echter nog niet helemaal naar wens omdat het minder goed vloeit. Met watergedragen verven is het al goed mogelijk maar het resultaat is wel een geringere glans dan de hoogglans die de klant gewend is. “Maar wat mij betreft stappen we zo snel mogelijk over.”

De Verfspuitspecial van SchildersVakkrant verschijnt op 28 oktober. In het verlengde van dit artikel, delen nog twee schildersbedrijven hun spuitervaring

Tekst: Henk Wind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Beter leren spuiten in één dag

Schilder spuit eend met 1k-lak (video)

FNV start enquête over veilig verfspuiten

PPG lanceert SprayMaster verfspuitsysteem (video)

Meesterschilder spuit gradiënts in Kunstmuseum (video)


Naar archief >