Actueel

Wetenschappers van de universiteit van Zürich hebben een bindmiddelmolecuul ontwikkeld dat zich op allerlei ondergronden kan hechten en ondertussen bepaalde eigenschappen, zoals antibacteriële eigenschappen, kan uitoefenen.

Bestaande bindmiddelen voor antifouling en antibacteriële producten worden speciaal voor bepaalde ondergronden ontwikkeld. Ze zijn daardoor relatief kostbaar en bij verkeerde toepassing kunnen ze snel onthechten. De onderzoekers in Zürich ontwikkelden een polymeer dat ‘zo veelzijdig is als een Zwitsers zakmes’, zoals PaintSquareNews het uitdrukt.

Het basisprincipe van dit gepostmodificeerde polypentafluorphenylacrylaat is dat het polymeer zelf een ‘ruggengraat’ (‘backbone’) vormt die zich hecht op het substraat. Aan dit polymeer worden ketenen ‘gehangen’ waarin de antibacteriële fiunctionaliteit worden opgesloten. De onderzoekers spreken van een relatief goedkope en zeer breed inzetbare techniek. Zowel in de medische wereld alsook op scheepshuiden en visnetten.

1 reactie op “Zwitsers ‘zakmespolymeer’ hecht op ‘alles’

  1. Een geweldige doorbraak zeker i. v. m. de huidige antifoulng producten denk hierbij aan wat er nu in het milieu terecht komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.