Actueel

Zware metalen in verf op Waalbrug

De renovatiewerkzaamheden in juni op de Waalbrug bij Nijmegen komen voorlopig te vervallen. Geheel tegen de verwachting zijn zware metalen geconstateerd in de verf op delen van de aangebouwde brug uit 1992 (waarover de busbaan loopt).

Dat meldt Rijkswaterstaat. Het was eerder al bekend dat de verf op de stalen onderdelen van de oude Waalbrug uit 1936 zware metalen zoals lood en chroom bevat. De aannemer heeft in zijn voorbereiding rekening mee gehouden, dat bij de verwijdering van de oude verflagen van de Waalbrug mens en milieu niet kunnen worden geschaad.

Nu ook zware metalen zijn geconstateerd in de verf op delen van de aangebouwde brug, zijn extra maatregelen nodig om te zorgen dat ook de werkzaamheden aan de aangebouwde brug veilig voor het milieu, de medewerkers en gebruikers worden uitgevoerd. Ook zijn andere vergunningen, ontheffingen, meldingen en werk- en veiligheidsplannen nodig. Dit vraagt veel voorbereidingstijd. Dat heeft tot gevolg dat de eerste werkzaamheden aan de brug tot nader order moeten worden uitgesteld.

Gebruik

Het gebruik van de Waalbrug is overigens veilig, stelt Rijkswaterstaat. ‘De aanwezigheid van zware metalen in de verf van de brug geeft geen gezondheids- of milieurisico’s. Dit is pas van toepassing bij bewerking, zoals schuren of afstralen, van onderdelen waarop de verf is aangebracht. Aannemerscombinatie Team Waalbrug neemt tijdens het verwijderen van de verflagen passende maatregelen op dit gebied.’

Rijkswaterstaat en gemeente Nijmegen werken samen aan een goede bereikbaarheid van Nijmegen. Renovatie van de 80 jaar oude Waalbrug is nodig om ook in de toekomst vlot en veilig verkeer over de brug mogelijk te houden. Rijkswaterstaat is eigenaar van de brug en verantwoordelijk voor de onderhoudswerkzaamheden. De gemeente Nijmegen is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het wegverkeer over de brug.
Aannemerscombinatie Team Waalbrug gaat tijdens de renovatie onder andere het betonnen rijdek vervangen en de staalconstructie schilderen. Daarnaast wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen de busbaan omgebouwd tot een fietspad in twee richtingen en de vormgeving zo veel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.