Actueel

Zelfstandigenaftrek wordt fors verlaagd

2

De zelfstandigenaftrek wordt vanaf volgend jaar verlaagd, meldt NOS Nieuws. Hij gaat uiteindelijk naar 5000 euro, ruim 2000 euro minder dan nu het geval is. Volgens Haagse bronnen zijn de coalitiepartijen het eens geworden over deze maatregel.

Over het beperken van de aftrek waren in het regeerakkoord al afspraken gemaakt, maar dit gaat verder: nu wordt dus ook het maximaal af te trekken bedrag verlaagd en het belastingvoordeel gaat sneller naar beneden, aldus NOS Nieuws.

Met de beperking van de belastingaftrek voor zelfstandigen moet een deel van een lastenverlichting voor burgers worden betaald. De maatregel is ook bedoeld om de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen, zoals minister Koolmees wil. Het streven past ook in het beleid om het aantal schijnzelfstandigen terug te dringen.

ZZP Nederland ziet de verlaging van de zelfstandigenaftrek niet zitten. Volgens voorzitter Maarten Post is het belangrijk dat de ondernemersrisico’s die zzp’ers lopen ook in de toekomst met belastingkortingen kunnen worden afgedekt.

Zelfstandigen kunnen bij de belastingaangifte een bedrag automatisch aftrekken van de winst, zodat ze minder belasting hoeven te betalen. Over 2019 is dit bedrag maximaal 7280 euro.

Critici, zoals in het verleden het Centraal Planbureau, vinden het algemene belastingvoordeel geen nut hebben voor de economie omdat er niet gericht een probleem mee wordt aangepakt.

Van de zelfstandigen zijn iets meer dan 1 miljoen ondernemers zzp’er. Zo’n 350.000 ondernemers hebben wel personeel in dienst. Alle zelfstandigen hebben recht op de zelfstandigenaftrek.

2 reacties op “Zelfstandigenaftrek wordt fors verlaagd

  1. hugo derksen schreef:

    Laat al die bedrijven de zelfstandige inhuren met wurgcontracten deze bedragen maar ophoesten, de overheid heeft deze ruimte gecreëerd en doet daar niets aan grote groepen zzper werken via allerlei constructies maar zij mogen niet zelf bepalen wat ze willen verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.