Zelfstandigen Bouw haalt bakzeil over schilderspensioen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Zelfstandigen Bouw haalt bakzeil over schilderspensioen


Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat zelfstandig schilders verplicht pensioen blijven opbouwen bij pensioenfonds BPF Schilders. Daarmee wees het hof de eis van Zelfstandigen Bouw af om zzp-schilders net als andere zzp’ers de vrijheid te geven zelf te bepalen hoe zij pensioen opbouwen.

‘Uitermate teleurstellend’, reageerde Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, dinsdag na de rechtszitting. ‘De meeste zzp-schilders willen van die verplichting af. Die is hen opgelegd zonder enige vorm van overleg.’

Verhoef vindt de uitspraak van het hof des te teleurstellender omdat vorig jaar in het pensioenakkoord ervoor is gekozen zzp’ers geen pensioenplicht op te leggen maar hen de vrije keuze te laten. ‘Bovendien is overeengekomen dat afspraken over zzp’ers alleen in samenspraak met deze groep werkenden worden gemaakt. Dat het hof deze door anderen opgelegde pensioenplicht handhaaft, is daarom niet uit te leggen.’

Zelfstandigen Bouw gaat het vonnis bestuderen en bepaalt daarna of er gronden zijn om in cassatie te gaan.

7 reacties

 • Ardwie Schoenmaker

  Wat is de onderbouwing van het hof over deze uitspraak?
  Ben benieuwd.

 • Bas Burema

  De onderbouwing wijkt niet af van de uitspraak van de rechtbank in 2019.

  In 1951 is die wettelijke pensioen verplichting ingesteld en in 2000 is die bekrachtigd. Met als doel armoedeval van het gezin te voorkomen wanneer de kostwinner de AOW leeftijd had bereikt.

  Het valt op dat Zelfstandigen Bouw nergens de mening peilt van de partners van hun leden namelijk die van de thuismanagers.

  Als ze dat wel zou doen zullen die bezwaren tegen de verplichting hoogstwaarschijnlijk als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 • Hennie van de Berg

  het is een goede zaak dat de verplichting blijft bestaan. Ik ben het er wel mee eens dat er ook een bepaald percentage zelf voor kan zorgen maar het overgrote deel bouwt anders geen pensioen op en worden de armen van de toekomst die door ons allemaal betaald moeten worden.

 • zetzetpeeër

  Ik bouw liever zelf op, dat gaat beter en levert meer op.

 • Er word met 2 maten gemeten! Klussebusjes schilderen zonder pensioen opbouw en zijn bij offertes uitbrengen altijd goedkoper ☹️. Het is een groot onrecht! Draag belasting af later aan die gasten die niks opbouwen!

 • Klaas de Wit

  Afgezien van het onzinargument dat ‘armoedeval’ er mee wordt voorkomen. De grootste prijsopdrijver is nog steeds de gemeentelijke dan wel de landelijke overheid.
  Via de allerlei niet goeddoordachte hapsnap beleidsmaatregelen om geld binnen te halen.
  Pensioenfonds ABP hebben ze destijds ook al geplunderd.

 • R. van Rouwendaal

  We leven in andere tijden de kans dat ik nog geld ga zien te tijden van mijn pensioen leeftijd, word steeds kleiner (en ik moet nog even). Ik denk dat door eigen beleggingen en investeringen er veel meer rendement valt te halen dan de maffia van BPF nu doet.

  Overigens vind ik het wel behoorlijke“afpers praktijken” dat ik niet zelf mag weten hoe ik voor mijn oude dag zorg, en gewoon lachend kaal geplukt word (kijk naar hun salarissen en auto’s e.d). Als je als overheid bang bent dat schilders geen pensioen opbouwen. Vraag dan om een jaarlijks bewijs van pensioenopbouw (bijv bij de IB aangifte). BPF heeft nu een ongelofelijke machts positie. Het voelt als diefstal, ik wil gewoon zelf weten wat ik met me geld kan doen. En geef dan op zijn minst het recht om zelf te bepalen waar je je pensioen op mag bouwen.

  Ik baal gewoon steeds meer van dit land. Geen wonder dat de jeugd doorstuderen verkiest boven het gaan beoefenen van een ambacht.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


De Betere Schilder: ‘Voorkom onnodige premie’

Schijnconstructies op zijn vroegst eind 2021 beboet

Student onderzoekt werksituatie zzp-schilders

Strijd tegen verplicht schilderspensioen gaat door

Tevredenheid over pensioenfonds gestegen


Naar archief >