Actueel

Zichzelf reparerend glas bestond al wel, maar Japanse wetenschappers hebben nu een materiaal ontdekt dat kan herstellen bij kamertemperatuur.

De ontdekking werd bij toeval gedaan aan de Universiteit van Tokio tijdens een experiment met een bepaalde lijmstof, een polymeer genaamd polyether thioureas.

Krassen en scheuren in het oppervlak verdwenen door het bij 21°C handmatig een half minuutje samen te drukken. Een groot voordeel ten opzichte van een eerdere methoden. Nu hoeft het materiaal niet meer sterk te worden verhit en duurt het veel korter voordat de oorspronkelijke sterkte weer is bereikt.

Toepassing

Reikhalzend wordt nu uitgekeken naar de mogelijkheden om beschadigde beeldschermen van onder andere smartphones snel te kunnen repareren. Maar naar verwachting zal het nog jaren duren voordat de techniek praktisch toepasbaar is.

2 reacties op “Zelfherstellend ‘glas’ bij kamertemperatuur

 1. Klaas de Wit schreef:

  In het AD van 29 dec. 2017 heeft een kort berichtje gestaan over hetzelfde onderwerp met als titel ‘Japanners ontdekken zelfherstellend glas.’
  Het bericht is naar aanleiding van het artikel ‘Mechanically robust, readily repairable polymers via tailored noncovalent cross-linking’ uit Science van 14 dec. 2017.
  Het innovatieve product heeft totaal geen verwantschap met glas. Het woord glas – maar dan in het Engels – komt in het artikel niet voor. Dat men het als een vervanger van glas ziet en dat het mogelijk kan dienen als vervanger voor beeldscherm vervanger van smartphones e.d. zal volgens de berichtgeving nog jarenlang duren.

 2. Klaas de Wit schreef:

  Aanvulling op het voorgaande: in het originele artikel komt wel het woord ‘glass’ voor – ‘their glass transition temperatures’ – dit is het ‘glasovergangstemperatuur ofwel glastoestand van het polymeer’
  wat wel met het symbool Tg wordt aangegeven.
  Met andere woorden: de temperatuur, waarbij een kunststof van de ene naar de andere fase
  gaat: van glasachtig naar rubberachtig of omgekeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.