Actueel

Zelf-reiniging titaandioxide beter begrepen

Oppervlakken die behandeld zijn met producten waar titaandioxide in zit (in vrijwel alle verven zit titaandioxide) zijn ‘zelf reinigend’; vuil hecht er relatief slecht aan. Onderzoekers zijn iets verder in het begrijpen hoe dat komt.

Op een oppervlak dat titaandioxide bevat en aan lucht wordt blootgesteld vormt zich een laagje van één atoom dik van twee verschillende, maar verwante zuren; azijnzuur en formic zuur. Deze zuren (die zich als een vast bestanddeel in de lucht bevinden) binden op atoomniveau aan het titaan van het titaandioxide-atoom. Dat hebben onderzoekers onder leiding van de Weense onderzoekers Melissa Hines en Ulrike Dibold ontdekt. Hun paper verschijnt in het blad Science, de website SpecialChem geeft er een duidelijke samenvatting van.

De binding van de zuur-atomen is niet heel sterk. Als het droog is vormen ze een laagje en dan houden ze de indringing van allerlei andere atomen in de (verf) laag tegen. Als het wel regent spoelt het zuurlaagje eenvoudig weg. maar juist daardoor wordt de titaandioxide-ondergrond zeer ‘hydrofiel’, wat goed is voor het afspoelen of toelaten van het water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.