Ga naar hoofdinhoud

Wetenschappers creëren de witste verf ooit


Amerikaanse onderzoekers hebben de witste verf ooit ontwikkeld. Hun product reflecteert maar liefst 98,1 procent van het zonlicht en daarmee ook behoorlijk wat warmte. Uit berekeningen blijkt dat wanneer je gebouwen met deze verf beschildert, de airconditioning eigenlijk overbodig wordt.

De onderzoekers vertellen over hun nieuwste ontwikkeling in het wetenschappelijke blad ACS Applied Materials & Interfaces, zo meldt www.scientias.nl. Dat de verf zoveel zonlicht reflecteert en dus zo wit is, is met name te herleiden naar de hoge concentratie bariumsulfaat, een element dat ook gebruikt wordt om fotopapier en cosmetica wit te maken.

“We keken naar verschillende commerciële producten”, stelt onderzoeker Xianghu Li. “Eigenlijk naar alles wat wit is. En we ontdekten dat je dingen met bariumsulfaat heel, heel reflecterend – oftewel heel, heel wit – kunt maken.”

De onderzoekers hebben niet alleen een hoge concentratie bariumsulfaat in de verf gestopt. Ze hebben er ook voor gezorgd dat de bariumsulfaatdeeltjes in de verf uiteenlopende groottes hebben. Hierdoor wordt een groter deel van het lichtspectrum van de zon gereflecteerd en is de verf nóg witter.

Koel
De verf gaat niet alleen de boeken in als de witste verf die ooit is gemaakt. Het is ook de ‘koelste’ verf, aldus de onderzoekers. Experimenten wijzen uit dat oppervlakken die met deze verf behandeld zijn op het heetst van de dag zo’n vier graden Celsius koeler zijn dan omringende, onbehandelde oppervlakken. En ‘s nachts kan de verf er zelfs voor zorgen dat oppervlakken tot wel 10 graden Celsius koeler zijn dan andere, onbehandelde oppervlakken.

De ultrawitte verf kan gezien worden als een opvolger van de witte verf die dezelfde onderzoeksgroep in oktober vorig jaar presenteerde. Die verf was net ietsje minder wit en reflecteerde ‘slechts’ 95,5 procent van het zonlicht.

Nog witter
Of we in de toekomst nog wittere verfvarianten mogen verwachten, is onduidelijk. De onderzoekers zien weliswaar mogelijkheden om de verf nog witter te maken, maar dat zou waarschijnlijk ten koste gaan van de kwaliteit. “Hoewel een hogere concentratie (bariumsulfaat, red.)deeltjes nog beter zou zijn, kun je die concentratie ook niet heel erg vergroten. Want hoe hoger de concentratie, hoe gemakkelijker het voor de verf is om te breken of te gaan bladderen”, aldus Li.

Op dit moment is er al wel verf op de markt die licht en warmte reflecteert, maar vaak reflecteert deze slechts 80-90 procent van het inkomende zonlicht. De onderzoekers zien grote mogelijkheden voor de ultrawitte verf. Doordat deze airconditioning overbodig kan maken, kan deze ook de vraag naar energie – waarvan het leeuwendeel nog altijd niet duurzaam wordt opgewekt – terugdringen en zo een steentje bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Maar dat is niet de enige manier waarop de verf kan worden ingezet om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Door de verf op grote schaal toe te passen – op daken van huizen en bedrijven, wegen, auto’s etc. – kan het aardoppervlak ook flink worden afgekoeld. “We verplaatsen de warmte niet van het oppervlak naar de atmosfeer”, onderstreept Li. “We dumpen het in het universum, dat in feite oneindig veel warmte kan opnemen.”

Of de verf al spoedig op de markt zal worden gebracht is nog even afwachten. Maar de onderzoekers lijken er wel brood in te zien; ze hebben inmiddels patent aangevraagd op de verf.

Bron: www.scientias.nl

2 reacties op “Wetenschappers creëren de witste verf ooit

  • Klaas de Wit

    Het is allemaal fantastisch nieuws, als achteraf blijkt dat deze innovatieve ontdekking door verffabrikanten tot een werkzaam product wordt gebracht en het niet ongebruikt blijft liggen bij een octrooibureau.
    Verkoelende roofings en gevelverven worden al door verschillende verffabrikanten en -leveranciers op de markt gebracht misschien niet
    ‘witter dan wit’ (het heeft veel weg van een wasmiddelreclame) en iets mindere reflectiegraad. Men kan zicht de vraag stellen: is dat altijd wel nodig.
    Publicaties over dit onderwerp verschenen begin deze eeuw al met een grote regelmaat.

  • Jan Maurits Schouten

    Dat klopt. En we zijn ook al blauwe wegenverf tegengekomen, in Arabische staten, ook bedoeld om de zon te reflecteren. We hebben wel eens bericht dat er in Califonrnië wetgeving over werd voorbereid maar daar is weinig van vernomen. Het helpt natuurlijk méér als er veel mensen een minder wit product aanbrengen dat minder mensen een witter product. Interessante video op ons kanaal in dit verband: https://youtu.be/BBzigzhzNmg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuwe witte verf draagt bij aan lager energieverbruik

Witte verf beschermt rails tegen hitte

Drugsgeld in emmers witte verf


Naar archief >