Actueel

Afbijt met methyleenchloride, sinds enige jaren geheel verboden in Europa, zou ook in de Verenigde Staten verboden moeten worden. Binnenkort dient een rechtszaak om de Amerikaanse toezichtdienst op zijn taak te wijzen. 

Een groep van werknemersorganisaties, moeders van omgekomen schilders en milieurechtenadvocaten spande de rechtszaak aan tegen de EPA (Environnemental Protection Agency), de overheidsdienst die over de toelating van voor mens en milieu gevaarlijke stoffen gaat.

Nog in mei van dit jaar verklaarde de dienst om een wetsvoorstel naar de wettenmakers in Washington te sturen dat voorziet in het volleidge verbod van de toepassing van methyleenchloride in verfafbijtproducten. Dit na een jarenlange procedure en tal van onderzoeken. De klagers constateren echter, meldt PaintSquareNews, dat EPA nog geen enkele verder stappen genomen heeft.

De vrees is dat de wetgeving, waarvan de voorbereiding in de Obama-periode begon, door de Trump-regering zal worden getorpedeerd. Ondertussen hebben verschillende fabrikanten en verfgrossiers op eigen houtje besloten geen afbijt met het giftige middel meer te produceren en te verkopen.

3 reacties op “VS: Werknemers en milieuadvocaten eisen verbod giftige afbijt

 1. C. Visser schreef:

  Kijk, dat is nog eens nieuws waar wij als nederlandse schilders wat aan hebben…

 2. Brignola-Colori schreef:

  Weinig lezers zullen de link naar het orginele amerikaanse artikel volgen en nog minder zullen verder de commentaren lezen – Ik ben al jaren geabonneerd op popular woordworking en daar hebben ze een heel andere mening hierover: Het is
  1./ Nooit bewezen dat het kankerverwekkend is en 2./ de ongevallen op de werkvloer zijn ontstaan door onoordeelkundig gebruik van het product (koolmonoxide vergiftiging)
  https://www.popularwoodworking.com/flexner-on-finishing-woodworking-blogs/methylene-chloride-proposed-ban-misguided-policy/

 3. Jan Maurits Schouten schreef:

  Methylethyleen is in Europa uitgebannen omdat de stof onder andere carcinogeen is. Dat is geen mening maar een feit. In de VS zijn meerdere bizarre ongelukken gebeurd door in een afgesloten ruimte met afbijt te werken. Zoals binnen in tanks maar er is zelfs een voorbeeld van een schilder die overleed bij het afbijten van een ligbad. Daar speelt idd niet het kankerverwekkende een rol maar de schadelijkheid voor het centraal zenuwstelsel en de longen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.