Ga naar hoofdinhoud

Re-integratietraject-visie verplicht per 1 juli


De werkgever en een langdurig zieke werknemer zijn per 1 juli 2023 verplicht om hun visie op het re-integratietraject vast te leggen. Dit staat in een nieuwe ministeriële regeling, die is gepubliceerd in de Staatscourant.

De meeste werknemers die zich ziek melden, zullen binnen twee weken hun werkzaamheden weer hervatten. Maar het kan voorkomen dat een werknemer langer uit de roulatie is. Werkgever en werknemer moeten in dat geval beiden werken aan een effectieve re-integratie, stelt de overheid.

Het is belangrijk dat de re-integratie van langdurig zieke werknemers zo goed mogelijk verloopt. Het gesprek tussen de werknemer en de werkgever is daarvan een onmisbaar onderdeel. Om dat gesprek te bevorderen, wordt de verplichting van een re-integratietraject-visie ingesteld.

De visie is gericht op de kortere én de langere termijn; werkgever en werknemer kunnen hem regelmatig bijstellen als dat nodig is. Ze moeten hun visie op de re-integratie vastleggen op meerdere momenten: bij het opstellen en bijstellen van het gezamenlijke plan van aanpak en bij de eerstejaarsevaluatie. 

Over het algemeen geldt dat hoe langer een zieke werknemer uit de roulatie is, hoe lastiger het wordt om hem weer te laten terugkeren in het arbeidsproces. Daarom is het van belang dat een zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag kan, desnoods met aangepast werk of in een andere functie. Dat heet re-integratie en is geregeld in de Wet Verbetering Poortwachter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Cibap-studenten decoreren muur in Meppel

Hooghoed nieuwe voorzitter Vakgroep Glas

Vijfde Kwastendag trekt ruim dertig geïnteresseerden

Tweede mbo-opleiding Glaszetter met elf deelnemers

Flinke bonus levert (nog) geen nieuw personeel op


Naar archief >